σε ,

Αυτή είναι η ιστορία των Unkle

Ηλεκτρονικοί με ροκ μοτίβα, ροκάδες με ηλεκτρονικά μοτίβα

Από την Παρασκευή Γιουβανάκη

«I’m nobody

I’m just a vessel,

not holy or special,

I’m just a vessel.»

Τολμηροί στίχοι που ανήκουν στο «Cowboys or Indians», single-κομματάρα που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2017.

Ηλεκτρονικοί με ροκ μοτίβα, ροκάδες με ηλεκτρονικά μοτίβα. Αυτοί είναι οι «Unkle».

Aλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μεταφερόμαστε στο Λονδίνο του 1992. Εκεί, δύο παιδικοί φίλοι, ο James Lavelle και ο Tim Goldsworthy συνδέουν το πάθος τους για τη μουσική και την εξερεύνησή της και φτιάχνουν ένα μουσικό συγκρότημα. Αυτό το συγκρότημα είναι οι σημερινοί «Unkle» ή «U.N.K.L.E» ή (ακόμη) και «UNKLE sounds». Για τις ανάγκες του άρθρου, θα χρησιμοποιήσουμε μονάχα τη μία, ίσως πιο συνηθισμένη ονομασία τους, «Unkle».

Τα χρόνια περνούν και κάποια στιγμή ο Tim Goldsworthy αποχωρεί από την μπάντα-παρέα ενώ σημειώθηκαν μέσα σε αυτά τα χρόνια τόσο αρκετές αλλαγές όσο και, δυστυχώς, απώλειες μελών (το 2015, έφυγε από τη ζωή ο Gavin Clark -τραγουδιστής τους σε 4 συνολικά album τους).

Οι Unkle πλέον, εν έτει 2017, αποτελούνται από τρία μέλη, τους James Lavelle, Matthew Puffett και Jack Leonard. Και επιτέλους, τον Αύγουστο αυτού του έτους, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, κυκλοφόρησε το νέο album τους, με τον τίτλο «The Road» που είναι το 5ο της δισκογραφίας τους.

Ο ηγέτης των Unkle, James Lavelle (Φωτο: Derek Bremner)

Γράφοντας λοιπόν ένα αφιέρωμα για αυτούς δεν γίνεται να μην πούμε δυο λόγια παραπάνω για το πολύαναμενόμενο άλμπουμ, το οποίο επιμελήθηκε σόλο ο James Lavelle και που άνετα μπαίνει στη λίστα με τα καλύτερα του 2017. Ο ίδιος έχει δηλώσει: “Δεν είχα βγάλει κάποιο δίσκο για πολύ καιρό και το σχήμα των Unkle είχε αλλάξει. Ήμουν πια μόνος μου. Γι’ αυτό ήθελα να φτιάξω ένα δίσκο που δεν μπορούσα παλιότερα, και να επιστρέψω στις ρίζες μου, πατώντας βέβαια με το ένα πόδι στο σύγχρονο Λονδίνο”.

Το μαγικό στην περίπτωση που ακούει στο όνομα «The Road», είναι ότι και διαφέρει αλλά και θυμίζει τους ήχους των προηγούμενων. Είναι πιστό στο προσωπικό μουσικό χαρακτήρα του συγκροτήματος αλλά τολμά και να πειραματιστεί (κάτι που παρατηρούμε και στα υπόλοιπα άλμπουμ είναι η αλήθεια), με «όπλο» τις ονειρικές διαθέσεις.

Στα κομμάτια του κρύβονται ψυχεδελικές ομίχλες, ποιητικοί στίχοι, ghostly νότες πιάνου, αλλά και κινηματογραφικές σκηνές. Και όλα αυτά μέσα από τον μουσική φαντασία του James Lavelle.

Μερικές από τις συνεργασίες τους ήταν και μέλη μεγάλων ονομάτων της (ροκ κυρίως) μουσικής σκηνής, όπως Radiohead, Metallica, Massive Attack και Τhe Verne, ενώ έχουν συνεργαστεί και με Trentemoller αλλά και με ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της psychedelic rock σκηνής, «Τhe Black Angels» για τις ανάγκες του soundtrack από τη σειρά ταινιών «Twilight». Αξίζει να αναφερθεί πως το υπέροχο, «Hold My Hand» ακούστηκε στο soundtrack του «Trance» (2013) του Danny Boyle.

Αξιομνημόνευτη είναι και η συνεργασία τους με τον Νick Cave:

Οι Unkle έχουν το δικό τους ξεχωριστό και προσωπικό μουσικό στυλ. Και για αυτό τους ξεχωρίζουμε και τους αγαπάμε. Πλάθουν κομμάτια με άλλοτε ήρεμες, μελαγχωλικές μελωδίες («The Piano Echoes», «Sick Lullaby») και άλλοτε ξεσηκωτικούς ρυθμούς («Restless»), μιλώντας για αγωνίες, την ανθρώπινη επαφή, τον έρωτα, τα κακώς κείμενα αλλά και για ανεξήγητες υπαρξιακές σκέψεις που πλέκουν ιστούς παγιδεύοντας ιδέες και πιστεύω, στο ανθρώπινο μυαλό. Από κείνους τους ιστούς όμως που δύσκολα και αν, καταφέρει να τους ξεμπερδέψει ποτέ κανείς και καμία.
Και βασικότερο; Τhey never let us down.

Νιώθεις την τόλμη και την ανάγκη που νιώθουν για μουσικούς πειραματισμούς καθώς περιπλανιέσαι στα album τους, ενώ η μυστηριώδης ατμόσφαιρα των ήχων τους παραμένει πανταχού παρούσα.
Τρανταχτό παράδειγμα το “The Road: Part 1” υπακούει κυρίως σε ηλεκτρονικούς κανόνες. Το σίγουρο είναι πως ανυπομονούμε με περιέργεια αλλά και πίστη προς τον Lavelle, για το Part 2.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

6 points
Upvote Downvote

Total votes: 10

Upvotes: 8

Upvotes percentage: 80.000000%

Downvotes: 2

Downvotes percentage: 20.000000%

Αφήστε μια απάντηση