σε , ,

Αμφιτρίτη. Το «χιονισμένο» παραμυθένιο σπήλαιο του Αιγαίου

Ιδιαίτερο γνώρισμά του είναι η αίσθηση που σου δίνει ότι αιωρείσαι πάνω από ένα “αλπικό τοπίο”

013

«Η είσοδος σε ένα σπήλαιο είναι πάντοτε για εμένα κάτι μαγικό. Κάθε φορά που εξερευνώ ένα σπήλαιο αισθάνομαι σαν να επιστρέφω εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα. Στην αρχή της δημιουργίας του κόσμου μας. Αν αναλογιστούμε πόσος χρόνος χρειάστηκε για να σχηματιστεί ένα σπήλαιο σε συνάρτηση με την ηλικία του ανθρώπινου είδους, μπορούμε να αντιληφθούμε αμέσως τη μακραίωνη ιστορία του πλανήτη μας. Έτσι ακριβώς αισθάνομαι μέσα στο σπήλαιο της Αμφιτρίτης. Είναι σαν να βρίσκομαι μέσα σε μια ζωντανή χρονοκάψουλα που μου αποκαλύπτει τα μυστικά της.»

Με αυτά τα λόγια μέλος της καταδυτικής ομάδας Τop2Βottom μας εισάγει στον μαγικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης. Μιας δραστηριότητας που απευθύνεται στους λάτρεις της εξερεύνησης. σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με το τελευταίο σύνορο του γνωστού μας κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ έχουμε φτάσει στο φεγγάρι και εξερευνούμε μακρινούς γαλαξίες, εδώ στην γη υπάρχει ένα πεδίο δράσης που περιμένει υπομονετικά να μας αποκαλύψει τα μυστικά του.

Top2Bottom Diving Team

Enjoy the short version of Top2Bottom first film “AMPHITRITE”. Visit the link to view the full documentary: https://vimeo.com/240272381

Η ομάδα εξερευνεί και κινηματογραφεί στοχεύοντας τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην υποβολή εκθέσεων για την επιστημονική κοινότητα, με κυριότερο όλων των στόχων να μάθει το ευρύ κοινό τι είναι η σπηλαιοκατάδυση, ποια η σημασία της και να φέρει στο ευρύ κοινό εικόνες από αυτά τα εξαιρετικής ομορφιάς δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη μας.

H ομάδα σήμερα αποτελείται από τους Stratis Kas. (επαγγελματίας φωτογράφος, εκπαιδευτής σπηλαιοκατάδυσης), Νικόλα Μαργαρίτη (χημικός, υποβρύχιος κινηματογραφιστής), Ανδρέα Ανδρικόπουλο (βαθυδύτης, εξερευνητής), Matteo Ratto (προγραμματιστής, εκπαιδευτής τεχνικής κατάδυσης και σπηλαιοκατάδυσης), Βασίλη Τσιαΐρη (αρχαιολόγος, υποβρύχιος κινηματογραφιστής, εκπαιδευτής κατάδυσης) και τον Μιχάλη Ρούμπη (σκηνοθέτης).

Μέσα από την καταδυτική αποστολή “Amphitrite Cave Diving Expedition 2017” στόχος της ομάδας ήταν η προβολή της Ελλάδας ως ένας μοναδικός προορισμός για σπηλαιοκατάδυση που μέχρι σήμερα η αλήθεια είναι ήταν άγνωστος στον έξω κόσμο.

Η Αντίπαρος με ακτογραμμή 57 χλμ. αγκαλιάζεται από παραλίες με χρυσές αμμουδιές και από την άλλη με κατακόρυφα βράχια σμιλεμένα από το ανοιχτό πέλαγος και τους ανέμους.

012

Το υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμφιτρίτης, ένα καλά κρυμμένο μυστικό μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου στα Παντερονήσια, μια μικρή συστάδα με νησίδες και βραχονησίδες που αποτελούν την «Καραϊβική» του Αιγαίου ήταν το ιδανικό σημείο εκκίνησης.

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο σπήλαιο για το οποίο δεν υπάρχουν διαθέσιμες ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό ή την ηλικία του ή κάτω από ποιες προϋποθέσεις πλημμύρισε. Είναι ένα μοναδικό σπήλαιο μέσα στο οποίο ο σπηλαιοδύτης θα έχει την τύχη να απολαύσει ένα μοναδικό περιβάλλον με ατελείωτες σειρές από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορα επίπεδα βάθους τα οποία σχηματίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν το σπήλαιο βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο εντυπωσιακός διάκοσμος σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα θυμίζει πολύ έντονα στον επισκέπτη εικόνες από τυπικά σπήλαια της Καραϊβικής και του Μεξικού. Το σπήλαιο είναι αχανές με την οροφή του σπηλαίου καλυμμένη με σταλακτιτικό υλικό. Εντυπωσιακές κουρτίνες και κολώνες με πάνω από 15 μέτρα ύψος συμπληρώνουν την εικόνα του σπηλαίου. Ένα από τα πιο σημαντικά και μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του σπηλαίου είναι οι κοιλάδες και οι γκρεμοί από «λευκό χιόνι» αποτέλεσμα της εναπόθεσης ασβεστολιθικού υλικού στο πέρασμα των χιλιετιών. Ιδιαίτερο γνώρισμα αυτού του σπηλαίου είναι η αίσθηση που σου δίνει ότι κινείσαι και αιωρείσαι πάνω από ένα “αλπικό τοπίο”.

011

Η αποστολή ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ AMPHITRITE στο διεθνές συνέδριο Tek Dive Europe στο Βέλγιο, όπου η ομάδα ήταν προσκεκλημένη. Εκεί στήθηκε δίαυλος επικοινωνίας με ομάδες της παγκόσμιας σπηλαιοκαταδυτικής κοινότητας και παρουσιάστηκε η μέχρι τότε άγνωστη Ελλάδα, ως ένας παρθένος σπηλαιοκαταδυτικός προορισμός.

Η αποδοχή της ομάδας και οι θετικές κριτικές είχαν σαν αποτέλεσμα να λάβει την πρόσκλησή σε 2 ακόμα κορυφαία παγκόσμια καταδυτικά συνέδρια.

Το 2018 η ομάδα είναι προσκεκλημένη στο EUROTEK conference (Βirmingham, UK) και το 2019 στην Lot International Cave Diving Congress (Gramat, France) όπου και θα παρουσιαστεί το νέο πρότζεκτ.

*Η ομάδα Top2Bottom, σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Α. “Τηθύς” σας προσκαλεί την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 στο πολιτισμικό κέντρο Παλαιού Φαλήρου “Φλοίσβος” όπου θα γίνει η παρουσίαση της αποστολής: “ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ” Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΚΑΤΑΔΥΣΗΣ και η προβολή του ντοκιμαντέρ AMPTHITRITE. Η παρουσίαση θα είναι δημόσια και ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!