σε , ,

Ανδαλουσιανός Σκύλος: Το τέλειο δείγμα υπερρεαλιστικής τέχνης στο σινεμά

Η ευφυής ολιγόλεπτη συνύπαρξη των Μπουνιουέλ και Νταλί που βασίστηκε στα όνειρά τους

Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η ματιά δύο ανθρώπων που τόλμησαν μέσα από το έργο του να αντιμετωπίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα, δημιούργησε την πιο δημοφιλή υπερρεαλιστική ταινία  μικρού μήκους όλων των εποχών. Ο Λουίς Μπουνιουέλ και ο Σαλβαδόρ Νταλί συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μίας ταινίας 17 λεπτών που συμβόλισε την έξαρση της φαντασίας και του υπερρεαλισμού, τον Ανδαλουσιανό Σκύλο (στα Γαλλικά ο τίτλος είναι “Un chien andalou”).

Black And White Art GIF by Tech Noir – Find & Share on GIPHY

Cinemagraphs of living movie stills.

Η ταινία γυρίστηκε το 1928 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1929  και είναι βασισμένη σε όνειρα των ίδιων των δημιουργών, Νταλί και Μπουνιουέλ. Διαρκεί μόνο 17 λεπτά, αλλά αυτά ήταν αρκετά για να χαραχθούν στην κινηματογραφική μνήμη ως την υπέρβαση της φαντασίας και της ελεύθερης δημιουργίας έναντι της λογικής και των περιοριστικών ορίων. Αθάνατα εξίσου παραμένει η σκηνή με το μάτι το οποίο εμφανίζεται κομμένο, η ίσως πιο χαρακτηριστική σκηνή όλου του βωβού φιλμ. Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας έγινε στο στούντιο Studio des Ursulines στο Παρίσι, με παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Ζαν Κοκτώ και ο μουσικός Ζωρζ Ωρίκ.  Η πρώτη εκδοχή της ταινίας (1928) δεν περιέχει μουσική. Η μεταγενέστερη εκδοχή του έργου το 1960, περιλαμβάνει τανγκό, όπως και αποσπάσματα από την όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη.

Un Chien Andalou Headbang GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Headbang GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος δεν υπάγεται σε καμία λογική ούτε στο σενάριο. Τα γεγονότα που εξιστορεί είναι ασύνδετα μεταξύ τους, είναι μία σύνδεση αλλόκοτων, πρωτότυπων, αισθητικά προκλητικών εικόνων που προσπαθούν να παρασύρουν το θεατή και να τον απελευθερώσουν από την περιοριστική του σκέψη.

Silent Film GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Tongue GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Οι ηθοποιοί που υποδύονται τους δύο βασικούς ρόλους είναι ο Pierre Batcheff και την Simone Mareuil. Σε μικρότερους ρόλους εμφανίζεται και ο ίδιος ο Μπουνιουέλ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΙΛΜ:

Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος δεν περιέχει τίποτα από αυτά που υπάρχουν σε μία τυπική ταινία. Σε αφήνει προ εκπλήξεως, καθώς είναι προκλητικός, σαρωτικός και κλείνει το μάτι σε σύμβολα, συνήθειες και κανόνες. Είναι μία ταινία που δε δείχνει κανένα σκύλο, όμως…. γαβγίζει και κλείνει το μάτι σε κάθε κινηματογραφικό κανόνα, προτάσσοντας την ανεξάρτητη σκέψη και τη μη υπακοή σε λογικούς κανόνες.

Η ευφυής ολιγόλεπτη συνύπαρξη δύο μεγάλων προσωπικοτήτων στο χώρο της Τέχνης, γέννησε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το άρρωστο γατάκι» – Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση γάτας στο σινεμά, στην ταινία μικρού μήκους του 1903

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε