Μενού

Η Φουρέιρα δεν ήταν η μόνη – 7 σταρς που έφαγαν πόρτα απ’ την ΕΡΤ για τη Γιουροβίζιον

Από την Άντζελα και τις Μέλισσες ως την Έφη Σαρρή

Λαίδη Άντζελα, Έφη Σαρρή, Αδαμαντίδης, Μαντώ, Άννα Βίσση (και πολλοί ακόμα) απορρίφθηκαν από την ΕΡΤ ή/και το κοινό, στο δρόμο για τη Γιουροβίζιον…

Η περίπτωση της Ελένης Φουρέιρα δεν ήταν η μοναδική δημοφιλούς καλλιτέχνη που τρώει “πόρτα” στη Eurovision από την ΕΡΤ.

Ας θυμηθούμε μερικά απ’ αυτά.

Η ίδια η Ελένη, μαζί με τον Μάνο Πυροβολάκη είχαν συμμετάσχει το 2010 στον ελληνικό τελικό με το ποπ-έθνικ τραγούδι “Η κιβωτός του Νώε”. Παρότι ο Πυροβολάκης είχε κάνει μεγάλες επιτυχίες εκείνη την εποχή, το εισιτήριο για το διαγωνισμό πήρε ο Γιώργος Αλκαίος με το “ΟΠΑ”, κατακτώντας την 8η θέση.

Την ίδια χρονιά (2010) δεν κατάφεραν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα οι “Μέλισσες“, στα πρώτα τους βήματα τότε… με το χαριτωμένο “Κινέζος”.

Το 1989 η Άννα Βίσση (που είχε ήδη διαγωνιστεί παλαιότερα με το “Ώτο στοπ”) προσπάθησε να εκπροσωπήσει τη χώρα με το “Κλαίω” του Νίκου Καρβέλα. Δεν τα κατάφερε, και την Ελλάδα εκπροσώπησε η (όχι και τόσο γνωστή) Μαριάννα Ευστρατίου με μια από τις ομορφότερες ελληνικές συμμετοχές (“Το δικό σου αστέρι” ) που πήρε την 9η θέση. Θέση που πήρε και η Άννα Βίσση το 2006 όταν διαγωνίστηκε στη Eurovision της Αθήνας.

Η Μαντώ, πριν μας εκπροσωπήσει με το αβυσσαλέο ντεκολτέ της (που υπερκάλυψε την υπέροχη φωνή της) το 2003, είχε κι αυτή προσπαθήσει τόσο το 1989 όσο και το 1990. Η πρώτη φορά ήταν με το “Μόνο εσύ”.  Την επόμενη χρονιά προσπάθησε να πάει με το “Μόνο οι δυο μας” (ντουέτο με τον Νίκο Ιγνατιάδη), και πάλι χωρίς επιτυχία, παρόλο που ήδη η τραγουδίστρια είχε μεγάλη επιτυχία στα ραδιόφωνα . Τελικά για την Ελλάδα πήγε ο Χρήστος Κάλοου, και τερμάτισε 19ος με μόλις 11 βαθμούς (ούτε καν 12άρι από Κύπρο!).

Αλλά και η Έφη Σαρρή θέλησε να πάει στη Γιουροβίζιον (1987), άγνωστη ακόμα τότε, με το τραγούδι “Περιμένω”. Δεν μπορώ να σας περιγράψω το όλον, απλώς δείτε… Τη χρονιά εκείνη μας εκπροσώπησαν οι Bang (Θάνος Καλλίρης και Βασίλης Δερτιλής), με το τραγούδι “Στοπ” που άρεσε πολύ και έφτασε στη 10η θέση.

Αλλά και η Λαίδη Άντζελα Δημητρίου επιχείρησε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας το 1988. Ωστόσο η κακούργα ΕΡΤ προτίμησε να στείλει την Αφροδίτη Φρυδά με το τραγούδι “Κλόουν”, το οποίο χάρισε σπουδαίες στιγμές γέλιου στην Ευρώπη, που μας τις ανταπέδωσε με 10 βαθμούς (συνολικά) και την 17η θέση (δεν υπήρχε και η Κύπρος εκείνη τη χρονιά, γμτ). Ενώ αν είχε πάει η Λαίδη… θα την είχε σκίσει τη Σελίν Ντιόν (που κέρδισε τον διαγωνισμό, η ατάλαντη στριγγλού). Τότε η Λαίδη είχε εμπνευστεί από το ποίημα του Κίπλινγκ “Αν”, αλλά και τον Πόλεμο των Άστρων και ιδού το αποτέλεσμα. Ένα χαμένο διαμάντι, ένα έργο τέχνης ασύλληπτης αξίας.

Ο Θέμης Αδαμαντίδης είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας με το”Σαρανταπέντε κοπελιές”, μια αλλοπρόσαλλη διασκευή παραδοσιακού άσματος, που θύμωσε την διοργανώτρια EBU, η οποία (ευτυχώς) μας ακύρωσε τη συμμετοχή και ο Θέμης δεν εμφανίστηκε επί σκηνής. Ο ίδιος (εξαιρετικός τραγουδιστής κατά τη γνώμη μου) σίγουρα θέλει να ξεχάσει αυτό το τραγούδι. Καθότι, οι  σαρανταπέντε κοπελιές σε ενορχήστρωση Ραφαέλα Καρρά  το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πέσουν από το Ζάλογγο σαν τις Σουλιωτοπούλες.

Έπεται και συνέχεια…με ακόμα καλύτερες “πόρτες” σε μεγάλα ονόματα. Απολαύστε υπεύθυνα.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΥΙΖ: Πόσο καλά θυμάσαι τις ελληνικές συμμετοχές της Γιουροβίζιον;