σε ,

Αποφάσισα και πήγα Ειδικές Δυνάμεις, μη ξέροντας αν θα αντέξω. Αυτή είναι η εμπειρία μου

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/ΓΕΣ)

Γράφει ένας αναγνωστης

Διαβάζοντας το άρθρο με τίτλο “Αντικρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα: Τι έμαθα από την μέχρι τώρα θητεία μου…”, είπα να στείλω e-mail την δική μου πλευρά των πραγμάτων. Ακολουθεί η ιστορία μου:

Τελείωσα το λύκειο και δεν πέρασα σε κάποια σχολή. Είπα να κάνω την θητεία μου να τελειώνω με αυτό. Ήμουν 18 χρονών και πήγα εθελοντικά στην στρατολογία να καταταγώ. Ο στρατολόγος μου είπε πως αν θέλω να μπω τον Νοέμβριο θα πρέπει να πάω Ειδικές Δυνάμεις, ειδάλλως τον Φλεβάρη γιατί έχει πληρότητα το πεζικό. Αποφάσισα να πάω ειδικές δυνάμεις και να “κοπώ” για πεζικό αν δω τα σκούρα.

Έφτασα στο στρατόπεδο στο Μεγάλο Πεύκο ένα πρωί. Και εκεί άλλαξαν όλα. Από ένα παιδί που έπαιζε στους διαδρόμους του σχολείου, μπήκα σε ένα εχθρικό αρχικά περιβάλλον όπου όλοι ήμασταν στην ίδια κατάσταση: Ψαρωμένοι, φοβισμένοι χωρίς να ξέρουμε τι μας γίνεται. Μας δώσανε ρούχα, μας ταΐσανε, μας κάνανε ιατρικές εξετάσεις, μας δώσανε υποχρεώσεις και ευθύνες. Μέσα σε μια μέρα είχαμε γίνει ήδη πιόνια. Την πρώτη νύχτα, λίγο πριν το σιωπητήριο ήμασταν ακόμα αρκετά μουδιασμένοι. 9 μήνες αυτό θα γίνεται; Πώς θα αντέξουμε;

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/ΓΕΣ)

Δυο μέρες μετά πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου κλαίγοντας ότι ασφυκτιώ. Ότι δεν αντέχω. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε πολλή πίεση από πολλές απόψεις τις πρώτες μέρες. Μέσα Νοέμβρη κάναμε με κρύο νερό μπάνιο, κοινές τουαλέτες/μπάνια, άθλιο φαγητό, 50 άτομα σε έναν θάλαμο, προετοιμασίες για ορκωμοσία και φωνές. Πολλές φωνές. Ένα ξένο και εχθρικό περιβάλλον.

Πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι που έφτασε η ορκωμοσία. Μετά, αν έβλεπα τα σκούρα, θα μπορούσα να πάω πεζικό. Ήρθε η εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων. Ήταν εξουθενωτική. Δεν είχα καμία επαφή με γυμναστική. Κάναμε καταρρίχηση-αναρρίχηση, στίβο μάχης, πυρ και κίνηση, πορείες χιλιομέτρων, τρέξιμο συνεχώς, σκοποβολή. Πέρασαν οι μέρες και έβλεπα πως ωθούσα τον εαυτό μου στα όρια. Έβλεπα τα όρια μου και πως άντεχα κι άλλο. Μου άρεσε. Αποφάσισα να μείνω. Απέκτησα κι άλλο πείσμα.

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/ΓΕΣ)

Πήρα τον πράσινο μπερέ. Είχα αποκτήσει πειθαρχία. Όχι τόσο προς τον στρατό, αλλά προς τον εαυτό μου, ως μέσο αυτοσυντήρησης. Απέκτησα αυτοπειθαρχία.

Πήρα ειδικότητα. Έπρεπε να μείνω λίγο καιρό ακόμα στο Μεγάλο Πεύκο. Ήρθε η νέα σειρά. Πήρα την θέση αυτών που με διατάζανε όταν μπήκα εγώ. Ήμουν παλαιότερος. Απέκτησα ευθύνες που δεν είχα ποτέ πριν. Απέκτησα υπευθυνότητα.

Ήρθε η στιγμή που έφυγα μετάθεση σε παραμεθόριο. Σε νησί. Άλλο περιβάλλον πάλι. Άλλοι άνθρωποι. Άλλο κλίμα. Μόνιμοι αξιωματικοί, στρατιώτες με περισσότερη εμπειρία. Πήγαμε επιβίωση 6 ημερών σε βουνό, πήγαμε 50άρα (50χλμ πεζοπορία σε βουνά), κάναμε ασκήσεις και βόλτες με τα φουσκωτά και τους ΟΥΚ, κάναμε γυμναστική καθημερινά. Απέκτησα φίλους. Γίναμε ένα. Λέγαμε ιστορίες. Κουραζόμασταν μαζί. Έμαθα ομαδικότητα.

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/ΓΕΣ)

Ένα μήνα πριν απολυθώ η κούραση ήταν τόσο μεγάλη, τόσο καταστροφική που φλέρταρα με την σκέψη να τα παρατήσω. Με πίεσα όμως μέχρι τέλους. Τα κατάφερα. Βγήκα άλλος άνθρωπος από εκεί. Είδα τα όρια μου. Είδα το πείσμα μου. Είδα τον κόπο μου στο σώμα μου και στο πρόσωπο μου. Έγινα ώριμος. Από παιδί που μπήκα στο στρατόπεδο, βγήκα ένας νέος άντρας που είχε κουραστεί τόσο από την πίεση, την αϋπνία, την εξουσία, τα νεύρα που δεν με σταμάταγε τίποτα.

Έμαθα κάτι απ’ τον στρατό. Ανεπιφύλακτα. Θεωρώ την εμπειρία μου στον στρατό ως μια απ’ τις πιο περιπετειώδες και αξέχαστες. Όχι επειδή η υπόλοιπη ζωή μου ήταν/είναι βαρετή, αλλά επειδή η ζωή μου άλλαξε τόσο δραστικά αυτούς τους 9 μήνες, που με έκαναν αυτό που είμαι τώρα.

Ο στρατός είναι πάντα το πως τον βλέπεις. Πως θα τον αδράξεις. Πως θα τον προσεγγίσεις. Και βασικό: Τι χαρακτήρας είσαι. Άλλωστε είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και της ζωής μας. Άσχημη, κακή, ανατρεπτική μα πάντα αντιμετωπίσιμη.”

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντικρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα: Τι έμαθα από την μέχρι τώρα θητεία μου…

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Ενα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Αφήστε μια απάντηση