σε , ,

Χειμωνιάτικο βύσσινο (ή «Τι στην ευχή συμβαίνει στη Ρωσία;»)

Πόσο μοιάζει η σύγχρονη Ρωσία με την Ρωσία του Γκόγκολ και του Μπουλγκάκωφ…

EPA

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΛΛΗ

Όχι! Αρνούμαι να βρίσω δημόσια. Αρνούμαι να αφήσω τα προσωπικά μου τέρατα να κάνουν τις βόλτες τους ανενόχλητα. Αρνούμαι να μοιράσω «ψόφους» για να μου πουν μπράβο, για να μου μοιράσουν ένα λάικ. Όμως η υπομονή μου φτάνει στο τέλος της.

25 Μαρτίου σε ένα mall στις εσχατιές του κόσμου: Πυρκαγιά στον Πολυχώρο «Ζίμναγια Βίσνια» στο Κέμεροβο. Η πρωτεύουσα του Νομού που γεννήθηκε ο άντρας μου, εκεί που σπούδασε η ανιψιά μου. Ένας τόπος που τον γνωρίζω απ’ τις διηγήσεις τους.

Θα έλεγε κανείς πως τέτοιες καταστροφές μπορούν να συμβούν, πως είναι κληρονομιά του σύγχρονου κόσμου μας. Όμως παρόμοια καταστροφή έχει να συμβεί στον σύγχρονο κόσμο από το 1972 στην Ιαπωνία. Τέτοιοι χώροι θεωρούνται a priori επικίνδυνοι και τηρούνται με ευλάβεια όλα τα γραφειοκρατικά πρωτόκολλα. Πρέπει να τηρούνται.

Τι προκάλεσε την τραγωδία στο εμπορικό κέντρο στη Ρωσία

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή το απόγευμα σε εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο στη Ρωσία, είναι η τελευταία από σειρά ανάλογων δυστυχημάτων σε ρωσικά κτίρια που οφείλονται στα πλημμελή μέτρα ασφαλείας. Φύλακας του εμπορικού κέντρου στο Κεμέροβο της Σιβηρίας, στο οποίο έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 64 άνθρωποι, φέρεται να απενεργοποίησε το σύστημα αναγγελιών αφότου έλαβε το σήμα συναγερμού προειδοποίησης πυρκαγιάς, ενώ οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές.

Δεν είμαι ειδικός, δεν ξέρω τι φταίει και συνέβη αυτή η τραγωδία:

Είμαι σίγουρη πως φταίει όλο το σύστημα, πως φταίμε όλοι μας όταν πεθαίνουν μικρά παιδιά… Είμαι σίγουρη πως πολλοί κλείσαν τα μάτια τους και μπουκώθηκαν με χρήματα για να υπογράψουν ένα χαρτί, μια άδεια.

Πολλοί λένε πως το κτίριο που στεγαζόταν το πολυκατάστημα το έλεγαν «Τσέρνομπιλ» γιατί ήταν ένα παλιό εργοστάσιο που έμοιαζε σαν φέρετρο από μακριά.. Ονομαζόταν «Χειμωνιάτικο βύσσινο», ίσως ένας τρόπος να ξορκίσουν τη μαυρίλα που απέπνεε… (Ένα γκουκλάρισμα θα σας πείσει για του λόγου του αληθές!)

Κι ήρθε η τραγωδία: Για ώρες, όλα τα κανάλια της Ρωσίας το αποσιώπησαν, σαν να μην υπήρχε. Η τηλεόραση έδειχνε ταινίες και το πολλοστό επεισόδιο του ντοκιμαντέρ για τον Πούτιν του Oliver Stone. (και τι δεν κάνει ο άνθρωπος άμα στερέψει από ιδέες και θέλει λεφτά, κι άλλα λεφτά…) Την επόμενη μέρα μάθαμε πως η χώρα δεν κηρύττει εθνικό πένθος, πως κηρύττει μόνο όταν είναι εκατό και πλέον νεκροί, μάθαμε πως ο Πούτιν (προφανώς Πατερούλης, σύντομα και Τσάρος!) δεν έχει βγει να κάνει μια δήλωση… Μετά ξεκίνησαν αυθόρμητες διαδηλώσεις. Οι άνθρωποι σε όλες τις γωνιές της Ρωσίας διεκδικούσαν το δικαίωμα τους να θρηνήσουν τα νεκρά τους παιδιά. Είδα φίλους μου, καλλιτέχνες, ορκισμένους απολιτικούς ανθρώπους να μιλάνε για πολιτική και για το αυτονόητο, να θυμώνουν. Ακόμα και οι πλέον ευγενείς να βρίζουν.

Τι να κάνει κι αυτός ο καημένος; Πήρε τα πεντακόσια αυτοκίνητα της προσωπικής του φρουράς και πήγε στο Κέμεροβο. Κατάθεσε στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας σε μια νεκρή πόλη, είχαν κλείσει όλους τους δρόμους.

19298141 2
EPA

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν.

Αυθόρμητες όπως κι ο πόνος των ανθρώπων. Ο επί, 28 χρόνια, κυβερνήτης του Κέμεροβο, Αμάν Τουλεγιεφ είπε αρχικά πως είναι 200 αναρχικοί και υποκινητές έξω απ’ το κτίριο και μετά ζήτησε συγνώμη στον Πούτιν (στον Πούτιν!) για την τραγωδία.. Τα κανάλια άρχισαν να βογκάνε πως για όλα φταίει η αντιπολίτευση.. Έφτασαν να κατηγορούν έναν πατέρα που έχασε τα τρία του παιδιά, τη γυναίκα του και την αδελφή του σ’ αυτήν την καταστροφή πως κάνει δημόσιες σχέσεις. Ζητούσαν συγνώμη για την δυσφορία που προκάλεσαν στον Πούτιν.. Μία βλαμμένη πολιτική εκπρόσωπος του καθεστώτος (Μιζούλινα, θαρρώ την λένε!) είπε πως αυτή η τραγωδία είναι ένα μαχαίρι στην πλάτη του Πούτιν..

Μια τραγωδία και πολλές ντροπές μαζί..

Εδώ και χρόνια υπάρχει οδηγία της FBR (πρώην ΚGB) να κλειδώνονται όλες οι έξοδοι κινδύνου…. Γιατί; Γιατί να μην να μπορεί να ξεφύγει κανείς σε εφόδους της αστυνομίας…

Πόσο μοιάζει η σύγχρονη Ρωσία με την Ρωσία του Γκόγκολ και του Μπουλγκάκωφ…

ΥΓ. Κάθε μήνα στη Ρωσία πεθαίνουν εκατοντάδες άτομα σε πυρκαγιές. Από τότε που έγινε η τραγωδία στο Κεμεροβο έχουν πεθάνει σχεδόν χίλια άτομα! Οι έξοδοι κινδύνου παραμένουν κλειστές, καθώς και τα στόματα των ανθρώπων…

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!