σε

«Δεν θα ψηφίσω στις Ευρωεκλογές»

To ακούμε από πολλούς, όμως φέτος η αδιαφορία μπορεί να αποβεί μοιραία

Γράφει ο Γιώργος Τζίνογλου στο linkedin

Μου λες δεν θα ψηφίσεις και μου το λένε όλο και περισσότεροι νέοι τον τελευταίο καιρό. Νομίζεις πως η ψήφος σου δεν μπορεί να κάνει την διαφορά. Δεν θα μπορούσε να κάνει την διαφορά σε ένα εκλογικό σώμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από 28 κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ακρίβεια 27 μέλη μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Τον ερχόμενο Μάιο, 705 Ευρωβουλευτές που δεν γνωρίζεις από τους οποίους οι 21 είναι από την χώρα σου, θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βέβαια δεν γνωρίζεις πως μπορείς να τους μεταφέρεις τους προβληματισμούς σου, άρα πως σε εκπροσωπούν; Πως θα έχει αντίκτυπο η ψήφος σου;

Και μεταξύ μας, σε βολεύει η σημερινή κατάσταση, γιατί να ψηφίσεις να αλλάξει;

Για την Παιδεία; Δεν θα ψηφίσεις… γιατί πήρες το πτυχίο, το μεταπτυχιακό και τις ξένες γλώσσες σου. Δεν βρίσκεις τον λόγο να σε απασχολεί το θέμα της εκπαίδευσης πλέον.

Για την Εργασία; Δεν θα ψηφίσεις… γιατί ευτυχώς ήσουν από τους τυχερούς που βρήκες κατευθείαν δουλειά χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσεις την ανεργία.

Για το Μεταναστευτικό; Δεν θα ψηφίσεις… γιατί η περιοχή σου δεν είναι μέρος στο οποίο έχει hotspot για την προσωρινή εγκατάσταση των μεταναστών, άρα δεν έχεις αντιληφθεί το πρόβλημα και την ανησυχία τον τελευταίων ετών.

Για την Τρομοκρατία; Δεν θα ψηφίσεις… γιατί οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδία της Ευρώπης αν και σε θλίψανε, σου φαίνονται τόσο μακρινές και ας λένε οι αρχές ότι οι τρομοκράτες εισήλθαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

Για το Περιβάλλον; Δεν θα ψηφίσεις… γιατί το περιβαλλοντικό δεν θα είναι δικό σου πρόβλημα σε 50 ή 100 χρόνια, δεν θα βρίσκεσαι εδώ για να υποστείς τις συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων; Δεν θα ψηφίσεις… γιατί ας πούμε την αλήθεια δεν έχεις καταλάβει τι είναι o Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2016/679 GDPR, απλά πατάς σε κάθε ιστοσελίδα «Συμφωνώ», δεν πιστεύεις ότι μπορεί να σου συμβεί και κάτι τρομερό μέσου διαδικτύου.

Για την Μισθολογική διαφορά Ανδρών και Γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν θα ψηφίσεις… γιατί πέραν του ότι γεννήθηκες άνδρας, στον δικό σου εργασιακό χώρο δεν υπάρχει μισθολογική διαφορά μεταξύ των δυο φύλων.

Άρα η επιλογή σου να μην ψηφίσεις συναινεί να μείνει στάσιμη αυτή η κατάσταση, κάτι που προφανώς δεν σου δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αν αναλογιστεί κανείς τις απόψεις που παραθέτω πιο πάνω.

Επέτρεψε μου τώρα να σου εξηγήσω και εγώ γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσουμε σε αυτές τις Ευρωεκλογές.

Ως νέοι της Ευρώπης αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις, είτε ατομικά ως πολίτες, είτε ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου όπως είναι η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέματα όπως το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία, η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση αλλά και η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων είναι ζητήματα που όχι μόνο είναι στο επίκεντρο της καθημερινότητας μας αλλά είναι και αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον μας.

Τα προνόμια μας όπως, η ασφάλεια και το κοινό νόμισμα, η ελεύθερη μετακίνηση, το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, είναι προνόμια που κατέχουμε από τον Ιανουάριο του 1981 με την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προνόμια και δικαιώματα όπου σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν δεδομένα, απόδειξη; Το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η ψήφος είναι ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες της ΕΕ.

Αν και εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, δυστυχώς, είναι πολλοί που επιλέγουν να μην το κάνουν. Δίνοντας σε άλλους την ευκαιρία να επιλέξουν τους ηγέτες και εκπροσώπους που θα λάβουν τις αποφάσεις για το μέλλον τους.

Φυσικά, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αναγκάσει έναν πολίτη να ψηφίσει. Όμως οι πολίτες επιλέγουν να ψηφίζουν. Ψηφίζουν επειδή ξέρουν ότι η ψήφος τους είναι το μόνο μέσο που θα οδηγήσει στην αλλαγή. Για παράδειγμα, εάν οι πολίτες θεωρούν ότι πληρώνουν πάρα πολλούς φόρους, μπορούν να ψηφίσουν ένα πρόσωπο που υπόσχεται να τους μειώσει. Εάν οι πολίτες επιθυμούν περισσότερες υπηρεσίες, μπορούν να ψηφίσουν κάποιον που θα υπόσχεται να δαπανήσει κεφάλαια για να κερδίσει περισσότερες υπηρεσίες.

Έχεις τη δύναμη να αποφασίσεις για την ποιότητα ζωής που θέλεις.

Η ψήφος, είναι η ευκαιρία σου να υποστηρίξεις τα θέματα που σε ενδιαφέρουν, όπως η μετανάστευση, η αύξηση του κατώτατου μισθού ή οι ευκαιρίες χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Είναι η ζωή σου, αφιέρωσε 5 λεπτά για να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο.

Πληρώνεις φόρους, ξέρεις όμως πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα; Οι περισσότεροι πολίτες δεν το γνωρίζουν. Η ψήφος είναι η ευκαιρία να επιλέξεις πώς δαπανώνται τα χρήματα σου – όπως η χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Θέλεις να έχεις αντίκτυπο; Η ψηφοφορία σου δίνει αυτή την ευκαιρία!

Υποστήριξε τους υποψηφίους που με τις προτάσεις τους θα βοηθήσουν την κοινότητά σου, την περιφέρεια σου, ακόμα και το έθνος σου να βελτιωθεί. Στείλτε τη φωνή σου σε αυτές τις εκλογές.

Η ιστορία αλλάζει από τα αποτελέσματα εκλογών, και τα αποτελέσματα έρχονται από τους από τους ανθρώπους που ψηφίζουν. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και μάθε για τους στόχους της Ευρώπης, την ατζέντα των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων τους. Εάν δεν ψηφίσεις εσύ, κάποιος άλλος θα λάβει μια απόφαση για σένα. Η δύναμη σου βρίσκεται μόνο στην ψήφο σου.

Οι κοινότητες μας αποτελούνται από φίλους, συγγενείς, γείτονες και παιδιά. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μην γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η ψήφος, ενώ άλλοι δεν έχουν το προνόμιο να μπορούν να ψηφίσουν. Πάρε εσύ την απόφαση να ψηφίσεις για τους γύρω σου!!

Εάν δεν ψηφίσεις, πως μπορείς να εκφράσεις άλλωστε τη γνώμη σου για ένα αποτέλεσμα μιας διαδικασίας στην οποία δεν έλαβες ποτέ μέρος;

Γνωρίζω πως οι πολιτικοί μπορούν να πάρουν λάθος αποφάσεις κάνοντας σε να νιώθεις πως η ψήφος σου απαξιώνεται. Υπάρχουν πολιτικές με τις οποίες δεν θα συμφωνήσεις, ούτε και εγώ συμφωνώ. Ωστόσο, εάν δεν ψηφίσεις, δεν έχεις λόγο να παραπονεθείς.

Ναι, όπως είπα πριν, εκατομμύρια θα είναι οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν! Αλλά η ψήφος εκφράζει μόνο τη δική σου γνώμη, καθώς και τον τρόπο που εσύ κρίνεις και αισθάνεσαι πως πρέπει να διαμορφωθεί το μέλλον της Ευρώπης.

Και μην ξεχνάς, σε αυτή την διαδικασία είμαστε όλοι ίσοι.

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή τι κάνεις, η ψήφος σου μετράει εξίσου με όλους τους άλλους. Ο πλούτος, η καλή εμφάνιση, το φύλο και η ηλικία δεν έχει καμία σημασία.

Αν σε αυτές τις εκλογές ασκήσεις για πρώτη φορά το εκλογικό σου δικαίωμα, σε ζηλεύω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που πήγα να ψηφίσω, το αίσθημα της ευθύνης και της δύναμης που σου δίνει η ψήφος.

Τις περισσότερες φορές, οι προεκλογικές εκστρατείες στοχεύουν όσους είναι μεταξύ των ηλικιών 18 και 25 για να τους οδηγήσουν στις εκλογικές κάλπες. Αυτό συμβαίνει διότι, οι στατιστικές δείχνουν ότι η ψήφος για τη νεολαία είναι μια δύσκολη υπόθεση. Οι εκλογές όμως έχουν συνέπειες και όσο μικρότερος είσαι τόσο περισσότερο θα πρέπει να ζήσεις με τις συνέπειες αυτές.

Τέλος, σεβάσου το δικαίωμα της ψήφου σου! Είναι ένα προνόμιο που πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν.

Αν παρόλα αυτά ακόμη συνεχίζεις να μην θέλεις να συμμετέχεις σε αυτή την γιορτή της δημοκρατίας, αν δεν θέλεις να συμμετέχεις στην διαμόρφωση του μέλλοντος σου αλλά και το μέλλον των παιδιών σου, ας ελπίσουμε πως εμείς οι υπόλοιποι θα πάρουμε την σωστή απόφαση για σένα… χωρίς εσένα.

Γιατί αυτή τη φορά δεν αρκεί απλώς να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, αυτή τη φορά ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.

Λοιπόν; Εσύ θα αναλάβεις την δική σου;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Ενα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση
  1. Συγκινηθηκα….41 χρονια ψηφιζω…και τι καταλαβα,καταλαβες?Ανουσιες ρητορικες ανυπαρκτης λυσης…αν οι εκλογες αλλαζαν κατι,θα ηταν παρανομες…δε θα παω να ψηφισω για πρωτη φορα και δεν εχω αναγκη κανενα,πανω απο το κεφαλι μου να μου λεει τα ιδια γραφικα πραγματα,τα οποια τα λεει εδω και 30 χρονια,αλλα δεν εχει αλλαξει τιποτα…Λυσεις υπαρχουν…σιγουρα δεν ειναι οι εκλογες…..ακομα και το 100% να ψηφισει,παλι τα ιδια κομματα θα βγουν και οι ιδιοι πολιτικοι,οι οποιοι εκπροσωπουν αλλα συμφεροντα απο πισω…τραπεζων και επιχειρηματιων….οταν ξυπνησετε,μου το λετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.