σε , ,

Εκστρατεία για την προστασία ποιμενικών σκύλων απο τις φόλες

Από έναν κάτοικο του χωριού Σκλήθρο στην Φλώρινα, στους πρόποδες του Νυμφαίου

Είμαι κάτοικος του χωριού Σκλήθρο στην Φλώρινα στους πρόποδες του Νυμφαίου.

Έχω δύο ιδιότητες. Η μία είναι του περιβαλλοντιστή καθώς συνεργάζομαι με γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση και η δεύτερη είναι του κτηνοτρόφου καθώς με τον πατέρα μου έχουμε ένα κοπάδι παραδοσιακής φυλής προβάτων. Στο χωριό μας τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ακραίες διαστάσεις η πρακτική της φόλας.

Μόνο το 2019 χάσαμε πάνω από 50 τσομπανόσκυλα από αυτήν την απολίτιστη πρακτική (η LIFO είχε κάνει σχετικό αφιέρωμα στο θέμα). Τα ποιμενικά σκυλιά πέρα από σπάνια και όμορφα είναι το μοναδικό μέτρο προστασίας που έχει ο βοσκός απέναντι στην επίθεση από αρκούδες, λύκους, τσακάλια. Όταν δεν υπάρχουν σκύλοι να φυλάνε το κοπάδι αυξάνονται οι επιθέσεις στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, πλήττεται η οικονομία του χωριού και αυξάνονται οι αντεκδικήσεις στην πλούσια και πολύτιμη άγρια ζωή του τόπου μου.

Όταν ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να προστατέψει το βιος του που του ταΐζει τα παιδιά και τους πληρώνει τα φροντιστήρια, όσο και να σέβεται τα άγρια ζώα μπορεί να τα θεωρήσει εχθρό του και στην προστασία της φύσης τους ανθρώπους της υπαίθρου τους θέλουμε δίπλα μας, συνεργάτες και θεματοφύλακες.

Έχω οργανώσει μια εκστρατεία με υπογραφές για να πείσουμε τον Δήμο Αμυνταίου να λάβει πιο ουσιαστικά μέτρα σε ένα μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που πλήττει το χωριό μας κάθε χρόνο.

Ήδη έχουν ξεκινήσει δηλητηριάσεις ποιμενικών σκύλων (μέχρι στιγμής τέσσερις).

Φέτος ας προλάβουμε το κακό από την αρχή του και ας μην πάμε στον Δήμαρχο αφού θα έχουν δηλητηριαστεί όλα τα σκυλιά.

Βοηθήστε με την υπογραφή σας!

Σας ευχαριστώ απο καρδιάς

Βασίλης Φουρκιώτης

Υπόγραψε το ψήφισμα

Το Σκλήθρο Φλώρινας αποτελεί ένα χωριό με μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση και αγρια πανίδα.Τα τσομπανόσκυλα μας είναι το μοναδικό μέτρο προστασίας απέναντι στις επιθέσεις απο αρκούδες και λύκους.Οι φόλες(δηλητηριασμένα δολώματα) αφήνουν τον κτηνοτρόφο εκτεθειμένο στις ζημιές, πλήττουν την οικονομία του χωριού και αυξάνουν την αντεκδίκηση απέναντι στα άγρια αρπακτικά.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Μέλος
Harlan

Εννοείται ότι είμαι εναντίον των δηλητηριάσεων και μισώ όσους δολοφονούν ζώα. Αλλά κανένας δεν σηκώνεται (πολύ λιγότερο όταν απαγορεύονται οι έξοδοι) για να πάρει τα βουνά νύχτα και να ρίξει φόλα σε σκύλους. Το να ενοχλήθηκε κάποιος γείτονας από τα σκυλιά είναι εντελώς απίθανο, αφού τα μαντριά και τα τσοπανόσκυλα δεν βρίσκονται κοντά σε σπίτια. Τυχαίοι περαστικοί επίσης αποκλείονται, κανένας δεν παίρνει τα βουνά με φόλες στα χέρια. Για να πας κοντά σε μαντρί κρατώντας φόλες, ΚΑΙ έχεις προσχεδιάσει ΚΑΙ έχεις σοβαρό κίνητρο να καβαλάς τα βουνά. Οπότε ο κος Φουρκιώτης ίσως ξέρει ποιοι είναι εκείνοι που βάζουν φόλες στα… Διαβάστε περισσότερα »