σε ,

«Για ψάξ’ το λίγο». Η μόνη ιδεολογία της Χ.Α.

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ με τις γυναίκες της Χρυσής Αυγής

Από τον Στέφανο Κωνσταντίνου

Είδα χθες το Golden Dawn Girls και αποφάσισα να αφιερώσω 15’ για να απομαγνητοφωνήσω το παρακάτω απόσπασμα και άλλα 30’ για το παρόν κείμενο.  Η παρακάτω συζήτηση είναι μεταξύ του δημοσιογράφου-ντοκιμαντερίστα και της χρυσαυγίτισσας Δάφνης (μάνας του τότε προφυλακισμένου Ηλιόπουλου), μέσω μεταφράστριας (μάλλον επίσης χρυσαυγίτισσας). Μου φάνηκε ενδιαφέρουσα η συγκεκριμένη σκηνή, διότι έχω ζήσει προσωπικά παρόμοιές της, κάθε φορά που προσπάθησα να συνεννοηθώ με χρυσαυγίτη και μάλιστα πολύ πριν αυτοί γίνουν της μόδας.

Ακολουθεί κατά λέξη η από-μαγνητοφώνηση. Δεν είναι ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού, είναι η περίφημη “ιδεολογία” της Χρυσής Αυγής:

– (Ηλιοπούλου)Το σύστημα απλά με αρχηγό τότε την ΝΔ και τον Σαμαρά δέχτηκε πιέσεις από έξω, πώς να εξοντώσουνε αυτό το κομμάτι που λέει αλήθειες, και είναι η Χρυσή Αυγή και μπήκε μέσα στην βουλή, μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι τολμούσε να λέει πράγματα, αλήθεια. Που έχουν να κάνουν με τον οικονομικό αποκλεισμό, με τους ανθρώπους που έχουν έρθει και έχουν κατακλύσει εδώ πέρα, επομένως είναι ένα σχέδιο το οποίο περπατάει για να τελειώσει την Ελλάδα.

– (Δημοσιογράφος) Σταματήστε λίγο.. ποιος το κάνει αυτό;

– (Ηλιοπούλου)Το είπαμε αυτό, για την Νέα Τάξη Πραγμάτων. Δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά, ξέρετε.

– (Δημοσιογράφος) Γιατί;

– (Μεταφράστρια) Λέει, για ποιο λόγο δεν μπορούμε να πούμε ας πούμε και στην κάμερα να μιλήσουμε πραγματικά πιο ανοιχτά για την Νέα Τάξη και αυτό που θέλουνε να κάνουνε, αυτό που είπες πριν λίγο, να προσέχουμε;

– (Ηλιοπούλου) Αφού το σύστημα έχει αυτή τη στιγμή τον γιο μου μέσα. Τι έκανε ο γιος μου και είναι φυλακή; Τι άλλο να πάθουμε ας πούμε, να μας (σκοτώσουνε) ;

– (Δημοσιογράφος) Ποιος όμως είναι πίσω από όλα αυτά;

– (Μεταφράστρια) Ποιος είναι λέει πίσω … άντε τώρα να του εξηγήσεις.. . Άντε τώρα να του πούμε για τα πρωτόκολλα της Σιών που είχαμε μιλήσει, άντε να του πούμε για τους Εβραίους, άντε να του πούμε..

– (Ηλιοπούλου) Είναι μια διεθνής συνωμοσία. Εξάλλου οι Εβραίοι αλλάζουνε κυβέρνηση, αυτό και στην Αμερική.

– (Δημοσιογράφος) Είναι πολύ δύσκολο για μένα να καταλάβω, πως μπορούν οι Εβραίοι να ελέγχουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αφού ο Ομπάμα δεν είναι Εβραίος.

– (Ηλιοπούλου) Επιλέγουν πρόσωπα, τα οποία πρώτα προσπαθούν με κάποιο τρόπο ή με λεφτά να τους έχουνε θολώσει, κάτι να τους έχουνε από πίσω για να τους τραβάνε και μετά τους λένε, θα πεις αυτό, θα κάνεις εκείνο. Ναι, τώρα, και το έχουν πει κιόλας, έξαλλου. Μην κοροϊδευόμαστε κιόλας, ήδη, ίσως μέσα από τα τηλέφωνά μου, αυτά που λέμε τα ξέρουν. Διότι εγώ μπορεί να παρακολουθούμαι.

Ο τρόπος που μιλάνε, οι φράσεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνε (Νέα Τάξη Πραγμάτων, Πρωτόκολλα της Σιών, Εβραίοι, Διεθνής Συνωμοσία κλπ), και το ότι δεν βγάζει κανένα νόημα όσα λένε, δεν είναι τίποτα καινούριο. Η άμεση σχέση μεταξύ των θεωριών συνωμοσίας και των ακροδεξιών αντιλήψεων είναι μελετημένη και στατιστικά αποδεδειγμένη (με εξαιρέσεις σαφώς) και αμφότερες οι “ιδέες” αυτές δίνουν τροφή η μία στην άλλη: Ο φόβος ότι υπάρχει κάποια ελίτ εκεί έξω που θέλει να μας εξουσιάσει, άρα η μόνη λύση είναι η ενδυνάμωση του εθνικισμού μας με κάθε τρόπο ώστε να προφυλαχτούμε κ.ο.κ.

Δεν λέω τίποτα καινούριο. Το εκνευριστικό και στενάχωρο της υπόθεσης είναι ότι όλοι τούτοι λίγο πολύ, δέχονται αμάσητα όσα ακούνε και διαβάζουνε εδώ και εκεί (μεταξύ άλλων σε βιβλία προωθούμενα και γραμμένα από Λιακόπουλο και Άδωνι, για να μην ξεχνιόμαστε) και μένουν στο μυαλό τους σαν πληροφορίες σκουπίδια χωρίς να κάνουν τον κόπο να τα αμφισβητήσουν και να ρωτήσουν: “Γιατί; Είναι όντως έτσι; Με ποιόν τρόπο;” κλπ. Τα βασικά δηλαδή. Τις αυτονόητες ερωτήσεις που θα έκανε ένα παιδί, όπως σε ρωτάει για το κάθε τι που βλέπει και δεν καταλαβαίνει, ερωτήσεις που πολλές φορές ούτε εσύ δεν έχεις σκεφτεί να κάνεις στον εαυτό σου.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, κάπου διαβάσανε κάτι, κάπου ακούσανε κάτι και δεν συνειδητοποιούν πως στηρίζουν την όποια ιδεολογία τους σε ένα σκασμό από ψευδές πληροφορίες και θεωρούν πως υπάρχει μία παγκόσμια συνωμοσία την οποία προσπαθούν να την πολεμήσουν με κάθε τρόπο, άλλοτε με πράξεις, άλλοτε με λέξεις, άλλοτε με την ψήφο τους. Δεν καταλαβαίνουν όμως οι άμοιροι πως αυτοί οι ίδιοι είναι τα προϊόντα της εξαπάτησης και της παραπληροφόρησης και όχι ο υπόλοιπος κόσμος τον οποίο προσπαθούν να “αφυπνίσουν”.

Και δεν έχουν κάποιο αντίλογο στις απλές “γιατί;” ερωτήσεις μας, διότι όλα αυτά που έχουν διαβάσει είναι ένας αχταρμάς στο μυαλό τους. Δεν είναι τυχαίο πως όταν τους στριμώχνεις, σου απαντάνε πολύ συχνά με την φράση “για ψάξ’ το λίγο”. Εγώ τουλάχιστον την έχω πάρει αρκετές φορές αυτή την απάντηση. Είναι σαν να σου λένε, “υπάρχει η γνώση εκεί έξω, εγώ δεν τα θυμάμαι πολύ καλά, αλλά εσύ μπορείς να ψάξεις τις πληροφορίες και να φωτιστείς”.

Πολλές φορές όμως προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις και τις “γνώσεις” τους για να στις μεταφέρουν, και τα αποτελέσματα τότε είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα. Φέρνω στο μυαλό μου την πιο παλιά σχετική συζήτηση που είχα με ομάδα χρυσαυγιτών το 2004, στον απόηχο του Euro. Προσπαθούσαν να με πείσουν με κάθε σοβαρότητα ότι ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν ο Γερμανός τον οποίο είχε προβλέψει κάποιου είδους προφητεία, και ο οποίος θα ερχόταν με σκοπό να ενεργοποιήσει το ανενεργό DNA των Ελλήνων αθλητών με σκοπό την ευρωπαϊκή κυριαρχία, όπως και έγινε. Πιστέψτε με, σε τέτοιου είδους “αποκαλύψεις” ένας λογικός άνθρωπος παγώνει, δεν ξέρει πως να αντιδράσει, δεν ξέρει πώς να απαντήσει και τι να πρωτο-ρωτήσει χωρίς να προσβάλει την νοημοσύνη του συνομιλητή του. Διότι είναι πολύ εύκολο να μπεις στον πειρασμό να τον προσβάλεις, αν το κάνεις όμως είναι βέβαιο πως έχασες κάθε ευκαιρία για να τον λογικεύσεις, αν υπήρξε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο. Όταν προσβάλεις την πίστη ή την ιδεολογία κάποιου, η αυτόματη αντίδρασή του είναι να πεισμώσει και να την υποστηρίξει / προστατεύσει με ακόμα μεγαλύτερο σθένος.

Έτσι λοιπόν αρχίζουν να τα τσουβαλιάζουν όλα όταν προσπαθούν να σου δώσουν απαντήσεις, όπως η κυρία στον διάλογο παρακάτω. Η οποία είναι σπουδαγμένη παρεμπιπτόντως αν κατάλαβα καλά, άλλη μία απόδειξη ότι η ικανότητα να σπουδάσεις δεν έχει καμία σχέση με τις γνώσεις, την μόρφωση, την ευφυΐα και προπάντων με αυτήν την ρημάδα την Κριτική Σκέψη που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να την διδάξει σωστά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος στην χώρα μας, και όχι μόνο εδώ. Για την χρυση αυγή και όχι μόνο γι’ αυτή, αλλά ας αφήσω τα πιο ευαίσθητα θέματα στην άκρη για σήμερα.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διδάξεις την αμφισβήτηση και την αναζήτηση αιτίας – αιτιατού σε ξεροκέφαλους ενήλικους, γι’ αυτό το βάρος πέφτει σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Αν είναι να διδάξουμε ένα και μόνο ένα πράγμα στα παιδιά μας, ας είναι αυτό να ρωτάνε για όλη τους την ζωή, “γιατί” και “πώς”. Να τους διδάξουμε αυτή τη ρημάδα την Κριτική Σκέψη δηλαδή.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράγκας: Οι εξοργιστικοί, αξέχαστοι τρόποι που βοήθησε τη Χρυσή Αυγή

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote