σε , ,

Γιατί η σφιχτοδεμένη ελληνική οικογένεια οδηγεί σε τόση ανωριμότητα;

Ανώριμοι γονείς αναθρέφουν ανώριμα παιδιά: Aπόσπασμα από το βιβλίο του ψυχαναλυτικού θεραπευτή Τρύφωνα Ζαχαριάδη

father 1665532 1280

Πολύ συχνά ακούμε σε συζητήσεις να είναι στα χείλη όλων ερωτήσεις όπως: «τι έχει πάει τόσο στραβά;», «πως φτάσαμε εδώ που είμαστε;» κ.λ.π.

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα προβλήματα που είναι κοινά σε παγκόσμια κλίμακα, στην Ελλάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι ένα σημαντικό τοπικό ζήτημα: την ανωριμότητα! Δυστυχώς ακόμη και σε συνέδρια, γίνεται συχνά ειδική μνεία σε σχέση με το ότι ο μέσος Έλληνας αργεί να ωριμάσει. Η κρίση μάλιστα που περνάμε, ενισχύεται πάρα πολύ απ’ τον παραπάνω παράγοντα. Τα αίτια αυτής της ανωριμότητας θα τα βρούμε στη δομή της ελληνικής οικογένειας. Ανεξάρτητα από το πώς και πότε ξεκίνησε να υφίσταται αυτό πρόβλημα (γιατί δεν ήταν ανέκαθεν έτσι), στην παρούσα φάση θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε.

Κάθε οικογένεια στήνεται αρχικά γύρω από τους δύο γεννήτορες. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ανήκουν πλήρως σε μια ομάδα και μέσα στα όριά της να εξασφαλίζουν στενές, αυθεντικές σχέσεις. Ο κάθε σύντροφος λοιπόν μέσα από τη στενή ψυχο-σεξουαλική σχέση που αναπτύσσει με τον άλλον, προσδοκά να καλύψει τις ανάγκες του για στοργή, μοίρασμα και αληθινή ένωση. Όμως καθώς μεγαλώναμε, πολλούς από εμάς δεν μας προετοίμασαν επαρκώς ώστε να είμαστε ικανοί να δομήσουμε μια τέτοια αυθεντική σχέση. Έτσι ο πατέρας και η μητέρα συχνά δεν μπορούν να βρουν αναμεταξύ τους αυτό που αναζητούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά «πληρώνουν τα σπασμένα»…

Ο γονιός μετατρέπει (ασυνείδητα) τον μπλοκαρισμένο ερωτισμό του προς το σύντροφο, σε υπερβολική στοργή προς το παιδί. Οδηγεί έτσι τον απόγονό του να δεθεί κυριολεκτικά μαζί του. Γονιός και τέκνο, σχηματίζουν έναν αδιάρρηκτο προσωπικό δεσμό. Είναι σα να ορκίστηκαν σιωπηλά να σχηματίσουν οι δυο τους μια ομάδα που δεν χωρά κανέναν άλλο! Ακόμη κι ο άλλος γονιός μένει απέξω. Αυτό βέβαια στην ουσία τον βολεύει. Γιατί πατέρας και μητέρα έχουν ταιριάξει μεταξύ τους στα νευρωτικά τους χαρακτηριστικά. Ο καθένας δηλαδή έχει βρει στον άλλον, το άρρωστο (πλην όμως γνώριμο!) κομμάτι του από την παλιά δική του οικογένεια. Όταν λοιπόν ο ένας παίρνει το συμβιωτικό με το παιδί ρόλο, ο άλλος αναλαμβάνει το ρόλο του «συναισθηματικού ζητιάνου». Με αυτό τον τρόπο στήνεται μια δυναμική (νοσηρή) ισορροπία και η οικογένεια δένει σφικτά.

Στατιστικά είναι συχνότερα η μητέρα αυτή που δημιουργεί τη συμμαχία με το παιδί.

Ο πατέρας δεν είναι σε θέση να καλύψει τις συναισθηματικές της ανάγκες ως σύζυγος και αυτή τις καλύπτει μέσα από το παιδί της. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μένουν σε μια σχέση εξάρτησης και πιθανόν δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεδιπλώσουν τα φτερά τους. Η μητέρα πάλι, ανακουφίζεται μέσα στην παντοδύναμη κυριαρχία της. Έχοντας τον απόγονο ως λάφυρο, αισθάνεται ότι έχει κατατροπώσει το αρσενικό, που έτσι κι αλλιώς την έχει απορρίψει. Ο μεγάλος χαμένος από αυτά τα «παιγνίδια» είναι βεβαίως το παιδί. Το βρέφος, εάν του επιτρέπαμε να αναπτυχθεί φυσιολογικά, θα έπρεπε να ολοκληρώσει σταδιακά μέσα στα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής του τη διαδικασία της εξατομίκευσης.

Αυτό σημαίνει να περάσει «αναίμακτα» και με φυσικό τρόπο τη φάση του αποχωρισμού από τη μητέρα και να αρχίσει να σχηματοποιεί τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πολλές μαμάδες όμως εξαιτίας των δικών τους κενών εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών τους. Τους μεταδίδουν (με μη λεκτικούς τρόπους συνήθως) τα δικά τους μπλοκαρίσματα. Όπως ένα παιδί φοβάται να μην το εγκαταλείψουν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο φοβάται και η μητέρα (που έχει μείνει ουσιαστικά ανώριμη) να μην εγκαταλειφθεί από το παιδί της. Η συμβιωτική σχέση έχει στηθεί. Ο ομφάλιος λώρος είναι ξανά άθικτος και ενώνει αδυσώπητα τις δύο πλευρές, οι οποίες θα τραβούν η μια την άλλη εις αεί. Τo παιδί έχει πλέον μάθει να αξιολογεί τον (από)χωρισμό ως εγκατάλειψη και καταστροφή.

Ο πατέρας δεν είναι βέβαια άμοιρος ευθυνών σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Δέχεται αδιαμαρτύρητα την όλη κατάσταση και αντί να επέμβει διαχωρίζει συνήθως τη θέση του. Αποτραβιέται στην άκρη και αφήνει τη γυναίκα να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις. Η κατάσταση του είναι άλλωστε γνώριμη, αφού σε μια ίδιας δομής οικογένεια μεγάλωσε κι ο ίδιος. Ούτε αυτός έχει ενηλικιωθεί. Η βρεφική πλευρά της προσωπικότητας και των δύο συζύγων ζητά επιτακτική ικανοποίηση. Δεν υπάρχει μια ώριμη σχέση ικανή για βάθος συναισθημάτων και αληθινή κατανόηση. Στο γάμο πλέον, δεν διαπραγματεύονται δύο ενήλικες. Είναι δύο μικρά παιδιά που ζουν μαζί και διεκδικούν το ένα από το άλλο υποχρεωτική ευχαρίστηση. Το αποτέλεσμα είναι οι οικονομικές διαφορές, οι τσακωμοί και η απιστία (το 92% των αντρών απατά. Και στις γυναίκες τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, μιλάμε σήμερα για 70%).

Θεωρητικά μιλώντας, οι γονείς αποκτούν παιδιά με αρχική πρόθεση να τους προσφέρουν επαρκή κάλυψη των υλικών και συναισθηματικών τους αναγκών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν όμως, χρειάζεται να μειώνεται η φροντίδα και η προστασία τους προς αυτά, έτσι ώστε να δοκιμάσουν τα ίδια να φροντίσουν τον εαυτό τους. Για να το θέσουμε με ψυχαναλυτικούς όρους, πρέπει να αντικατασταθεί η αρχής της ηδονής (ευχαρίστησης) από την αρχή της πραγματικότητας. Δυστυχώς, ωριμότητα και προσκόλληση δεν ταιριάζουν. Τι γίνεται όμως στ’ αλήθεια; Οι γονείς περνούν στα παιδιά τους τα περίφημα «διπλά μηνύματα».

Τους δίνουν δηλαδή ταυτόχρονα δύο αντικρουόμενες οδηγίες! Μπορεί για παράδειγμα να παροτρύνουν από τη μια το παιδί να παντρευτεί και να τεκνοποιήσει και από την άλλη να σαμποτάρουν με κάθε μέσο όλες τις ερωτικές επιλογές του παιδιού. Θυμηθείτε τις ελληνικές ταινίες και την «αθάνατη» Ελληνίδα μάνα: «Εγώ πότε θα κρατήσω στα χέρια μου εγγονάκι?» και ταυτόχρονα «Δεν μπορώ να καταλάβω που πας και τις βρίσκεις όλες… η μια χειρότερη απ’ την άλλη!». Αυτό που στην ουσία επιθυμεί ν μητέρα είναι παράλογο και ανεδαφικό: θέλει ο γιός της να θέτει όρια σε όλους τους άλλους αλλά να παραμένει εξαρτημένος από την ίδια. Δε χρειάζεται σοφία για να αντιληφθούμε το ασύμβατο του πράγματος. Ένας άνθρωπος εκπαιδεύεται να είναι ή εξαρτημένος ή ανεξάρτητος. Δεν γίνεται να είναι υποταγμένος στη μαμά του, αλλά όχι στη γυναίκα με την οποία θα ζήσει μαζί.

boy 2028204 1280

Όταν λοιπόν ακούμε κάποιον να ξεστομίζει περήφανα τη φράση: «Είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια», θα μπορούσαμε να διακρίνουμε κι ένα δεύτερο μήνυμα πίσω από αυτή.

Ίσως μια διευκρίνιση του τύπου: «Κανένας μας από αυτή την οικογένεια δεν είναι έτοιμος (ώριμος) να αποχωριστεί κανέναν». Η διευκρίνιση αυτή υποκρύπτει ταυτόχρονα και την απειλή ότι αν κάποιος τολμήσει να απομακρυνθεί από την οικογένεια, τότε θα στερηθεί την αγάπη και τη στοργή των υπολοίπων. Άρα κανείς δεν έχει στην ουσία την *άδεια* να οδεύσει προς την εξατομίκευση. Το οικογενειακό «δέσιμο» γίνεται αυτοσκοπός. Με ένα σχεδόν ιδεοψυχαναγκαστικό τρόπο, το «Εγώ» της οικογένειας αφιερώνεται στη διαιώνιση αυτής της σχέσης εξάρτησης. Δυστυχώς ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα άτομα έχει ή αποκτά τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός καταθλιπτικά οργανωμένου ανθρώπου.

Σκεφτείτε τώρα μέχρι πια ηλικία μένουν οι νεοέλληνες και οι νεοελληνίδες κάτω από την πατρική στέγη. Βλέπουμε νέους ανθρώπους στην ηλικία των είκοσι πέντε, τριάντα ή κι τριάντα πέντε ετών να είναι προσκολλημένοι στη γονική εστία. Στην Ευρώπη το έχουν παρατηρήσει αυτό και μας ειρωνεύονται συνεχώς. Υπάρχουν μάλιστα ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες εάν στα τριάντα σου μένεις με τη μαμά σου, αυτό θεωρείται αυτόματα ψυχοπαθολογία. Στην Ελλάδα βέβαια το φαινόμενο αυτό είναι κοινωνικά αποδεκτό. Οι νέοι από τη μεριά τους υποστηρίζουν ότι είναι πρακτικοί οικονομικοί λόγοι αυτοί που τους εμποδίζουν να μετακομίσουν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες ενός ενήλικα. Οι γονείς πάλι αισθάνονται ασφάλεια που έχουν κοντά τους και υπό τον έλεγχό τους τα παιδιά τους. Δεν διακινδυνεύουν κανέναν αποχωρισμό και δεν συνταξιοδοτούνται από τον αρχικό τους ρόλο. Έτσι διατηρούν αυτή την κατάσταση όσο περισσότερο μπορούν.

boy 2028204 1280

boy 2028204 1280

boy 2028204 1280boy 2028204 1280

Τι γίνεται τώρα όταν έρθει η ώρα για το παιδί να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια;

Γιατί έρχεται κάποια στιγμή (σε μια φάση έντονης αμφιθυμίας συνήθως) για όλους αυτούς τους ανώριμους άντρες και γυναίκες, που αποφασίζουν να παντρευτούν. Ο γάμος αυτός βέβαια δεν έχει τις προϋποθέσεις για να στεριώσει σωστά. Οι δύο σύζυγοι χαμένοι στα δικά τους προβλήματα είναι ανίκανοι να εδραιώσουν μια αληθινή και βαθιά συντροφική σχέση. Σύντομα αρχίζουν τα προβλήματα. Η μόνη διέξοδος που βρίσκουν τα ζευγάρια είναι η απόκτηση τέκνων. Τα παιδιά σαν από μηχανής θεοί, έρχονται να δώσουν (παροδικά) τη λύση στη λιμνασμένη και άχαρη σχέση των γονιών τους. Συμβολικά, η γέννησή τους μειώνει το άγχος του θανάτου των γονιών. Ο νέος πατέρας και η νέα μητέρα έχουν τώρα κάτι για να απασχολούνται (και μάλιστα full time) αντί να πρέπει να διαπραγματευτούν την προβληματική τους σχέση. Φυσικά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, αλλά έχουν μετατεθεί στο μακρινό μέλλον.

Με την απόκτηση των παιδιών φαίνεται πλέον σε όλη της την έκταση η κακή εκπαίδευση που έχουν λάβει οι γονείς από την πρώτη τους οικογένεια. Πρώτα απ’ όλα τους είναι αδύνατο να αποκολληθούν από αυτή και να δοθούν ψυχή τε και σώματι στη νέα δική τους οικογένεια. Πολλοί δεν μπορούν καν να ξεχωρίσουν σε ποια οικογένεια πραγματικά ανήκουν. Συχνά ο/η σύντροφος φαντάζει σαν αντίπαλος (είναι ο «ξένος») και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη παρά μόνον για την παλιά καλή οικογένεια. Το δεμένο με την παλαιά οικογένεια μέλος αποδίδει τους «δαίμονες» στη νέα του οικογένεια. Σαν τον κακοποιημένο που, μόλις βρει ευκαιρία, θα κακοποίηση και καραδοκεί να εφαρμόσει τη γνώριμη σε εκείνον συμπεριφορά. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες αγιοποιούνται. Επειδή αποπλανητικά τόσα χρόνια έχτιζαν εξαρτητική σχέση με το παιδί τους, αυτό νιώθει ότι με τον γάμο του τους πρόδωσε. Αιτία της «προδοσίας» βαφτίζεται ο/ή σύζυγος. Έτσι προκύπτουν οι γνωστές εχθρικές διαθέσεις έναντι εκείνου που τους «έκλεψε» από τη μητρική/πατρική αγκαλιά (θυμηθείτε τη σχέση νύφης – πεθεράς).

Με τη σειρά τους λοιπόν οι νέοι γονείς θα αναπαράγουν το γνώριμο σε αυτούς πρότυπο.

Θα φροντίσουν τα παιδιά τους να μην απελευθερωθούν ποτέ συναισθηματικά από αυτούς. Η νέα γενιά θα φοβάται με τη σειρά της οποιαδήποτε αποστασιοποίηση από τη γονική εστία. Τα «δεμένα πρωταρχικά τρίγωνα» θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα παιδιά θα εκδηλώνουν θυμό για το δήθεν βίαιο απογαλακτισμό τους. Θα προτιμούσαν να παραμείνουν αιωνίως προσκολλημένα στους γονείς τους.

Όταν έρθει η ώρα λοιπόν να αλλάξουν ρόλους και να γίνουν σύζυγοι, εραστές και γονείς οι ίδιοι, το σύστημα καταρρέει! Το μοντέλο επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ανώριμοι γονείς αναθρέφουν ανώριμα παιδιά. Γενεές ολόκληρες ταλαιπωρούνται και υποφέρουν σκληρά στην Ελλάδα από αυτή την πραγματικότητα. Τώρα όμως ξέρουμε τι μας συμβαίνει. Η επιλογή είναι πλέον δική μας.

Aπόσπασμα απο το  βιβλίο του ψυχαναλυτικού θεραπευτή Τρύφωνα Ζαχαριάδη   “Ποιος εκπαιδεύει συναισθηματικά ποιον” εκδόσεις Αρμός

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
21 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ποκοπικος
Ποκοπικος
6 χρόνια πριν

Αν δεν ήταν ανεκαθεν ετσι σε συνδιασμο ότι η ελληνικη οικογένεια ήταν ακομα πιο σφικτη μηπως η απαντηση για την ανωριμότητα δεν βρίσκεται σε αυτη αλλα στη “συμπτωση” του φαινομενου του νεοπλουτισμου με την αυξηση της ανωριμοτητας; Εχουμε δηλαδη (κατα το αρθρο) αυξηση της ανωριμοτητας σε μια εποχη που η ελληνικη οικογενεια αρχιζει δειλα δειλα να χαλαρώνει και ο πρωτος υποπτος είναι η ελληνικη οικογενεια….ενω όταν ήταν ακομα πιο ασφικτικη δεν είχαμε το επιπεδο της σημερινης ανωριμοτητας….αχ βαχ….

nego
nego
6 χρόνια πριν

Αν και συμφωνώ σε γενικές γραμμές ,πρέπει να πούμε ότι έχουμε 2018 οχι 1983.

asaajatha
asaajatha
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  nego

το σιγουρο ειναι οτι ο καθενας καταλαβαινει ο,τι θελει απο το αρθρο.
και δε το διαβαζει πραγματικα.

Lias81
Lias81
6 χρόνια πριν

Μόνο τυχαίο δεν είναι, ότι θεσμός που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες είναι η οικογένεια.
Μια χώρα ένα σύνδρομο, αυτό της Στοκχόλμης

Νάσος Κιορτ.
Νάσος Κιορτ.
6 χρόνια πριν

Υπάρχει και η πλευρά των γονιών που θέλουν να μείνουν μόνοι τους αλλά τα παιδιά δε θέλουν να κουνηθούν. Εγώ έχω επιχείρηση, τα πάω καλά αλλά τα δύο μου παιδιά ούτε στην επιχείρηση θέλουν να δουλέψουν (21 και 26) ούτε και κάπου μόνα τους. Θέλουν να μένουν σπίτι να τα πληρώνω. Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει και η τεμπελιά. Για δείτε το. Νέοι και νέες. Κάντε και το επόμενο βήμα. Μη ρίχνουμε τα πάντα στην ψυχολογία. Και εγώ θέλω να τριγυρνάω με τα εσώρουχα και όχι να έχω τα παιδιά μου μέσα στο σπίτι συνέχεια.

Lias81
Lias81
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσος Κιορτ.

χαχαχαχα
υιοθετησε με. εμενα με αποθαρρυνουν να κανω οτιδηποτε.
μια δουλίτσα να πιασω και να πιασω μια γωνιτσα μεχρι να πεθάνω.

Anonymous Guest
Anonymous Guest
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσος Κιορτ.

Aληθεια τωρα? Μακαρι ναχαμε ακομα την οικογενειακη επιχειρηση (στην οποια δουλευα στις διακοπες απο σχολειο και αργότερα σχολη). Δυστυχως την κλεισαμε οταν τελειωσα σπουδες ενώ ειχα σκοπο να δουλευα και να την αναβαθμιζα κιολας ωσπου αργοτερα να επιανα δουλεια σε κατι σχετικο με το πτυχιο μου. Το ελαχιστο σαν ανταποδοση στους γονεις μου… Φιλικη συμβουλη για τα παιδια σας? Μειωστε ή κοψτε το χαρτζηλικι. Να δειτε για το πως θα κινητοποιηθουν μετα. Επισης εξηγηστε τους πως η δουλεια κανει καλο και πως δεν υπαρχει θεμα ναναι και στην δικη σας επιχειρηση. Ειναι καλυτερα απο ξενη. Να καταλαβουν πως ειναι μεγαλη… Διαβάστε περισσότερα »

Ελένη
Ελένη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anonymous Guest

Αν κάνεις κάτι τέτοιο θα σου κόψουν και τη καλημέρα @!

Σοφία
Σοφία
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσος Κιορτ.

Μήπως λέω μήπως να τους κόβατε το χαρτζηλίκι? προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε να μην σας μείνουν εσαεί ανήλικα!

thans
thans
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσος Κιορτ.

Πείτε τους απλά πως η επιχείρηση πάει χάλια και πρέπει να συμμαζευτούν τα έξοδα και πως είναι υποχρεωτική και η συμμετοχή των παιδιών ή πως πρέπει να βρουν μια δουλειά άμα θέλουν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους 😉

Νικος
Νικος
6 χρόνια πριν

Όταν ακούω για τον ”μπαμπά μου” και τη ”μαμά μου” από άτομα άνω των 35 ετών είναι τουλάχιστον ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟ. Το πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας είναι ότι παραμένουν μωράκια μέχρι τα 60 τους κι αντιστοίχως οι γονείς περιμένουν κάποιον να τους γηροκομήσει λες και είναι φυσιολογικό. Ενώ κανονικά μετά τα 17 τα παιδιά πρέπει να ξεκουμπίζονται από το σπίτι και να τα βγάζουν πέρα μόνα τους, όπως και οι γονείς πρέπει μετά τα 60 να βρουν κανένα φιλικό ζευγάρι να συγκατοικήσουν να κάνουν και παρέα, όχι να περιμένουν έλεος από τον γιόκα τους και την κορούλα τους. Έτσι είναι σε όλο… Διαβάστε περισσότερα »

Anonymous Guest
Anonymous Guest
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νικος

Ναι σαν τιποτα Γερμανους (και τους εχω ζησει καλα, γεννημενος μεγαλωμενος Γερμανια). Αποτυχια το βλεπω εγω, δεν το θεωρω κατι θετικο, αυτη την σταση δηλαδη. Μπορεις και αλλιως να διδαξεις υπευθυνοτητα στα παιδια σου, δεν χρειαζεται ισωπεδωτικη λογικη. Ασε που τωρα ειδικα και να θες να το κανεις αυτο στο παιδι σου πιθανον να μην γινεται (βλεπε ανεργια ή χαμηλη αμοιβη). Αν παρολαυτα το κανεις εισαι ακαρδος. Οσον αφορα τα γεροντια, εαν δεν χρειαζονται εκτεταμενη υποστηριξη καθημερινη και υπαρχει χωρος στο σπιτι ή εν παση περιπτωσει δεν ενοχλουν την ιδιωτικοτητα σου λογω διαχωρισμενης κατοικιας κτλπ τοτε δεν βλεπω λογο να… Διαβάστε περισσότερα »

Ελένη
Ελένη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νικος

Αν είναι έτσι γιατί να κάνεις οικογένεια;

Anonymous Guest
Anonymous Guest
6 χρόνια πριν

Και εγώ απ την άλλη ξέρω νέο άνθρωπο 29-30 ετών κάπου εκεί που μένει πλεον παλι με τους γονείς διότι έχασε την προηγούμενη δουλειά του και στην νέα ημιαπασχόλησης παίρνει 350-400 ευρώ. Μιλάμε για άνθρωπο που στα 22 θελησε να συντηρεί μόνος σπίτι. Στην ίδια πόλη μεν αλλά όχι σαυτό των γονέων. 5-6 χρόνια το κατάφερνε. Ειχε μια πληρους ωραριου δουλειά με 900αρι μισθό. Μετά την έλευση της κρίσης αναγκαστικά επέστρεψε στο πατρικό. Τι να έκανε? Στον δρόμο ή να κατσικωθεί σε καναν φίλο του για να μην τον ειρωνευτουν οι υπόλοιποι τέλειοι Βορειοευρωπαίοι? Επίσης μην ξεχνάμε πως στην επαρχία… Διαβάστε περισσότερα »

Just_saying
Just_saying
5 χρόνια πριν

Συγχαρητήρια για το άρθρο.Ακριβώς έτσι συμβαίνει στις περισσότερες οικογένειες.Το βλέπω καθημερινά,το βλέπω ακριβώς δίπλα μου,στην οικογένεια φίλης μου,το βλέπω και στο δικό μου σόι. Ανισόρροποι γονείς που μεγαλώνουν ανισόρροπα παιδιά,ανίκανα να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Βλέπω και γνωρίζω παιδιά που κάνουν 2 δουλειές για να μπορούν να είναι ανεξάρτητα και να μένουν μόνα τους,οπότε η δικαιολογία της κρίσης δεν στέκει.Στο άλλο άκρο,ξέρω και τεμπέληδες που ούτε φυλλάδια δεν πάνε να μοιράσουν και περιμένουν χωρίς κόπο να κερδίσουν το τζόκερ για να ανοίξουν δική τους επιχείρηση,κι όταν τους ρωτάς γιατί δεν πάνε να δουλέψουν,σου λένε οτι δεν υπάρχουν δουλειές… Διαβάστε περισσότερα »

Just_saying
Just_saying
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Just_saying

Άρα η απάντηση στην κρίση είναι να δουλεύεις Δύο δουλειές και να μην έχεις ελεύθερο χρόνο για σένα, για οικογένεια, για κοπέλα, Η για τίποτα δεν μου ακούγεται πολύ καλή λύση καλύτερα να μένεις με τους γονείς σου τότε. Το πραγματικό πρόβλημα από μία ηλικία και μετά δεν είναι Πού μένεις αλλά πώς νιώθεις, ανεξαρτήτως ή εξαρτημένος και σε άλλη πόλη μπορεί να έχεις μείνει αλλά πάλι να σου στέλνει σιδερωμένα πουκάμισα φαγητό για ενα μηνα στην κατάψυξη και χαρτζιλίκι. αυτός μας φαίνεται ανεξάρτητο. Η απόσταση βοηθάει στην ανεξαρτησία αλλά δεν είναι η απόλυτη λύση ένα εξαρτημένο παιδί όπου και… Διαβάστε περισσότερα »

IOAD
IOAD
5 χρόνια πριν

Γενικευσεις και αναφορες σε αποδεδειγμενα αποτυχημενα δυτικοευρωπαικα μοντελα. Αλλά και πολλές αλήθειες για τη μη σωστή διαρθρωση πολλών οικογενειων

george
george
5 χρόνια πριν

Ο Έλληνας παρουσιάζεται σαν εύπιστος, ανεύθυνος και ότι ψάχνει πάντα κάποιον να πιαστεί, ενώ μπορεί να σταθεί μόνος του. Σε τι μπορούμε να αποδώσουμε αυτή την στάση ζωής; Στο σχολείο; Στην κοινωνία; Στην πολιτική; Εγώ θα την απέδιδα πρωτίστως στην οικογένεια. Στην οικογένεια ο κάθε πολίτης ξεκινάει την ζωή του και αρχίζει να αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια των άλλων. Μέσα σε αυτή κατασκευάζεται σαν τέτοιος, δηλαδή ανεπαρκής, φοβισμένος και μόνος, όχι σαν μια πραγματικότητα που φτιάχνει ο ίδιος , αλλά σαν μια οικογενειακή διαδικασία γνωσιο-συναισθηματική που διαδραματίζεται κατά την διάρκεια της ανάπτυξής του. Ο πολίτης είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Κωνσταντίνος Ζαγγελίδης
Κωνσταντίνος Ζαγγελίδης
5 χρόνια πριν

Ο φίλος που γράφει τι άρθρο είναι λάθος. Το εκπαιδευτικό σύστημα φταίει για την ανωριμότητα. Έχει αυξηθεί τεράστια το ποσοστό των παιδιών που το «ρίχνουν» στο διάβασμα, στο σχολείο και τις σπουδές, μη έχοντας τι άλλο να κάνουν και επειδή δεν υπάρχει επαγγελματική εκπαίδευση, θέσεις μαθητείας και απορρόφησης στην εργασία. Αυτό το διάβασμα, στην Ελλάδα, είναι απαγορευτικό για κάθε άλλη δραστηριότητα που θα ωφελήσει στους νέους να ανοίξουν οι ορίζοντές τους και να γίνουν κοινωνικοί. Διαβάζουν και χαζεύουν. Το διάβασμα και τα σχολεία, χωρίς κρατικό επίδομα, χωρίς ιδίους πόρους φέρνει τεράστια εξάρτηση απ τους γονείς. Έχουμε λοιπόν εξάρτηση και κοινωνικό… Διαβάστε περισσότερα »

Εύα π
Εύα π
5 χρόνια πριν

Τρύφωνα χαλάρωσε η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.Ο τρόπος που τα παρουσιάζεις με τρομάζει.Και από ερωτευμένους χρόνια γονείς πάλι γίνονται λάθη;Και αν έχει μια οικογένεια φερθεί τόσο φυσιολογικά ζεστά και αγαπησιαρικα στα παιδιά και τυχαίνει αυτά να δείχνουν υπερβολική αγάπη στα 18 το ένα και 28 το άλλο και στους δύο γονείς;Τρύφωνα κάποιοι μαθαίνουμε από τα λάθη των γονιών μας και δεν τα επαναλαμβάνουμε.Το άρθρο σου θα ήταν πολύ καλό αν δεν ήταν ισοπεδωτικο!!!!

Παρασκευή
Παρασκευή
5 χρόνια πριν

Ολα με μέτρο!
Και, αθανατη αγια Ελληνικη (και Ιταλικη Ισπανικη κλπ) Οικογενεια! Δεν υπαρχει καλυτερο πραγμα απο τη στοργη των γονιών!!! Ασφαλεια, ηρεμια, γαληνη! Ας βαλουν κ τα παιδια καποια ορια, ας βαλουν καποιους στοχους. Οι γονεις -οι περισσοτεροι- θυσια γινονται για τα παιδια τους. Θα τα ακολουθησουν,τελικα, σ οτι επιλεξουν!

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!