σε , ,

Η αφαίρεση τιμητικών τίτλων για ρατσισμό, με αφορμή όσα έγραψε διδάκτωρ Ιατρικής του ΑΠΘ

Έφτασε στ’ αλήθεια «ο νέος Μεσαίωνας»;

12 20

Γράφει η Νάσια Μετόκη*

Προς τον κ. Άγγελο Βάκαλο, Ιατρό και διδάκτωρ Ιατρικής του ΑΠΘ, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, με αφορμή το ποστ του για την αφαίρεση των τιμητικών τίτλων του James Watson.

Καλησπέρα. Θα ήθελα να απαντήσω στο ποστ σας σχετικά με την αφαίρεση των τίτλων του James Watson και τον «νέο Μεσαίωνα που έφθασε». Στο ποστ σας καταπιάνεστε με διάφορα θέματα αλλά θα εστιάσω στις δηλώσεις του Watson.

Ο James Watson έκανε δηλώσεις για την σχέση φυλής και ανθρώπινης νοημοσύνης και αυτές οι δηλώσεις τού στέρησαν τους τιμητικούς του τίτλους από το Cold Spring Harbor Laboratory. Είχα σκοπό να περιγράψω με λεπτομέρεια το IQ (intelligence quotient) και το γιατί αυτό που λέει ο Watson σχετικά με συσχέτιση μόνο με γενετικούς παράγοντες είναι λάθος, αλλά δεν θα το κάνω και θα αρκεστώ να πω πως δεν υπάρχει κανένα μη περιστασιακό επιστημονικό αποτέλεσμα το οποίο να δείχνει πως οι φυλετικές διαφορές στο IQ έχουν γενετικό υπόβαθρο. Το consensus της επιστημονικής κοινότητας είναι πως δεν υπάρχει causal link μεταξύ φυλής και IQ.
Οι δηλώσεις του Watson είναι καθαρά ρατσιστικές. Πρόκειται για στρεβλή χρήση της επιστήμης για στήριξη των προσωπικών του προκαταλήψεων.

Το 2007 ο Watson δήλωσε σε έναν Βρετανό δημοσιογράφο των Sunday Times «όλες οι κοινωνικές πολιτικές μας είναι βασισμένες στο ότι η Αφρικανική νοημοσύνη είναι ίδια με τη δική μας [σ.σ. των λευκών] ενώ όλα τα τεστ δείχνουν πως δεν είναι έτσι». Πρόσθεσε πως ήλπιζε να ήταν όλοι ίσιοι – «αλλά άνθρωποι που πρέπει να δουλέψουν ή να συναναστραφούν μαύρους ανθρώπους βλέπουν πως αυτό δεν είναι αλήθεια».

Είναι ενδιαφέρον πως λίγες μέρες μετά ο Watson έδωσε ένα statement του στο Associated Press στο οποίο δήλωσε «Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να είπα κάτι τέτοιο όπως αυτό που γράφουν πως είπα. Δεν υπάρχει επιστημονική βάση γι’ αυτή την αντίληψη.» Παρ’ όλα αυτά, στο επίμαχο ντοκιμαντέρ όπου έγιναν οι δηλώσεις που στάθηκαν αφορμή να στερηθεί τους τίτλους του επιμένει πως «Υπάρχει διαφορά στον μέσο όρο μεταξύ λευκών και μαύρων στα IQ τεστ. Θα έλεγα πως η διαφορά είναι γενετική».

Οι παραπάνω δηλώσεις δεν είναι οι μόνες επιστημονικά αστήριχτες και ρατσιστικές του Watson. Το 2000 έδωσε μια διάλεξη στο Berkeley όπου είπε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ του χρώματος του δέρματος και της ηλιοφάνειας, και της επιθυμίας για σεξ. Το έθεσε έτσι: «Γι’ αυτό έχουμε Λατίνους Εραστές. Ποτέ δεν έχουν ακούσει για Άγγλους εραστές. Μόνο για Άγγλο ασθενή». Επίσης έχει πει πως οι αδύνατοι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι κάτι που τους κάνει εκ φύσεως πιο φιλόδοξους από τους «χοντρούς ανθρώπους». Είπε «Όποτε παίρνεις συνέντευξη από χοντρούς ανθρώπους [σ.σ. για δουλειά], αισθάνεσαι άσχημα διότι ξέρεις πως δεν θα τους προσλάβεις».

Αν νομίζετε πως και τα παραπάνω δεν είναι στερεοτυπικές, ρατσιστικές απόψεις, μην ανησυχείτε, έχει πει κι άλλα. Για τους ομοφυλόφιλους, που σύμφωνα με το ποστ σας θεωρείτε «παρδαλούς». Το 1997 ανέφερε σε μια συνέντευξη στην Sunday Telegraph πως αν ένα γονίδιο για την ομοφυλοφιλία ανακαλυφθεί πριν τη γέννηση ενός μωρού και η γυναίκα δεν θέλει το μωρό με αυτό το γονίδιο τότε πρέπει να της επιτρέπεται να κάνει έκτρωση με αυτή την αιτιολόγηση. Σαν να λέμε «αν μάθεις πως το μωρό σου θα έχει μπλε μάτια τότε είναι οκ να κάνεις έκτρωση αν δεν θες μωρό με μπλε μάτια». Αργότερα ο Watson δήλωσε πως τα λεγόμενα του είχαν παρθεί out of context και συμπλήρωσε «Το μόνο που είπα είναι για μια γυναίκα που νιώθει πως η ζωή της καταστράφηκε επειδή ο γιος της θα γίνει ομοφυλόφιλος και δεν θα δει εγγόνια. Θα έπρεπε αυτή η γυναίκα να έχει την επιλογή να κάνει έκτρωση γι’ αυτό το λόγο, όχι πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνει έκτρωση».

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν σας έπεισαν για το ότι ο άνθρωπος έχει ρατσιστικές απόψεις, μην ανησυχείτε, έχει κι άλλα. Για τις γυναίκες. Ίσως αυτό σας ευαισθητοποιήσει μιας και ενδιαφέρεστε για τους «δασκάλους» της κόρης σας. Στο Euroscience Open Forum στο Δουβλίνο είπε για τις γυναίκες στην επιστήμη πως «είναι διασκεδαστικό για τους άντρες να έχουμε γυναίκες γύρω μας αλλά αυτό μπορεί να μας κάνει λιγότερο αποδοτικούς». Ή μπορεί να εννοούσε πως αυτές είναι λιγότερο αποδοτικές. Μπορεί να ερμηνευτεί και έτσι.

Αν θέλετε να δώσετε πρότυπα στην κόρη σας όπως λέτε στο ποστ σας τότε να της μιλήσετε για την Rosalind Franklin που χωρίς τη δουλειά της, την οποία οι Watson, Crick, και Wilkins οικειοποιήθηκαν ΧΩΡΙΣ την άδειά της και χωρίς καμία αναγνώριση προς το πρόσωπό της, η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA θα καθυστερούσε λίγο παραπάνω. Γι’ αυτή τη γυναίκα που παρά τα τεράστια εμπόδια που αντιμετώπισε, όπως όλες οι γυναίκες της εποχής, κατάφερε να συμβάλει τόσο ουσιαστικά στην επιστήμη. Και για την οποία όταν «μίλησε» στο βιβλίο του ο Watson, μίλησε υποτιμητικά αποκαλώντας την απλώς «Ροζι» και σχολιάζοντας αρνητικά το μεικάπ της και τα ρούχα της, και γενικότερα υποβιβάζοντας το έργο και την συμβολή της.

Εν κατακλείδι, ο Watson έχει επανειλημμένως ανά τα έτη εκφράσει στερεοτυπικές και ρατσιστικές απόψεις επικαλούμενος την επιστήμη για να στηρίξει τις προσωπικές του προκαταλήψεις. Ευτυχώς η επιστημονική κοινότητα ανταποκρίνεται πάντα και άμεσα όταν πρόκειται για στενή ή λανθασμένη ερμηνεία των επιστημονικών αποτελεσμάτων που o Watson (και ο οποιοσδήποτε άλλος) επικαλείται. Έχει γίνει πια ξεκάθαρο πως η ερμηνεία των επιστημονικών δεδομένων τα οποία επικαλείται ο Watson είναι το λιγότερο biased, αν όχι απλώς λάθος.

Αναφέρετε κι άλλα στο ποστ σας, για την κακή πολιτική ορθότητα, τον νέο Μεσαίωνα που διανύουμε όπου οι απόψεις διώκονται, αναφέρετε «θολοκουλτουριάρηδες “προοδευτικοί” και Δημοκρατικοί διανοούμενοι της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, αυτοί που ζουν πλουσιοπάροχα με τις χορηγίες των διαφόρων ιδρυμάτων τύπου Σώρρος, Ροκφέλλερ και Φουλμπράιτ, οι οπαδοί της Χίλαρυ Κλίντον και θαυμαστές της Μισέλ Ομπάμα, αυτοί τους οποίους σιχάθηκε ο Αμερικάνικος λαός και ψήφισε τον Τραμπ», χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως «τους μαύρους, τους μουσουλμάνους, τους εβραίους, τους ομοφυλόφιλους κι όλη την παρδαλή παρέα τους», και μιλώντας για την Ασιατική φυλή αναφέρεστε σε «κίτρινη φυλή». Το κάθε ένα από τα παραπάνω χρήζει δικού του ξεχωριστού ποστ-απαντησής. Για την ώρα, ας αρκεστούμε στο σχολιασμό των ρατσιστικών απόψεων του Watson.

*Η Νάσια Μετόκη είναι Υποψήφια Διδάκτορας Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, Temple University

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νομπελίστας επιστήμονας χάνει τους τίτλους του λόγω ρατσιστικών σχολίων

Ο Αμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Γουότσον, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την πρωτοποριακή του εργασία πάνω στο DNA, χάνει τους τελευταίους τιμητικούς τίτλους του εξαιτίας ρατσιστικών σχολίων. Το εργαστήριο Cold Spring Harbor, στο οποίο ο 90χρονος Γουότσον κάποτε ήταν επικεφαλής, εξήγησε σε μια δήλωση ότι η απόφασή του να αφαιρέσει από τον επιστήμονα τους τίτλους του Ομότιμου Καθηγητή και επίτιμου διαχειριστή, πάρθηκε μετά τις παρατηρήσεις που έκανε σε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!