σε , ,

Η Αγία Γαία

Πώς μπορεί να βοηθήσει τη γη το πρότζεκτ με την ονομασία Τhe Great Green Wall.

Great Green Wall.

Γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος

Το πανάρχαιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου καίγεται. Καίγεται μια έκταση όση είναι η έκταση της Eυρώπης αν αφαιρεθεί η Σκανδιναβία. Οι καπνοί είναι αποπνικτικοί στην πόλη του Σάο Πάολο, 2500 χιλιόμετρα από την εστία της τεράστιας αυτής πυρκαγιάς. Στις δορυφορικές εικόνες είναι εμφανείς οι τεράστιοι καπνοί. Από την οικολογική αυτή καταστροφή βλάπτονται 3 εκατομμύρια είδη χλωρίδας και πανίδας και 1 εκατομμύριο ιθαγενείς.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επέκρινε τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία τεκμαίρουν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Ο Μπολσονάρου αμφισβήτησε τα στοιχεία αυτά σε συνάντησή του με δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της ΙΝΡΕ δημοσίως αμφισβήτησε τις κατηγορίες του προέδρου και κατέληξε να απολυθεί αμέσως μετά. Εξάλλου ο Μπολσονάρου επιτέθηκε και στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγώντας ότι αν ήταν τόσο καλή, οι ΗΠΑ θα είχαν παραμείνει σε αυτή. Αλλά πρόσθεσε ότι προς το παρόν η Βραζιλία δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Ο Μπολσονάρου εξόργισε τους οικολόγους διατυπώνοντας αβάσιμες κατηγορίες ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν τις φωτιές από θυμό επειδή περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους. Αργότερα ωστόσο, δήλωσε πως ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως εξέφρασε μόνο τις υποψίες του.

thumbnail hawaii 63111 1280

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας ήταν εξαρχής ένας κίνδυνος για το περιβάλλον.

Τον αποκάλεσαν Captain Chainsaw, ”καπετάνιο του αλυσοπρίονου”.Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να «κοιτάνε τη δουλειά τους».

Οι πλούσιοι γαιοκτήμονες της Βραζιλίας μέσα από την καταστροφή αυτή θα καταφέρουν να καταπατήσουν και έτσι να επεκτείνουν κατά χιλιάδες στρέμματα τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους. Η παγκόσμια οργή εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) να είναι το κορυφαίο στον κόσμο θέμα στο Twitter.

Υπάρχουν λύσεις;

Στον αντίποδα αυτής της καταστροφής που συμβολικά θα μπορούσε να είναι και η προσπάθεια για θανάτωση του πνεύμονα της εύθραυστης γης μας, έρχεται να σταθεί το πρότζεκτ με την ονομασία Τhe great green wall.

Στο πρότζεκτ αυτό το οποίο έχει ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του 90 συμμετέχουν έντεκα υποσαχάριες χώρες της Αφρικής. Έχουν ξεκινήσει να φυτεύονται εκατομμύρια δέντρα σε μιά έκταση 8.000 χιλιομέτρων και πλάτους 15 χιλιομέτρων. Η έκταση αυτή καλύπτει όλη την νότια πλευρά της ερήμου της Σαχάρα και ξεκινά απο την άκρη της δυτικής Αφρικής και φτάνει μέχρι την άλλη άκρη της στα Ανατολικά. Μόνο η Σενεγάλη έχει ήδη φυτέψει 11 εκατομμύρια δέντρα.

Mihai Țucă – Pădurea văzută și auzită de sus! 🌲🌳🍃 New…

Pădurea văzută și auzită de sus! 🌲🌳🍃 New video with our forest in danger: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2410024239090147&id=100002477832393

Αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας ανθρώπινης κινητοποίησης είναι να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανάμεσα στα τόσα πολλά δέντρα και οι γηγενείς να καταφέρνουν να καλλιεργούν τα λαχανικά τους, να τρέφονται καλύτερα ακόμη και να εργάζονται εξαιτίας των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.

Τα δέντρα που φυτεύονται είναι κυρίως Ακακίες που ενώ δεν χρειάζονται πολύ νερό, μεγαλώνοντας δημιουργούν εύφορα εδάφη. Το παράδειγμα αυτό είναι ό,τι καλύτερο για να αποδειχθεί ότι αν υπάρξει πραγματικά αποανάπτυξη δηλαδή όχι άγρια κερδοφόρα εκμετάλλευση της γης, αλλά συνεργασία των ανθρώπινων κοινωνιών με την φύση, τότε πιθανόν πυρκαγιές σαν του Αμαζονίου ή της Εύβοιας να μην είχαν ποτέ συμβεί. Γιατί ακόμη και αυτές που θα οφείλονταν στην υπερθέρμανση του πλανήτη δεν θα είχαν συμβεί όταν εμείς οι άνθρωποι με τα έργα μας τελούσαμε πράξεις σεβασμού, εκτίμησης και ευχαριστίας απέναντι την υπέρτατη αξία που ονομάζεται μάνα γη, Aγία Γαία. Και είναι πραγματικά άξιο λόγου να αναφερθεί ότι οι δύο λέξεις ”γαία” και ”αγία” έχουν τον ίδιο αριθμό γραμμάτων και τα ίδια ακριβώς γράμματα ,απλά σε διαφορετική σειρά.

thumbnail africa 60570 1280

Ένα παλιότερο άρθρο μου σε σχέση με την αποανάπτυξη:

Ο Ρομπέν των αποαναπτυγμένων δασών | Τέταρτο

Ο Ρομπέν των δασών αρχικά ήταν ευγενής, ο κόμης Ρόμπιν του Λόξλει, τη γη του οποίου καταχράστηκαν άνθρωποι που επικαλούντο την ανάπτυξη. Αρχικά του ζήτησαν να τους την πωλήσει. Ο Ρομπέν αρνήθηκε. Στην συνέχεια του έδωσαν υψηλό αντίτημο σε χρυσό για να του την υπενοικιάσουν για 99 χρόνια. Τους αρνήθηκε και πάλι.

Παραθέτω επίσης το σαιτ του καταπληκτικού αυτού αφρικανικού πρότζεκτ, όπως και ένα πολύ καλό βίντεο απο ένα ρεπορτάζ του BBC:

Great Green Wall – The Great Green Wall

The Great Green Wall is an African-led movement with an epic ambition to grow an 8,000km natural wonder of the world across the entire width of Africa. A decade in and roughly 15% underway, the initiative is already bringing life back to Africa’s degraded landscapes at an unprecedented scale, providing food security, jobs and a reason to stay for the millions who live along its path.

Why is Africa building a Great Green Wall? BBC News

Eleven countries are planting a wall of trees from east to west across Africa, just under the southern edge of the Sahara desert. The goal is to fight the effects of climate change by reversing desertification. A film by Amelia Martyn-Hemphill for BBC World Hacks.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ο Αμαζόνιος πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!