σε , ,

Η Ελλάδα μπορεί να “κερδίσει” στο Μακεδονικό; Ναι, αρκεί να περιμένει

Περί ονόματος, στρατηγικής και ουσίας. Από τον Αλέξανδρο Οικονόμου

makedonia

1) Η Ελλάδα μπορεί να “κερδίσει”. Αρκεί να περιμένει.

α) Η Ελλάδα έχει τη πολυτέλεια του χρόνου. Στη χειρότερη για την Ελλάδα περίπτωση, περισσότερες χώρες θα αναγνωρίσουν τη FYROM ως Μακεδονία. Ε, και; “Η ζημιά” έχει γίνει. Η χρήση του όρου είναι ήδη διαδεδομένη και η Ελληνική θέση αμφισβητείται ή/και χλευάζεται.

β) Ωστόσο, τα θέλω της FYROM περνούν μέσω Αθηνών. Αν η FYROM θέλει να ξεφύγει απ’ τη γωνιά της στα Βαλκάνια και μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει.

γ) Τοιουτοτρόπως, τα “μας πιέζουν”, είναι“ιστορική ευκαιρία” και τα τοιαύτα είναι για εσωτερική κατανάλωση και συνδέεται είτε με αδύναμη εξωτερική πολιτική ή/και ότι η ονομασία είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας στη παρούσα φάση.

2) Ωστόσο συμφέρει την Ελλάδα να “κερδίσει” τη διαμάχη; Πιστεύω πως όχι:

α) Η “Μακεδονική” ταυτότητα είναι κομβική για την υπόσταση της γείτονος. Αν η διαμάχη διαιωνιστεί το κράτος μπορεί να μπει σε πιο βαθιά κρίση που μπορεί να φτάσει ως τη διάλυση του, με ό,τι μνήμες ξυπνάει ένας πόλεμος και επανασχεδιασμός των συνόρων στα Βαλκάνια.

β) Το πολιτικό discourse στην Ελλάδα, απλά θα συνεχίσει να είναι όμηρος τυχοδιωκτικών μικροπολιτικών συμφερόντων που πατάνε ευαίσθητες εθνικιστικές, ιστορικές και λοιπές χορδές κατά περίσταση,αντικαθιστώντας κάθε ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με σλόγκαν και ανάλαφρες κατηγορίες μειοδοσίας.

γ) Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ανίκανη να χαράζει μακροπρόθεσμη και βαθιά εξωτερική στρατηγική.

3) Επί της ουσίας, πρέπει να γίνει προσπάθεια συμβιβασμού; Ναι

α) Δε θα μπω εδώ σε λεπτομέρειες για τη διαμάχη, ωστόσο η κατασκευή, χρήση και σιωπηλή ανοχή της ταυτότητας είναι ιστορικά τεκμηριωμένη, εμπεριείχε όντως εδαφικές διεκδικήσεις και μοιάζει με μακρόσυρτο αστείο.

Όπως και να χει αρκετές γενιές  “FYROMιωτών”μεγάλωσαν με τη ταυτότητα του Μακεδόνα και πραγματικά πιστεύουν πως είναι Μακεδόνες. Δεν υποκρίνονται και δεν παρουσιάζονται ως κάτι νέο. Αντιδρούν όσο πηγαία και έντονα όσο ένας Έλληνας που ακούει ότι η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική.

β) Οι εθνικιστικοί λεονταρισμοί του προηγούμενου καθεστώτος ήταν αγεφύρωτοι, προβοκατόρικοι και κάναν πρωτίστως κακό στους ίδιους. Το καινούργιο καθεστώς φαίνεται “ειλικρινές” στις προθέσεις του να αλλάξει τη πλεύση της χώρας. Κατά πόσο θα καταφέρει όμως να πείσει σε ένα δημοψήφισμα τους πολίτες να ψηφίσουν μια σύνθετη ονομασία, μου φαίνεται αμφίβολο.

γ) Τέλος, πιστεύω πως το Vadarska Makedonija είναι το καλύτερο από τα προτεινόμενα ονόματα,γιατί δένει τον όρο με κάτι συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο που δε χρειάζεται εξωτερική πηγή σύγκρισης (Νέα/ Αρχαία,Βόρεια/ Νότια, Άνω/Κάτω) για τον προσδιορισμό του.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!