σε ,

Η Μακεδονία του Οχάιο (και το πώς πήρε το όνομά της)

Μην πάει ο νους σας σε Μεγαλέξανδρους και αμερικανικούς αλυτρωτισμούς

Το Δημαρχείο της Μacedonia

Κι όμως, αδέλφια, η Μακεδονία δεν είναι μονάχα μία (και δεν εννοώ την ακατονόμαστη γείτονα, ούτε την “Μακεδονία του Πιρίν” στη Βουλγαρία). Έχει και το Οχάιο των ΗΠΑ τη Μακεδονία του. Μια μικρή πόλη με περίπου 11.350 κατοίκους στην επαρχία Summit.

Αλλά, όχι αδέλφια, μην πάει ο νους σας σε Μεγαλέξανδρους και αμερικανικούς αλυτρωτισμούς. Ούτε Μακεδονόπουλα, ούτε σκοπιανόπουλα την κατοίκησαν τη Μακεδονίτσα του Οχάιο.

Το όνομά της το πήρε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Άμπραχαμ Γκάρνερ αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην περιοχή, κι έχτισε εκεί το σπίτι του.  Με τον καιρό ήρθαν κι άλλοι και κατοίκησαν εκεί. Η περιοχή ονομάστηκε “The Corners”. Εκεί χτίστηκε και ένα χάνι για τους ταξιδιώτες και ένα εκκλησάκι των Βαπτιστών. Στην πόλη Hudson, μερικά μίλια παραπέρα, βρισκόταν μια θεολογική σχολή, το Western Reserve College. Ένα από τα καθήκοντα των μαθητών του Κολεγίου ήταν να πηγαίνουν στο εκκλησάκι (τώρα ποδαράτο, ή με γάιδαρο θα σας γελάσω) και να κάνουν κήρυγμα.

Τα αλάνια από το κολέγιο λοιπόν είπαν να διασκεδάσουν την αγγαρεία τους, με ένα λογοπαίγνιο. Την έμπνευση την πήραν από ένα απόσπασμα των Πράξεων των Αποστόλων (16:10:  ὡς δὲ τὸ ὅραμα εἶδεν, εὐθέως ἐζητήσαμεν ἐξελθεῖν εἰς τὴν Μακεδονίαν, συμβιβάζοντες ὅτι προσκέκληται ἡμᾶς ὁ Κύριος εὐαγγελίσασθαι αὐτούς” Δηλαδή, “Μόλις είδε το όραμα αυτό (Ο Απόστολος Παύλος) πήραμε την απόφαση να πάρουμε το δρόμο για τη Μακεδονία, γιατί συμπεράναμε ότι ο Κύριος μας κάλεσε να διδάξουμε το Ευαγγέλιο σ’ αυτούς (τους κατοίκους της Μακεδονίας).

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το λογοπαίγνιο των νεαρών ιεροκηρύκων, που μάλλον δεν εκτιμούσαν την αξία του trekking, “άλλαξε” το όνομα του “The Corners” και το Macedonia έγινε το καινούριο όνομα της μικρής πόλης.

Αυτά, και μη σας δω να ξαμολιέστε με δικέφαλους αετούς και ήλιους της Βεργίνας στα Οχάια. Οι άνθρωποι ιδέαν δεν έχουν από το μακεδονικό ζήτημα…

Α! Κι επειδή έχει κι αλλού Μακεδονίες που βγάζουν ταλεντάκια, από εκεί κατάγεται και ο Mark Foster από τη μπάντα των Foster The People

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη Μακεδονία του Οχάιο στην ιστοσελίδα της πόλης, απ’ όπου και η φωτο του δημαρχείου της.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

5 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε