σε , ,

Η πανέμορφη Βενετσιάνικη παλιά πόλη της Κέρκυρας απο ψηλά

Ένα ιπτάμενο, μαγευτικό ταξίδι

Αν ρωτήσετε από πού προέρχεται η ονομασία Λιστόν (έτσι λέγεται το θρυλικό κέντρο της πόλης) το πιθανότερο είναι να πάρετε πολλές διαφορετικές απαντήσεις.

Στη βενετσιάνικη διάλεκτο «lista» σημαίνει ο «φαρδύς και ίσιος δρόμος περιπάτου» εξού και το Λιστόν της Bενετίας,στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και ο «ξύλινος πήχης», στον οποίο αναγράφονταν κατάλογοι και μολονότι όταν κατασκευάστηκε το Λιστόν η Γαληνοτάτη Δημοκρατία αποτελούσε μακρινό παρελθόν πάρα πολλές βενετσιάνικες λέξεις και εκφράσεις επιβίωναν στη διάλεκτο των Κερκυραίων, όπως ακριβώς και σήμερα.

Φωτο: Σπύρος Ιωνάς

Λιστόν λοιπόν σημαίνει και ο φαρδύς ίσιος ίδιος δρόμος και ο κατάλογος. Κατά μία εκδοχή το περίφημο Λιστόν της Κέρκυρας οφείλει την ονομασία του και στις δύο εξηγήσεις καθώς υπήρχε εκεί αναρτημένος κατάλογος με τα ονόματα των ευγενών, το libro d’ oro, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να απολαμβάνουν τον περίπατο τους στο συγκεκριμένο δρόμο.

Μια πρακτική που εγκαταλείφθηκε, όπως πολλές άλλες, π.χ. το libro d’ oro, ως κατάλοιπο του παρελθόντος, όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Δείτε την μαγευτική πόλη από ψηλά:

Αξιοθέατα της πόλης της Κέρκυρας:

-Το Λιστόν.

-Το Παλαιό Φρούριο.

-Το Νέο Φρούριο.

-Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.

-Το κτίριο του σημερινού Δημαρχείου.

-Το κτίριο της Ιονίου Βουλής.

-Η Ιόνιος Ακαδημία.

-Ανουντσιάτα, ένα Μνημείο πανευρωπαϊκής σημασίας.

-Το Αχίλλειο.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

7 points
Upvote Downvote

Total votes: 7

Upvotes: 7

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%