σε , ,

6 πράγματα που (δεν) πρέπει να κάνεις αν κάποιος γνωστός σου έχει καρκίνο

Γράφει η Elpida Kyrmpasi στο Facebook

Τα καράβια πλέουν και με όρτσα τον καιρό

Παγκόσμια ημέρα καρκίνου και από το πρωί σκέφτομαι ότι πολλοί άνθρωποι, όσο και αν θέλουν να δείξουν ότι συμπάσχουν ή να βοηθήσουν, αδυνατούν να διαχειριστούν την επικοινωνία τους με τους πάσχοντες ή τους φροντιστές τους (στιγμή μην υποτιμήσετε το ψυχικό άλγος της οικογένειας).

Συγχωρήστε μου μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους, από την προσωπική μου εμπειρία αφού έχασα τον πατέρα μου, ίσως κάποιους τους ενδιαφέρει.

Stay Strong GIF by GIPHY Studios Originals – Find & Share on GIPHY

Making all the GIFs.

– ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ

Είναι ο πάσχων, άντε και η οικογένειά του. Όταν τον/τους συναναστρέφεστε, μάθετε να ακούτε, είναι το σπουδαιότερο που μπορείτε να κάνετε. Εάν έχετε προσωπική εμπειρία, μιλήστε γι’ αυτήν, περιορισμένα, μπορεί και να βοηθήσει, αλλά μην αρχίσετε τις ιστορίες τριτοξαδελφων και κουμπάρων που έπαθαν τα ίδια ή χειρότερα.

Δεν τους ενδιαφέρει αν μια γιαγια νόσησε, αν έκανε χημειοθεραπείες η κουμπάρα ή αν ο μπατζανάκης που χειρουργήθηκε “ήταν γεμάτος παντού και τον έκλεισαν, έφυγε σε μέρες”. Δεν βοηθάτε με τις συγκρίσεις, έχουν τον σταυρό τους οι άνθρωποι.

– ΜΗΝ ΦΕΡΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

θρηνώντας λες και πέθανε ο άνθρωπος, η μητέρα μου νόσησε και είναι καλά τώρα. Όμως επίσης ΜΗΝ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, λέγοντας (με κούνημα χεριού συνήθως) όλα μια χαρά θα πάνε, τίποτα δεν είναι, τόσοι το πέρασαν. Μπορεί να το πέρασαν τόσοι, αν όμως ο άνθρωπος νοσεί από επιθετική μορφή καρκίνου, ή μεταστατικού, ή μη χημειοευαίσθητου, όπως ο πατέρας μου, εάν κάποιοι ξέρουν ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε μπορεί να φάτε καμιά ανάστροφη. Και δεν θα φταίνε.

Την καλύτερη κουβέντα μου είπε φίλος μου, αφού με άκουσε για ώρες, χωρίς άλλο σχόλιο: Τα καράβια πλέουν και με όρτσα τον καιρό, βάστα γερά. Κοινώς ακούστε, ενδιαφερθείτε διακριτικά, ευχηθείτε κουράγιο και βγάλτε το σκασμό.

Joseph Gordon Levitt Cancer GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Movie GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

– ΜΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ.

Παρατήρησα ότι πολλοί δεν μπορούν να το διαχειριστούν, δεν ξέρουν πώς να προσεγγίσουν τους ανθρώπους και είτε από αμηχανία είτε από αδιαφορία χάνονται. Βεβαίως αν δεν είστε κοντινοί άνθρωποι και είναι μια σχέση τυπική, πιθανόν και ο πάσχων με την οικογένειά του να μην θέλει να σας δει εξίσου ή και περισσότερο. Αν όμως έχετε ουσιαστική σχέση, μην χαθείτε. Σημασία δεν έχουν τα συναισθήματά σας χιονονιφάδες μου, οι άλλοι είναι που ζορίζονται όχι εσείς, grow a pair και σταθείτε τους.

Δηλώστε παρουσία, από κοντά, ή αν δεν γίνεται, (λόγω απόστασης, ανοσοκαταστολής κλπ) τηλεφωνικώς, με μηνύματα, βιντεοκλήσεις, όπως μπορείτε. Μιλήστε για βλακείες, πείτε ανέκδοτα, στείλτε κανένα βιβλίο, ή άρθρο που θα τους ενδιαφέρει. Κοινώς μην χάσετε επαφή. Σύμφωνοι, ίσως δεν είναι η πιο ευχάριστη παρέα, αλλά τώρα φαίνεται ο άνθρωπος.

– ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

Ένας καρκίνος στην οικογένεια (ή και δύο) συνοδεύεται πάντα από άλλα προβλήματα. Οι άλλοι πνίγονται, βοηθήστε με όποιον μικρό ή μεγάλο τρόπο μπορείτε. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται οικονομική βοήθεια, (ακόμα και με δημόσια περίθαλψη τα κόστη είναι εξοντωτικά) βοήθεια στην εργασία ή και σε απλά καθημερινά πράγματα (ένα μαγειρεμένο φαγητό, σούπερ μάρκετ, ποιος θα πάρει τα παιδιά από το σχολείο κλπ).

Για μένα πχ ήταν θέμα ποιος θα φρόντιζε τα ζώα μου και ποιος θα με βοηθούσε στο γραφείο (καμία παράσταση στο δικαστήριο ή αναβολές) όταν ο πατέρας μου έλειπε για παρατεταμένη νοσηλεία και ήθελα να τον επισκεφτώ. Φαίνονται ασήμαντα όμως διευκολύνουν τόσο.

X-Ray Doctor GIF by South Park – Find & Share on GIPHY

Discover & share this South Park GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

– ΜΗΝ ΕΚΦΕΡΕΤΕ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ:

Μπορεί να κάνει χημειοθεραπείες, μπορεί ακτινοβολίες, μπορεί χημειοεμβολισμούς, μπορεί η κατάσταση να μην σηκώνει τίποτα, μην αρχίζετε τα σχόλια περί καταλληλότητας της θεραπείας ή μη, μην συγκρίνετε θεραπείες ασθενών (κάθε περίπτωση είναι διαφορετική) δεν είστε γιατροί, μην αρχίσετε τις παραπομπές σε λαμπρούς γιατρούς και αποδίδετε την χειροτέρευση σε ανικανότητα των δικών τους γιατρών. Είναι βέβαιο ότι κάνουν ο,τι καλύτερο μπορούν. Μόνο αν ερωτηθείτε για συστάσεις γιατρών να εκφέρετε γνώμη. Και χαλαρά με τις εναλλακτικές θεραπείες, μην υποκαθιστάτε την επιστήμη.

Επίσης μην αρχίζετε τις ερωτήσεις, ή τις διαπιστώσεις σαν να παίρνετε ιατρικό ιστορικό (κάπνιζε, έπινε, είχε παχύνει;) λες και ψάχνετε δικαιολογία που νόσησε ο άνθρωπος. Μπορεί υποσυνείδητα να φοβάστε και να ψάχνετε τρόπο να διαχωρίσετε την θέση σας (“ορίστε, εγώ δεν καπνίζω”) αλλά υπάρχουν και καρκίνοι απρόβλεπτοι και εκείνη η μπούφλα παραμονεύει πάντα.

– ΑΚΟΥΣΤΕ και ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ.

Επαναλαμβάνω, να τους ακούτε, εάν θέλουν να μιλήσουν. Αν έχετε ουσιαστική σχέση με τον πάσχοντα και τον φροντιστή, ρωτήστε λεπτομέρειες για την νοσηλεία, την πρόοδο κλπ, πάντα παρακολουθώντας αντιδράσεις και αν δείτε δυσφορία κόψτε το. Άλλοι θέλουν να μιλούν, άλλοι (αντικοινωνικοί και κλειστοί όπως εγώ) δεν θέλουν, καταλάβετε με τι άνθρωπο μιλάτε, άνθρωποι σας είναι στο κάτω κάτω και προσαρμόστε το θέμα της συζήτησης αντίστοιχα….

Seth Rogen Cancer GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Cancer GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

****

Μπορεί να λέω βλακείες, αλλά έτσι πρόχειρα αυτά σκέφτηκα και αν βοηθήσει έστω και έναν να διαχειριστεί μια κατάσταση, αξίζει το ότι εκτίθεμαι με αυτόν τον τρόπο (οι φίλοι ξέρετε ότι το σιχαίνομαι). Αν μας ενδιαφέρει αρκετά για να ανεβάζουμε τσιτάτα και εικόνες για τον καρκίνο, φαντάζομαι μας ενδιαφέρει εξίσου για να αφιερώσουμε δύο λεπτά να σκεφτούμε πώς θα προστατεύσουμε με (ή και από) την συμπεριφορά μας τους πάσχοντες.

Όσοι το περνάτε, οι ίδιοι ή δικοί σας, έχετε την αγάπη μου και τις ευχές μου για δύναμη. Δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος σε όλα, καλά και κακά, η ζωή μετρημένη. Να ξέρετε εκ των προτέρων ότι θα πάρετε αγάπη και στήριξη από εκεί που το περιμένετε αλλά και από εκεί που δεν το περιμένετε, αλλά και απογοήτευση, ίσως και προδοσία, που δεν θα την πιστεύετε γιατί οι χειρότερες καταστάσεις μας, βγάζουν σε άλλους γύρω μας τον καλύτερο εαυτό τους και σε άλλους τον χειρότερο.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών φίλοι.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mια εξαιρετικά χρήσιμη λίστα με πράγματα που καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο πιστεύουν ότι πρέπει να εκτιμάμε περισσότερο

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση