σε , ,

Καταγγελία: Το ιατρικό προσωπικό καταπατά πρώτο τον αντικαπνιστικό στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Αγία Όλγα

Νοσηλευτές και γιατροί καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία και νομίζουν πως κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει

Η τραγική ειρωνεία, έξω απ' τα Νοσοκομεία πινακίδες που απαγορεύουν το κάπνισμα, αλλά μέσα...

Γράφει ο Ανδρέας Μπαρδάκης

Λένε πολλές φορές ότι μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, πράγμα που μας κάνει να θεωρούμε καλύτερο το να προβάλουμε δυο εικόνες παρά να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για το ότι ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται μέσα στα κρατικά νοσοκομεία Γεννηματάς και Κωνσταντοπούλειο (Αγία Όλγα) δεν φαίνεται να συμφωνεί με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και την πρόσφατη Εγκύκλιο που εκδόθηκε.

Ακολουθεί καταγγελία που στάλθηκε από τον στους αρμόδιους υπουργούς και τους φορείς

Αγαπητοί κύριοι, καθώς είμαι πολίτης με αναπηρία, ακτιβιστής και δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των αναπήρων ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ, η οποία απαριθμεί περισσότερα από 53.000 μέλη και της διαδικτυακής κοινότητας STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, επιθυμώ να σας ενημερώσω για δύο καταγγελίες που αναρτήθηκαν, χθες και σήμερα, από μέλη των ομάδων μας, στις οποίες γίνονται αναφορές για κάπνισμα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία Κωνσταντοπούλειο (Αγία Όλγα) και Γεννηματάς.

Α) Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο (Αγία Όλγα)

Στην ανάρτηση του μέλους καταγγέλλεται ότι στις 26/07/19, στις 6 το πρωί, στην Α’ Παθολογική Κλινική, στον 6ο όροφο, στο γραφείο των ιατρών βρισκόντουσαν κάποιες νοσηλεύτριες, που φαίνεται ότι απείχαν από το πόστο τους για τουλάχιστον μία ώρα, οι οποίες είχαν ντουμανιάσει τον τόπο από το κάπνισμα.

Η ανάρτηση φαίνεται στον σύνδεσμο εδώ:

Eliza Maglari

Η μητέρα μου νοσηλεύεται λόγω χαμηλού αιματοκρίτη στο “Αγία Όλγα”, στην Α Παθολογική κλινική στον 6ο όροφο. Είναι 87 ετών με άνοια. Την 26/7 στις 6 το πρωι προσπαθούσα να βρω νοσοκόμα.να μου δώσει…

Β) Νοσοκομείο Γεννηματάς

Μέλος στις ομάδες μας, το οποίο δηλώνει άτομο με βαριά αναπηρία (ΑμεΑ), έκανε αναρτήσεις και στις δύο διαδικτυακές ομάδες που διατηρούμε (ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ και STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στον 4ο όροφο του κτηρίου των κλινικών, όπου ευρίσκεται το απλό παθολογικό τμήμα, και στη δεξιά πλευρά στο βάθος του ίδιου ορόφου η ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ, εκεί που με παρακολουθεί ο γιατρός μου.

Έφτασα κατά τις 10:30 π.μ. Μπήκα στην αίθουσα νοσηλείας να τον βρω ,αλλά δεν ήταν εκεί. Έτσι, χτύπησα την πόρτα της γραμματείας, πριν από τις αίθουσες νοσηλείας, για να ρωτήσω, πού είναι ο γιατρός μου. Με το που την ανοίγω, με “υποδέχτηκε” ένα κύμα καπνού, η μια γραμματέας καθόταν στο γραφείο της και 3 γιατροί ήταν όρθιοι, συζητάγανε και κάπνιζαν.

Δεν ξέρω εάν κάπνιζαν όλοι, όλα αυτά κράτησαν δευτερόλεπτα, γιατί η ατμόσφαιρα ήταν θολή και από τον καπνό με έπιασε αναγούλα…. παρόλο που είμαι καπνίστρια και προσπαθώ να το κόψω… Έκλεισα με δύναμη την πόρτα κι έφυγα άπραγη…»

Σεβόμαστε την επιθυμία της κυρίας να κάνουμε χρήση των αναρτήσεων που έκανε σε δημόσια θέα χωρίς να αναφέρουμε το όνομά της στην παρούσα αναφορά.

Κατόπιν τούτων, όπως ήδη γνωρίζετε, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας Αριθμ. Πρωτ.: Γ.Π. /Δ2β/οικ.8809, 31/01/2018, τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων έχουν ταξινομηθεί ως πρώτα στη σειρά προτεραιότητας για την εφαρμογή του νόμου 3730/2008.

Γι’ αυτό κι επιθυμούμε: α) να γίνουν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι, β) να γίνουν αυστηρές συστάσεις και γ) να λάβουμε, από εσάς, πέρα από την ενημέρωση για τις ενέργειες που θα πράξουν οι αρμόδιοι φορείς, μία υπεύθυνη απάντηση από τον Υπουργό Υγείας και από τον Περιφερειάρχη Αττικής για το πώς θα ενεργήσουν από εδώ και στο εξής και τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου να παταχτεί το φαινόμενο της παραβατικότητας για την απαράδεκτη, βλαπτική και αντικοινωνική συμπεριφορά που φαίνεται ότι διαιωνίζεται παρά τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της νέας κυβέρνησης ενώ μόλις πρόσφατα, στις 26.07.2019, γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε και νέα Εγκύκλιος για την Εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας.

Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κι ευαισθησία από την Πολιτεία καθώς με το κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων των κρατικών νοσοκομείου, ειδικά όταν γίνεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο τα άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, οι ασθενείς και οι επισκέπτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, κατά παράβαση και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπου για τον εργοδότη, προβλέπονται από τον ν. 3996/2011, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (άρθρο 28).

Παρακαλώ ενημερώστε με για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα πάρει αυτή η επιστολή.

Με εκτίμηση, Ανδρέας Μπαρδάκης, Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» και της ομάδας ενημέρωσης και καταγγελιών STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
  1. Έκανα πρακτική στο νοσοκομείο Γεννηματά ως τεχνικός το 2014. Πήγαινα σε όλους τους χώρους λόγω ιδιότητας. Στο 80% των γραφείων και χώρων ανάπαυσης προσωπικού ή στα συνεργεία κάπνιζαν οι υπάλληλοι. Πολλές φορές χωρίς ανοιχτό παράθυρο. Με αποτέλεσμα να γίνεται αποπνικτική η κατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις.

    Θα έπρεπε πρώτα απ όλα τα νοσοκομεία να δείξουν το καλό παράδειγμα. Αλλά χωρίς πρόστιμα και έλεγχο δεν γίνεται τίποτα.

  2. Προσεξατε μια λεπτομερεια στον σχεδιασμο του αντικαπνιστικου νομου? Εκτος απο τους τυχαιους ελεγχους (…) θα μπορουμε να κανουμε και τηλεφωνικη καταγγελια! Αρκει να γινεται επωνυμα, δηλ. στην περιπτωση των δημοσιων υπηρεσιων (σχολεια, νοσοκομεια ) ποτε! γιατι μετα στοχοποιεις το παιδι σου η’ τον ασθενη σου. Επιπλεον, ενω τα προστιμα για τον καπνιστη, που ξεχαρμανιαζει σε ιδιωτικη ταβερνα καθως και για τον μαγαζατορα ειναι εξοντωτικα (και πολυ σωστα ειναι τετοια!) , στο δημοσιο τομεα οι παραβατες απλα θα περασουν πειθαρχικο συμβουλιο δηλ. το πιθανοτερο: απλη επιπληξη!!! Γι’αυτο δεν θα πετυχει ουτε αυτη τη φορα.. Ρωτηστε και τον Πολακη σχετικα. Οποιος θελει να επιβαλει το νομο θα πρεπει να αρχισει πρωτα απο το σπιτι του. Ολα τα αλλα ειναι τζαμπα μαγκιες… Και ριχνω και την ιδεα: Ας φτιαχτει εσωτερικων υποθεσεων σε ολο το δημοσιο τομεα, οχι μονο στην αστυνομια. Να μην ξερουν απο που θα τους ερθει η σφαλιαρα αλλα και να μην κουκουλωνεται ενδουπηρεσιακα

Αφήστε μια απάντηση