σε ,

Κλωτσοπατινάδα για ένα κουτί σοκολατάκια

Ανθρώπινο;

Maria Denaxa on Twitter

Όταν ο άνθρωπος γίνεται αρπαχτικό (season 2)… για μια έκπτωση 50% σε κουτιά με σοκολατάκια. Η σκηνή είναι προχθεσινή σε γνωστό σούπερ μάρκετ Τι είναι πιο θλιβερό o χαμός για ένα κουτί σοκολατάκια ή οι υπάλληλοι με τα κινητά που καταγράφουν; https://t.co/oKsX6f1Aw7

Το βίντεο από το τουίτερ της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά. Το σχόλιο που ακολουθεί δικό μου.

Η σκηνή από σουπερμάρκετ της Γαλλίας. Άνθρωποι κάθε κοινωνικής τάξης και προέλευσης ορμούν για να προλάβουν “μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων” να αγοράσουν σοκολατάκια με έκπτωση 50%. Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες σκηνές στις καταναλωτικές μας κοινωνίες [δεν είναι μακριά η Black friday, όπου αντίστοιχο ξεμάλλιασμα πέφτει για πολύ ακριβότερα πράγματα].

Απλά σκέφτομαι πόσο τραγικά ειρωνική είναι η αντίστιξη αυτής της σκηνής με σκηνές που έχουμε δει όλοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου ο κόσμος σκοτώνεται κυριολεκτικά για ένα πακέτο ρύζι ή ένα μπουκάλι καθαρό νερό. Εκεί δεν έχεις πολλά να πεις. Το ζητούμενο είναι η επιβίωση.  Και το κίνητρο είναι η απελπισία.

Εδώ, δεν θα πεθάνεις αν δεν πάρεις τα σοκολατάκια. Αλλά το κίνητρο είναι η απληστία, που καμιά φορά σε κάνει εξίσου δυστυχισμένο με την απελπισία. Δεν το έχω ανάγκη, αλλά είναι σε προσφορά και κάποιοι πάνε να το πάρουν, άρα πρέπει να το πάρω κι εγώ. Κι ας σπρώξω, ας ξεφτιλιστώ, ας τα πετάξω και κάτω.

Ανθρώπινο;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote
[instagram-feed]

Ενα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση
  1. Εδώ βλέπουμε σκηνικά από ένα σουπερμάρκετ μιας ανεπτυγμένης χώρας της Δύσης που οι περισσότεροι κάτοικοι της έχουν σχεδόν τα πάντα.
    Παρόλα αυτά κάνουν σαν ζώα που δεν έχουν φάει εδώ και μέρες.
    Φανταστείτε να μην είχανε πραγματικά τίποτα. Ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε κατάλυμα, ούτε θέρμανση.
    Σκεφτείτε αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν έτσι για μια σοκολάτα, να ζούσανε σε άθλια κατάσταση όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση