σε , , ,

Μέσα σ’ αυτή τη στοά στην Ακαδημίας κρύβεται ένα κομμάτι του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Η ιστορία του «Μεγάρου της Έβδομης Τέχνης» που προσπερνάμε χωρίς να προσέχουμε

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ: Μάκης Μάκκας 

Δεκάδες είναι τα  γοητευτικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας,  με ιστορίες που ούτε έχουμε φανταστεί πως κρύβουν καθώς τα προσπερνάμε καθημερινά στους δρόμους της πόλης.

Ένα απο αυτά βρίσκεται στην στοά Πανταζοπούλου, στην οδό Ακαδημίας 96 κοντά στην Πλατεία Κάνιγγος, το πολυώροφο κτίριο  από την  δεκαετία του ’60 που σήμανε την εκτόξευση του κινηματογράφου στη χώρα μας και για πολλά χρόνια φιλοξενούσε πολλές από τις σημαντικότερες εταιρίες κινηματογραφικών ταινιών αλλά και γνωστούς παράγοντες και  συντελεστές του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Για παράδειγμα η εταιρία ΚΛΑΚ φιλμ κάποια εποχή έφτασε να καταλαμβάνει 24 γραφεία.
Το «Μέγαρο της Έβδομης Τέχνης» ήταν ο τόπος που γίνονταν πολλές από τις συναντήσεις ηθοποιών, σκηνοθετών, παραγωγών.

Σήμερα, αυτά που έχουν απομείνει να θυμίζουν μνήμες από τις χρυσές δεκαετίες είναι η επιγραφή «Μέγαρο της Έβδομης Τέχνης» που δεσπόζει ακόμα στην είσοδο του πολυώροφου κτιρίου, μια κινηματογραφική μηχανή, ενώ υπάρχει ακόμη στα ταχυδρομικά κουτιά το όνομα του γνώστου σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Απόστολου Τεγόπουλου.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

7 points
Upvote Downvote

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
  1. Έχω παει χιλιάδες φορές δέματα εκει οταν δούλευα ως κούριερ.Μαποιοι γραφικοι έλεγαν οτι το κτήριο ειναι στοιχειωμένο γιατι εχει κατι νυχτερίδες αγαλματάκια στην πάνω μεριά της πρόσοψης του.

  2. Εδώ δεν γνωρίζουμε την ιστορία στοιχειωδών, αρχαίων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας (βάζω κι εμένα μέσα) και θα γνωρίζουμε την ιστορία του «Μεγάρου της Έβδομης Τέχνης» (ή «μικρό Χόλυγουντ») ;… Την οποία ιστορία τυγχάνει και την γνωρίζω αρκετά καλά επειδή στο παρελθόν είχα εργαστεί στον συγκεκριμένο χώρο.
    Υπήρχαν εποχές που άκμαζε, με πολύ κόσμο να ανεβοκατεβαίνει και να εργάζεται εκεί και πέριξ του οικοδομικού τετραγώνου. Κυρίως εταιριών διανομής ταινιών (μπομπίνες σελιλόιντ προβολής 35μμ. και αφισών ταινιών) και καταστημάτων πώλησης τεχνικού εξοπλισμού και αναλώσιμων ειδών σε κινηματογράφους, χειμερινούς και θερινούς, όπως και διανομής ταινιών (VHS και DVD) προς τα (τότε πολυπληθή, μέχρι και πριν λίγα χρόνια), βιντεοκλάμπ, καθώς επίσης των γραφείων των σωματείων, υπαλλήλων προσωπικού των κινηματογράφων, των τεχνικών (μηχανικών) κινηματογραφιών προβολών και των σωματίων ιδιοκτητών κινηματογράφων και βιντεοκλάμπ.
    Το περασμένο καλοκαίρι πέρασα από εκεί μήπως και συναντήσω παλιούς γνωστούς. Διαπίστωσα ότι ο χώρος δεν θυμίζει με τίποτα τα παλιά μεγαλεία. Σχεδόν όλα τα γραφεία έχουν κλείσει ή έχουν μεταφερθεί αλλού, όπως και τα καταστήματα τεχνικού εξοπλισμού και ο χώρος είναι αρκετά άδειος, σχεδόν εγκαταλελειμμένος και καταθλιπτικός για όσους τον έζησαν στην ακμή του. Κρίμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.