σε , ,

Μια βόλτα πάνω από τους καταρράκτες της Έδεσσας (τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων!)

Αυτή είναι η ιστορία τους

maxresdefault 5

«Εκεί όπου το πάρκο των καταρρακτών συναντά την άκρη του βράχου, το φρύδι της πόλης βρίσκεται το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό» ανέφερε ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης για την Έδεσσα, την «πόλη των νερών» και τους επιβλητικούς καταρράχτες της.

Ο καταρράκτης Κάρανος ή Τσιρί- Παπά πήρε το όνομά του  από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά. Είναι ο μεγαλύτερος και ομορφότερος καταρράκτης από τους συνολικά έντεκα.

Το νερό του πέφτει κάθετα από από ύψος περίπου 70 μέτρων. Πίσω από την «κουρτίνα» που δημιουργεί ο Κάρανος, υπάρχει ένας μικρός διάδρομος, δίνοντας την ψευδαίσθηση στους επισκέπτες ότι περνούν μέσα από τον καταρράκτη.

waterfalls in edessa from above

Ο δεύτερος ορατός καταρράκτης είναι ο λεγόμενος διπλός καταρράκτης που κυλάει πλάγια και τα νερά του, ορμητικά, χωρίζονται στα δύο. Ο χώρος είναι αρκετά οργανωμένος, και οι επισκέπτες, πέρα από τους όμορφους καταρράκτες, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το μικρό σπήλαιο, δίπλα από τον Κάρανο, το Κανναβουργείο, το Ενυδρείο, το Σηματοτριβείο αλλά και τη μικρή εκκλησία της Αναλήψεως.

 Απολαύστε την πτήση πάνω από του εντυπωσιακούς καταρράκτες της Έδεσσας.

Εδεσσα καταρράκτες. Η παραμυθένια πόλη των νερών.Edessa waterfalls.The fairy tale city of waters.

Video Yasiu18 Film editor Up Drones Music Nikos Portokaloglou. New beginning “Εκεί όπου το πάρκο των καταρρακτών συναντά την άκρη του βράχου, το φρύδι της πόλης βρίσκεται το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό” ανέφερε ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης για την Έδεσσα, την “πόλη των νερών” και τους επιβλητικούς καταρράχτες της.

Οι μεγαλύτεροι καταρράκτες των Βαλκανίων.

Οι επιβλητικοί καταρράκτες της είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων. Μέχρι τον 14ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του νερού συγκρατούνταν σε μία μικρή λεκάνη, δυτικά της πόλης. Όπως αναφέρει ρωσικό χρονικό της εποχής, δημιουργήθηκαν περί το 1395 μετά από μεγάλος καταστροφικό σεισμό. Άλλοι θεωρούν πως η δημιουργία των καταρρακτών είναι αποτέλεσμα κάποιου γεωλογικού ή έντονου καιρικού φαινομένου.

Μέχρι το 1942, οι καταρράκτες έμειναν εμπορικά ανεκμετάλλευτοι. Μάλιστα αναφέρεται ότι στην κατοχή ένας λοχίας της Γκεστάπο, ονόματι Φριτς, αποφάσισε να διαμορφώσει το περιβάλλοντα χώρο. Κάθε πρωί, έπαιρνε τις ταυτότητες των κατοίκων και τους ανάγκαζε να εργαστούν στο εργοτάξιο των καταρρακτών. Μια απαράδεκτη πρωτοβουλία του λοχία, που όμως τελικά άλλαξε την αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης.

YAS 3816111

Τα χιόνια από το Καϊμακτσαλάν τροφοδοτούν τις πηγές του υγρότοπου Άγρα – Βρυτών – Νησίου και από εκεί προέρχεται το νερό των καταρρακτών. Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών καλύπτει μια περιοχή περίπου 100.000 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί ένα από πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα τη Ελλάδας.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!