σε , ,

Με απλά λόγια: Τι ακριβώς γίνεται στη Βενεζουέλα;

Ο Έλληνας που έζησε εκεί για χρόνια με την οικογένειά του, μεταφέρει τις εκτιμήσεις του

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό (Φωτο: EPA)

Ίσως θυμάστε την ιστορία αυτής της οικογένειας. Διοργανώθηκε fundraising ώστε να καταφέρουν να αποδράσουν απ’ τη Βενεζουέλα.

Ακόμα και τώρα ο Γιάννης Κουζηνός και η οικογένειά του προσπαθούν να ‘δραπετεύσουν’ απ’ τη Βενεζουέλα

Το κλισέ λέει πως συνήθως ακόμα και οι πιο σφοδροι πολέμιοι του καπιταλισμού, όταν πρόκειται να μεταναστεύσουν επιλέγουν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους χώρες όπως είναι η Γερμανία, η ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία…

Ο Γιάννης Κουζηνός πήγε στην Βενεζουέλα γεμάτος όνειρα και ελπίδα, αλλά εγκλωβίστηκε σε ένα σύστημα που εκμηδένισε την περιουσία της οικογένειάς του (ένα μικρό διαμέρισμα) και έκανε οικονομικά αδύνατη κάθε σκέψη για απόδραση.

Τελικά χάρη στην καλοσύνη γνωστών και αγνώστων τα χρήματα μαζεύτηκαν και μετά από, πολλές δυστυχώς, άλλες πρακτικές δυσκολίες, κατάφεραν να φύγουν και, αν δεν κάνω λάθος, σήμερα ζουν στην Ισπανία.

Οι αφηγήσεις και τα «ρεπορτάζ» του από τη Βενεζουέλα ήταν αρκετά αντικειμενικά. Ο Γιάννης είχε επιλέξει την Βενεζουέλα και μετακόμισε εκεί γεμάτος χαρά. Εννοώ, ακόμα κι αν τυχόν δεν ήταν φαν, δεν ήταν αρνητικά διακείμενος προς τη χώρα, το σοσιαλισμό ή τους Τσάβες και Μαδούρο. (Γι’ αυτό και τον θεωρώ αντικειμενικό.)

Όσα έζησε εκεί από πρώτο χέρι τον άλλαξαν. Κατάλαβε σύντομα πως η χώρα που κάποιοι Έλληνες παρουσίαζαν ως παράδεισο (και ίσως την περίμενε και έτσι) ήταν στην πραγματικότητα προβληματική…

DxqmfI WkAEa 6e

Τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε πως η κρίση έχει ξεπεράσει κάθε όριο:

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα – 14 νεκροί στις ταραχές

Η κρίση στη Βενεζουέλα βαθαίνει με πολλούς να εκτιμούν πως είναι πλέον στο χείλος του εμφυλίου, καθώς ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, αποφάσισε να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος. O ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, έχει εξασφαλίσει σημαντική διεθνή υποστήριξη μετά την αυτοανακήρυξη του σε “μεταβατικό πρόεδρο” σε μία προσπάθεια απομάκρυνσης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

Kαι οι διαδηλώσεις είναι εξωπραγματικά τεράστιες:

GVLA 🐗 on Twitter

🇻🇪Hear my people loud and clear. If you think this is a conspiratorial Trump coup, you’re in too deep. WE DON’T WANT MADURO. #Venezuela #LibertadONada 🇻🇪 https://t.co/n1yB63U8f8

Αυτό είναι το σημερινό κείμενο του Γιάννη Κουζηνού από το Facebook του:

Προς όλα τα αλλοπροσαλλοζαλισμένα παπαγαλάκια που βγήκαν να υπερασπιστούν τον Μαδούρο και το Τσαβικό καθεστώς, μιλώντας για… πραξικόπημα εναντίον του.

Πρώτα από όλα και για μια ακόμα φορά θα σας τρίψω στην μούρη ότι ο Τσάβες πριν τον γνωρίσει η μάνα του αποπειράθηκε πραξικοπήματος κατά του Δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της χώρας του όχι μια φορά αλλά δύο! Καμία σχέση ίσως με τα σημερινά αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε με ποιους έχουμε να κάνουμε!

Και ερχόμαστε στα σημερινά κουλούρια να δούμε μαζί γιατί ο Μαδούρο και η κυβέρνηση του είναι εδώ και καιρό εκτός Συντάγματος και νόμων οπότε η απομάκρυνση του δεν είναι φυσικά απόπειρα πραξικοπήματος αλλά απελευθέρωση.

Κατά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 στην Βενεζουέλα για την ανάδειξη των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου (Εθνοσυνέλευση) το Τσαβικό καθεστώς υπέστη συντριπτική ήττα αφού ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξέλεξε 112 αντιπροσώπους, κατακτώντας απόλυτη δύναμη και την λεγόμενη στην Βενεζουέλα υπέρ πλειοψηφία (δύναμη να ελέγχει μέχρι και τον Πρόεδρο ) και το PSUV, κυβερνητικός συνασπισμός εξέλεξε μόνο 55! Και ακριβώς σε αυτό το σημείο ξεκίνησε το μεγάλο πανηγύρι καθώς Δημοκράτης δεν είσαι όταν κερδίζεις εκλογές αλλά πώς διαχειρίζεσαι και αποδέχεσαι την ήττα!

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος 2 υποψήφιοι της αντιπολίτευσης και ένας της συμπολίτευσης (το ξεκάρφωμα) κατηγορήθηκαν για… αλλοίωση αποτελέσματος! Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς δική κλπ αφαιρέθηκε η έδρα από τους 3 υποψήφιους. Η λογική φυσικά θα έλεγε επαναληπτικές εκλογές εκεί που έμειναν κενές οι έδρες! Ξέχνα την λογική και τις Δημοκρατικές διαδικασίες. Οι έδρες έμειναν κενές και ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχασε την υπέρ πλειοψηφία.

Μικρή υποσημείωση. Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου στην Βενεζουέλα ελέγχει και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Τρεις μέρες πριν τις εκλογές ο Μαδούρο με Προεδρικό διάταγμα μετέφερε τον αποκλειστικό έλεγχο της Τράπεζας…στον εαυτό του! Από τότε δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία για την οικονομία από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης λοιπόν μπορεί να “έχασε” την υπέρ πλειοψηφία αλλά εξακολουθούσε να έχει μεγάλη, κανονική πλειοψηφία. Και όμως. ΟΛΕΣ οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου ΟΛΕΣ το τονίζω, η μια μετά την άλλη άρχισαν να κρίνονται ως άκυρες από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Βενεζουέλα. Είναι αυτό το ίδιο δικαστήριο που στα 20 χρόνια Τσάβες και Μαδούρο, ως εκ θαύματος, δεν έχουν εκδώσει ΠΟΤΕ – ΠΌΤΕ απόφαση ενάντια στην θέληση του καθεστώτος.

Το ίδιο φυσικά συνέβη και με την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ξεκινήσει το λεγόμενο Δημοψήφισμα ανάκλησης που κατά το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, μπορεί να καθαιρέσει τον Πρόεδρο στα μέσα της θητείας του αν ο λαός ψηφίσει ανάλογα. Όπως φυσικά θα περίμενε κανείς το Ανώτατο Δικαστήριο σε συνδυασμό με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, οι δύο αυτές… ανεξάρτητες αρχές που παραδόξως δουλεύουν μόνο και πάντα υπέρ του καθεστώτος, έθαψαν και δεν επέτρεψαν να γίνει ποτέ το Δημοψήφισμα ανάκλησης!

Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής λογικής.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο παρακάμπτοντας εντελώς το… ενοχλητικό Κοινοβούλιο, έφτιαξε το δικό του με την δικαιολογία την αναθεώρηση του Συντάγματος ! Τα μέλη του αναθεωρητικού Κοινοβουλίου εξελέγησαν δια… βοής από μια συγκέντρωση Τσαβιστών και εξέλεξαν φυσικά αποκλειστικά… Τσαβίστας!

Και έτσι απλά και Επαναστατικά, το εκλεγμένο από τον λαό Κοινοβούλιο παραγκωνίστηκε εντελώς, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Εθνικό Συμβούλιο και η Κεντρική Τράπεζα στα χέρια του καθεστώτος και οι ανακοινώσεις θαυμασμού να έρχονται η μια μετά την άλλη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τον Παμπλίτο, τον Αλέξη κλπ κλπ …

Ελέγχοντας λοιπόν τα πάντα και με όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ή στην φυλακή (Λεοπόλδο Λόπεζ, Αντόνιο Λεντέζμα) ή με αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων (Καπρίλες) με εκατοντάδες φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους, νεκρούς στους δρόμους στις διαδηλώσεις, βασανιστήρια, εξαθλίωση και πείνα έφτασε να κάνει τις περίφημες εκλογές του 2018!

Με αντίπαλο τον Χένρυ Φαλκόν ο οποίος ήταν μέλος του Τσαβικού κόμματος μέχρι και μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, σαν να κατεβαίνει ο Τσίπρας με αντίπαλο τον Αλέξη, ο Μαδούρο έλαβε το 67% των ψήφων με συμμετοχή 45%!

Και φτάνουμε στο σήμερα

Ο Χουάν Γκουάιδο που αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Βενεζουέλας, κάτι που προβλέπεται στο άρθρο 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας, για την διεξαγωγή και ΜΟΝΟ νέων ελεύθερων εκλογών, εν μέσω μιας τεράστιας συγκέντρωσης Βενεζολάνων πολιτών είναι ο τρίτος Πρόεδρος της δημοκρατικά εκλεγμένης Βουλής και ανήκει στο κόμμα που ίδρυσε ο Λεοπόλδο Λόπεζ.

Πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Κολομβία και στην συνέχεια πολλές χώρες τον αναγνώρισαν σαν τον νόμιμο Πρόεδρο της χώρας για την διεξαγωγή νέων εκλογών. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και τίποτα δεν είναι σίγουρο πριν το Κτήνος καταπέσει…

Το κλειδί φυσικά είναι ο στρατός και οι δυνάμεις καταστολής. 

Και αν όλα αυτά δεν φτάνουν για τα παπαγαλάκια και ονομάζουν την προσπάθεια ενός λαού για απελευθέρωση,πραξικόπημα… ας κρατήσουν στα χέρια τους, τους 16 νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες από το καθεστώς…

ΥΓ. Η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις:

O ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως στηρίζει Μαδούρο

Στήριξη στο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε πριν από λίγο και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ η κρίση στη Βενεζουέλα βαθαίνει στα όρια του χάους. Συγκεκριμένα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε σήμερα συνάντηση του Γραμματέα της Κ.Ε. Πάνου Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας του κόμματος, με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Φερνάντεζ.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

20 τέλειες εικόνες μιας σκιτσογράφου από τη Βενεζουέλα που δείχνουν τη ζωή όπως είναι

2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
St Beijinger
St Beijinger
5 χρόνια πριν

Καλό θα ήταν να σημειώσουμε πως το σχόλιο του Τσίπρα που παρατίθεται έγινε το 2012, όταν δηλαδή δεν ήταν ο Μαδούρο στην εξουσία αλλά ο Τσάβες, άνθρωπος που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία βοήθησε να ξεφύγει η χώρα από την ακραία φτώχια που βρισκόταν μέχρι τότε.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!