σε , ,

Μέθανα, Καμμένη Χώρα. Ένα χωριό φτιαγμένο στη λάβα, από λάβα!

Ένα οδοιπορικό στη γη με το ηφαίστειο που ανέφερε ο Παυσανίας στα «Τροιζηνιακά» του τον 3ου αιώνα π.Χ!

Μέθανα

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Το πιστεύουμε βαθιά το υποστηρίζουμε και κάνουμε οτι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να το διαδώσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όμως αυτή η μικρή μεν αλλά απέραντη σε ομορφιές χώρα δεν σταματά να μας εκπλήσσει ποτέ.

Το ταξίδι μας στα Μέθανα και στα αξιοθέατα του “νησιού” ήταν κάτι που το προετοιμάζαμε σχεδόν 6 μήνες τώρα.

Μπορεί τα Μέθανα να διαθέτουν μια πανέμορφη κυρίως χώρα που θεωρείται και μια από της κορυφαίες λουτροπόλεις της Ελλάδας, μπορεί μέσα από το βασικό εργαλείο μας πριν από κάθε εξόρμηση, το Google Earth, να είχαμε ανακαλύψει αμέτρητους μικρούς κολπίσκους με εξωτικά τιρκουάζ και βαθιά γαλάζια νερά, όμως όταν την ιστορία ενός μικρού “νησιού” (που όμως δεν είναι νησί επειδή συνδέεται με μια στενή λωρίδα γης) την έχει γράψει ένα ηφαίστειο το οποίο μάλιστα θεωρείται και “αδερφάκι” του ηφαιστείου της Σαντορίνης, τότε ψάχνεις το κάτι παραπάνω το κάτι διαφορετικό το κάτι πρωτόγνωρο και αυτό το κάτι υπάρχει στα Μεθανα και έχει όνομα.

Ποιο είναι αυτό;

καμενη3

Η Καμμένη Χώρα. Από τον δορυφόρο η εικόνα που είχαμε ήταν μοναδική. Τόσο μοναδικη που λες δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο σε απόσταση 2,5 ωρών από το κέντρο της Αθήνας να μην απαιτεί καράβι και να μην διαθέτει για αυτό καλά καλά πληροφορίες ούτε η Google.

Και όμως όταν η ομάδα Up Drones έφτασε μετά από ένα ταξίδι σε κάκιστο οδικό δίκτυο (που ίσως όμως και σε αυτό να οφείλεται το αγνό τοπίο και οι αγνοί άνθρωποι που συναντήσαμε) στην Καμμένη Χώρα κοιταζόμασταν μεταξύ μας μη πιστεύοντας σε αυτό που βλέπαμε.

Ένα μικρό χωριό 15 κατοικιών που ζήτημα είναι να κατοικούνται τα 10 από αυτά και που ο χρόνος έχει σταματήσει. Αλλά το πότε έχει σταματήσει δεν μπορείς να καταλάβεις.

Σπίτια φτιαγμένα μέσα στην λάβα από λάβα, απέραντοι ελαιώνες και αμπελώνες, και κάτοικοι που ζουν χιλιάδες χρόνια τώρα αρμονικά με ένα ηφαίστειο στους πρόποδες του και εκμεταλλεύονται την δύναμη της φύσης χρησιμοποιώντας φυσικές σπηλιές ως ψυγεία που διατηρούν την χαμηλή τους θερμοκρασία σταθερή όλο τον χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μέθανα Καμμένη Χώρα. Ένα χωριό φτιαγμένο στην λάβα, από λάβα. Up Drones

Up Drones production Musi by George Yammine Goran Bregovic – Ederlezi (George Yammine Remix) Follow QeTi jiniuzashvili Facebook : https://www.facebook.com/The11moon/ Soundcloud : https://soundcloud.com/qeti-jiniuzash… Follow George Yammine : https://soundcloud.com/georgeyamminem… https://www.facebook.com/georgeyammin… https://www.instagram.com/georgeyammi… https://www.youtube.com/channel/UCOsm… Video: Yasiu18 – Drone.as – Stavros.P English Greece Methana Kameni Hora..A village made of lava. Deutsche Kameni Hora …

Στην είσοδο του χωριού συναντάμε ένα μικρό αλλά πανέμορφο καφενεδάκι που σε καλωσορίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το υπέροχο μπαλκόνι του που είναι κατασκευασμένο από πέτρες λάβας.

Όσο προχωράς στο εσωτερικό του χωριού η ανάσα σου κόβεται από το μοναδικό τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά σου.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού πίνουν τον πρωινό τους καφέ στης γραφικές αυλές τους και ανταλλάσουν μια καλημέρα με τον κοιμώμενο γίγαντα που τους κρύβει της πρώτες ακτίνες του ήλιου.

Screenshot 5 3

 Η έκρηξη της Καμμένης είναι αυτή που ανέφερε ο Στράβωνας, ο Οβίδιος και ο Παυσανίας.

Ο Παυσανίας αναφέρει στα «Τροιζηνιακά» την έκρηξη του ηφαιστείου και την εμφάνιση θερμών πηγών για πρώτη φορά στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Η τελευταία έκρηξη του κρατήρα, που βρίσκεται στην  Καμμένη Χώρα. σε ύψος 417 μ., σημειώθηκε το 276 π.Χ.

Τα πετρώματα  στην Καμμένη είναι πολύ μαύρα -ζωντανή λάβα, αλλά τα πεύκα έχουν ριζώσει για τα καλά, και σήμερα μπορεί να δει κανείς τριγύρω μεγάλους πευκώνες.

Πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το χωριό Καμμένη  δεν έχουμε στοιχεία.  Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν σίγουρα Ελληνες-Αρβανίτες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά  το  1350 -1440.   Ακόμα και σήμερα συχνά  μιλούνται τα«Αρβανίτικα», όπως σε ολόκληρη τη Χερσόνησο.

Screenshot 6 1

Οι κάτοικοι του χωριού, όπως όλης της Χερσονήσου έχουν τραγουδήσει διάφορα «αρβανίτικα» δημοτικά τραγούδια και αφηγούνται διάφορες ιστορίες και μύθους. Η κοινωνική  τους ζωή ήταν ανέκαθεν  μάλλον συντηρητική με κύριο και αδιάρρηκτο το θεσμό της οικογένειας. Οι άνδρες αγρότες, τεχνίτες, κι ακόμη ψαράδες και ναυτικοί.   Πολλοί  έβγαζαν από τα  παραπλήσιο προς το μεγάλο ποτάμι πεύκα  ρετσίνι το οποίο και εμπορεύονταν. Οι γυναίκες ασχολούνταν με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών αλλά και με δουλειές της γης και την χειροτεχνία  πριν απ όλα. Σώζονται ακόμη και σήμερα περίφημοι αργαλειοί, όπου οι κοπέλες ύφαιναν περίτεχνα έργα τέχνης.  Η παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών είχε χαρακτηριστικό της την όμορφη κεντημένη ποδιά, την υφαντή μάλλινη μπόλκα και την μεγάλη άσπρη μαντήλα..

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!