σε ,

O Αρκάς και οι παχύσαρκοι άνθρωποι

Λίγα λόγια με αφορμή τη φασαρία για το νέο του βιβλίο με «χοντρά αστεία»…

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Ο Αρκάς βγάζει ένα βιβλίο το οποίο πραγματεύεται αστεία με παχύσαρκους ανθρώπους. Στο εξώφυλλο εμφανίζεται μία αρκετά ευτραφής γυναίκα.

ARKAS -The Original Page

ΕΡΧΕΤΑΙ!!! ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟΙ, ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΥΡΑ!!!

Οι αντιδράσεις πολλές και διάφορες, με άλλους να μιλούν για την πτώση της δημιουργικότητας του Αρκά και άλλους να κάνουν νύξη για την ποινικοποίηση της σάτιρας και του ελεύθερου λόγου.

Υπήρξε ένας σκιτσογράφος που στους περισσότερους από εμάς, έχει προσφέρει άφθονο γέλιο. Δεν μπορώ να μετρήσω τις φορές που έχω γελάσει με τις ‘’Χαμηλές Πτήσεις’’, τον ‘’Ισοβίτη’’, τον ‘’Καστράτο’’. Ειδικά, την πιο πρόσφατη σειρά του που φέρει τον τίτλο ‘’Τα μαύρα’’, τη λάτρεψα και την απέκτησα μόλις κυκλοφόρησε. Τον θεωρώ έναν δημιουργό εξαιρετικά ευφυή και με ισχυρή αίσθηση του χιούμορ.

Όμως, ο Αρκάς μήπως ξεπέρασε τα όρια -όπως υποστηρίζουν κάποιοι- και όντως δημιούργησε σκίτσα με ρατσιστική απόχρωση τα οποία εν δυνάμει, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη περιθωριοποίηση μία ήδη ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα; Πόσο μάλλον μία ομάδα ανθρώπων που είναι ευδιάκριτη (πχ, ένας φανατικός τζογαδόρος δεν το γράφει στο κούτελο ώστε να το βλέπεις και να το μαθαίνεις με το που τον βλέπεις).

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε αναπαράγει σε παρέες μας ανέκδοτα με Πόντιους, με ξανθιές, με Εβραίους, με την εμφάνιση ή την ηλικία μίας άλλης γυναίκας, με τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου. Όλοι μας έχουμε τόσο σχολιάσει, όσο και σχολιαστεί – όλοι μας ανεξαιρέτως. Η διαφορά όμως με τον Αρκά είναι πως το δικό μας αστείο δε γίνεται βιβλίο που κυκλοφορεί σε ολόκληρη τη χώρα, δε διαβάζεται από χιλιάδες ανθρώπους που ίσως αναπαράγουν αυτή τη συμπεριφορά και νοοτροπία. Μένει στα όρια της παρέας.

Μπορεί πχ. το κοριτσάκι διαβάζοντας το βιβλίο με τους παχύσαρκους, να γελάσει διαπιστώνοντας πως η μαμά του ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην προσωπική ζωή και στο δημόσιο λόγο, ο οποίος διαμορφώνει συνειδήσεις. Πόσο δηλαδή, θα έφερε ευθύνη ένα τέτοιο βιβλίο αν ένα παιδί στο σχολείο δεχόταν λεκτική ή σωματική βία; Δυστυχώς ή ευτυχώς, ένα και μόνο εξώφυλλο αρκεί για να αναζωπυρωθεί η προκατάληψη. Ο κάθε άνθρωπος όμως, ανεξαρτήτως εμφάνισης, αρτιμέλειας ή όχι, έχει μία μοναδική αξία που δεν μπορεί να τη μειώσει κανείς.

Η αλήθεια είναι πως όταν πραγματεύεσαι ένα ευαίσθητο θέμα που ‘’καίει’’ πολλούς ανθρώπους, οφείλεις να εκφράζεσαι πιο σωστά και με περισσότερη συναίσθηση του τι επιφέρεις σε αυτόν που σε διαβάζει. Διότι δεν μπορείς να γνωρίζεις αν μία γυναίκα με κιλά έχει πρόβλημα υγείας, έχει άγχος , έχει πρόβλημα με τις ωοθήκες της, είναι άρρωστη, έχει παιδιά να μεγαλώσει και είναι μόνη, περνάει βάσανα που κανένας πίσω από την πόρτα του σπιτιού της δε γνωρίζει. Αλλά και να έχει κιλά επειδή απλώς έχει κιλά και είναι το σώμα που έχει επιλέξει, αυτό δεν είναι λόγος να τη λιθοβολείς επειδή απλώς δεν ανταποκρίνεται σε ένα κοινωνικό πρότυπο που μας περνάνε από τη στιγμή της γέννησης, σύμφωνα με το οποίο μία γυναίκα πρέπει να είναι όμορφη και έχει την υποχρέωση να πληρεί τα αισθητικά κριτήρια των άλλων. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως και μία ‘’όμορφη’’ γυναίκα δεν περνάει άσχημα, καθώς και εκεί οι προκαταλήψεις δίνουν και παίρνουν.

Θα μπορούσε η προσπάθεια αυτή να είναι μία αποτύπωση κάποιων προβλημάτων που περνάνε οι άνδρες και οι γυναίκες με παραπανίσια κιλά με χιουμοριστική απόχρωση – για παράδειγμα, με καλούνε κάπου και δεν έχω τι να βάλω. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτή τη σάτιρα και διαφορά ανάμεσα στο να περνάω μία παχουλή γυναίκα ως ανέραστη, άσχημη, που πρέπει να χαθεί από προσώπου γης.

Πρόσφατα, είδα επεισόδια των Απαράδεκτων. Κι εκεί υπήρξε αναφορά σε όλων των ειδών τους ανθρώπους, αλλά και πάλι το χιούμορ ήταν τόσο ευφυές που γελούσες, και δεν έδωσε το υπόβαθρο ώστε να εδραιωθούν ρατσιστικές πεποιθήσεις. Όπως και μεγάλοι κωμικοί, οι οποίοι γελούσαν με το δικό τους βάρος και αστειευόντουσαν με αυτό. Εκεί, αντιλήφθηκα την αξία του πραγματικού χιούμορ που σου δημιουργεί ευφορία, δίχως όμως να εμφυτεύει μέσα σου προκαταλήψεις και υποδομή για την έκφραση ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ψηλός, γυμνασμένος, ετερόφυλος με γυναίκα και παιδιά και όμως, να εξακολουθεί να παραμένει παντελώς αδιάφορος Όταν διαιωνίζουμε χιούμορ με ρατσιστική απόχρωση, ειδικά σε μία ομάδα ανθρώπων που δέχεται καθημερινά αρκετό, πρέπει να υπάρξει και η αντίδραση… Θα μπορούσαμε να δούμε και σκίτσα όμως, που θα αναφέρονταν στην περιθωριοποίηση των παχύσαρκων, των gay, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Αυτό θα ήταν εξαιρετικό.

Να και το σχετικό vlog της Σοφίας Μουτίδου

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

35 φορές που οι ήρωες του Αρκά έκαναν (ή μίλησαν για το) σεξ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
  1. Δυστυχώς δεν κατρακύλησε τώρα ο Αρκάς. Ήδη με τα ‘πολιτικά’ σκίτσα που δημοσίευε (ασχέτως τι ψηφίζει κανείς δε γίνεται να μη διακρίνει πόσο κατευθυνόμενη ήταν η ‘σάτιρα’) έπεσε πολύ χαμηλά. Και είναι πραγματικά κρίμα γιατί πέρα από γέλιο δημιουργούσε και καποιον προβληματισμό χωρίς να υπάρχει κομματική απόχρωση.

Αφήστε μια απάντηση