σε ,

Ο αρλουμποϊός και ορισμένα απ’ τα συμπτώματά του

Προσοχή γιατί μεταδίδεται μέσω των κοινωνικών δικτύων

Εκτός από τον κορονοϊό, υπάρχει κι ένας ιός που δεν μπορούμε να κρατήσουμε έξω από τα σπίτια μας, διότι μεταδίδεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Είναι ο ΑΡΛΟΥΜΠΟΪΟΣ, δηλαδή ο ιός των ανυπόστατων φημών ή και ψευδών ειδήσεων που ασυστόλως παράγονται (και ακρίτως αναπαράγονται) από “τοίχο” σε “τοίχο”.

Ορισμένα από τα συμπτώματα του αρλουμποϊού είναι απλώς γελοία, ορισμένα άλλα όμως είναι και επικίνδυνα, όταν διαδίδουν ψευδείς φήμες, σπέρνουν τον πανικό, ή ωθούν τους ανθρώπους σε πρακτικές και συμπεριφορές που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τους ίδιους και για το κοινωνικό σύνολο.

Η αρλούμπα υπήρχε πάντα, τώρα όμως μεταδίδεται με μια απλή κοινοποίηση. Γι’ αυτό, ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ό,τι βλέπετε, ιδιαίτερα από σάιτ που δεν έχετε ξανακούσει ποτέ, ανώνυμες πηγές, βιντεάκια στο youtube και memes που κατασκευάζει ο καθένας.

Πριν κοινοποιήσετε μια είδηση ελέγξτε την αξιοπιστία της. Προτιμάτε σάιτ όπου γράφουν με το όνομά τους επαγγελματίες δημοσιογράφοι, είναι πιο αξιόπιστα από τα “Ανατριχιαστικό τελεία κομ”, που ανάρτησε ο μπαρμπα-Πελοπίδας στο φέισμπουκ.

Και, για όνομα του θεού (ή του Αλλάχ, η του Διός, ή του Ρονάλντο, ή όποιου λατρεύετε), σε ό,τι αφορά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και συμπεριφοράς στην κοινότητα, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟ τις οδηγίες ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΦΟΡΕΩΝ και όχι κάθε τυχάρπαστου σάιτ που θέλει να σε παρασύρει να κάνεις κλικ για να πάρει μερικά λεπτά από τη Γκουγκλ, ή κάθε αυτόκλητου εκ του προχείρου πρωθυπουργού, ιατρού, κλπ. που έχουν βρει το μυστικό της σωτηρίας που οι άλλοι δεν σου λένε (και ενίοτε καταλαμβάνουν και δημόσια αξιώματα).

Ας μην κάνουμε για όλα του κεφαλιού μας, κι ας ακούμε εκείνους που ξέρουν και που είναι οι ορισμένοι από την πολιτεία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο φαρμακοποιός (μοιραία η πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα) κι ο γιατρός μας, πρώτα απ’ όλα. Το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία, οι Αρχές, οι επιστημονικοί σύλλογοι των Επαγγελματιών Υγείας. Αυτοί ξέρουν. Καλύτερα από μας. Ας τους ακούσουμε, έστω μια φορά.

Θωρακιστείτε λοιπόν απέναντι στις αρλούμπες και τις φημολογίες και, για να παραφράσω το γνωστό πατριωτικό άσμα:

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε