σε , ,

H ιστορία του πάμπλουτου τραπεζίτη του 1821 Εμμανουήλ Παπά – και του βυζαντινού πύργου του στη Χαλκιδική

Ο Παπάς μυήθηκε πολύ νωρίς στη Φιλική Εταιρεία

Στο βίντεο πάνω, απολαύστε μια πτήση πάνω από τον Βυζαντινό πύργο της Νέας Φώκαιας Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Η θέα από το παράθυρο ενός αγωνιστή του 1821 | Byzantine tower of Nea Fokaia Greece Drone

Για να στηρίξετε την προσπάθεια: https://www.patreon.com/haanity Support us on Patreon: https://www.patreon.com/haanity Email: winch1@india.com Facebook: htt…

Στον πύργο αυτό έδρασε ο Εμμανουήλ Παππάς, μεγαλέμπορος και τραπεζίτης που έγινε από τους σπουδαιότερους οπλαρχηγούς της ελληνικής επανάστασης.

empapaΟ Παπάς γεννήθηκε στη Δοβίστα Σερρών το 1773. Ο πατέρας του Δημήτριος πλούσιος προύχοντας της περιοχής, νεότατος χειροτονήθηκε ιερέας και τιμήθηκε με το εκκλησιαστικό αξίωμα του Οικονόμου. Από εκεί προέρχεται και το οικογενειακό όνομα Παπάς. Μετά τη στοιχειώδη μόρφωση του στο χωριό, ο Εμμανουήλ Παπάς μετέβη στις Σέρρες για να συμπληρώσει τις σπουδές του στην εκεί περιώνυμη σχολή. Όταν αποφοίτησε από τη Σχολή, επανήλθε στη Δοβίστα όπου και παντρεύτηκε. Το 1805 όμως, το επαγγελματικό του δαιμόνιο τον επανέφερε στις Σέρρες ακριβώς την εποχή που το εμπόριο βρισκόταν στην μεγαλύτερη ακμή του. Σύντομα αναδείχθηκε σε μεγάλο Τραπεζίτη και μεγαλέμπορο της εποχής εκείνης, σεβαστό ακόμα και στους Τούρκους Μπέηδες.

Ο Παπάς μυήθηκε πολύ νωρίς στη Φιλική Εταιρεία. Λίγο αργότερα όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Σέρρες λόγω σφοδρής φιλονικίας του με τον Μπέη των Σερρών και πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί στενότερα με τους εκεί Φιλικούς. Στο μεταξύ η φήμη του για την πατριωτική του δράση είχε φτάσει σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Είχε σχεδιάσει μάλιστα και σχέδιο για δολοφονική απόπειρα κατά του Σουλτάνου, το οποίο όμως απέτυχε λόγω προδοσίας.

Κατάφερε να σώσει τις Σέρρες, όμως η εκδικητική μανία των Τούρκων ξέσπασε στην οικογένεια του. Η σύζυγος του και τα παιδιά του φυλακίστηκαν, η περιουσία του δημεύτηκε και το σπίτι του κάηκε.

Όταν κηρύχθηκε η Επανάσταση του 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και μετέβη στο Άγιο Όρος, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από ηγουμένους και μοναχούς και ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος της Μακεδονίας. Αφού εγκατέστησε το αρχηγείο του στο Άγιο Όρος, με τους 2.500 άνδρες του ανέλαβε δράση.

Στο μεταξύ στις Σέρρες εκδηλώθηκε επαναστατικό κίνημα με την καθοδήγηση του Μητροπολίτη, το οποίο όμως καταπνίγηκε εν τη γενέσει του, η δε πόλη σώθηκε από θαύμα από την ερήμωση και τη σφαγή. Ήταν τότε η 8η Μαΐου του 1821 ημέρα γιορτής του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, ο οποίος και θεωρήθηκε σωτήρας της πόλης. Γι’αυτό και οι Σερραίοι, 14 χρόνια μετά, το 1835 έχτισαν προς τιμή του ομώνυμο ναό στη συνοικία Άνω Καμενίκια. Ενώ όμως η καταστροφή της πόλης αποφεύχθηκε, η εκδικητική μανία των Τούρκων ξέσπασε στην οικογένεια του Εμμανουήλ Παπά. Η σύζυγος του και τα παιδιά του φυλακίστηκαν, η περιουσία του δημεύτηκε και το σπίτι του κάηκε.

Χωρίς τίτλο 1Ο ίδιος όμως άκαμπτος συνέχισε χωρίς βοήθεια το σκληρό αγώνα στη Χαλκιδική. Ενώ οι Τούρκοι είχαν αρχίσει γενική επίθεση κατά των Ελλήνων, ο Παπάς έκανε έκκληση βοήθειας προς τον Υψηλάντη αλλά δεν εισακούστηκε. Οι επιτυχίες του στην Κασσάνδρα και η διάθεση όλης της προσωπικής του περιουσίας για τον αγώνα δεν έσωσαν το επαναστατικό κίνημα. Έτσι μετά την εκστρατεία του Αβδούλ Αμπούδ, την καταστροφή της Κασσάνδρας και την υποταγή των Αγιορειτών, ο Παπάς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Άγιο Όρος καταδιωκόμενος από τον Τουρκικό στρατό. Με πλοιάριο αναχώρησε για την Ύδρα, αλλά εξαντλημένος από τις κακουχίες του πολέμου και από τις συγκινήσεις της τραγικής του περιπέτειας, πέθανε από συγκοπή μέσα στο πλοιάριο ακριβώς τη στιγμή που έπλεε τον Καφηρέα. Η σωρός του ήρωα μεταφέρθηκε στην Ύδρα και κηδεύτηκε με τιμές στρατηγού.

Το 1843 αναρτήθηκε στο Ελληνικό Βουλευτήριο το όνομα του ως ενός από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης.

 

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
3 χρόνια πριν

Μέρες που ‘ναι και που ευδοκιμεί περισσή η πατριδοκαπηλία θα ήταν σημαντικό να αναφερθει η επίσημη σταση των Αγιορειτων μοναχών προς τον Εμμανουηλ Παπά . Ένας “εγκόσμιος” τότε άρχοντας, ο Εμμανουήλ, έπραξε το χρέος του… τί έπραξαν οι “πνευματικοί” άρχοντες που εμφανιζονται εκ των υστερων ως προστατες της Ελλάδας ; Στις 11 Νοεμβρίου 1821 οι προϊστάμενοι 19 μονών του Αγίου Όρους στέλλουν στη μονή Εσφιγμένου το παρακάτω έγγραφο: «Εις την πανοσιότητά σας άγιοι πατέρες του ιερού κοινοβίου Εσφιγμένου. Χθες ο ενδοξότατος ημών Χασεκή αγάς μας έγραψε μουρασελέν δια να πιάσετε ενέχυρον τον ’ρχοντα και τους λοιπούς καθώς και ο ίδιος… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Επειδή εδώ και πάρα πολλά χρόνια περισσεύει η γκρίνια και η διαστρέβλωση σε οτιδήποτε έχει σχέση με την πατρίδα: Η επίσημη εκκλησία, δηλ. το Φανάρι όπου και υπήγοντο τότε όλες οι μονές του Αγίου Όρους, είχε ήδη αφορίσει την επανάσταση του 1821; Ναι. Γιατι; Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Υψηλάντης σε επιστολή του προς τον Κολοκοτρώνη: «ο μεν Πατριάρχης βιαζόμενος παρά της Πόρτας σας στέλλει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρτα, εσείς όμως να τα θεωρείτε ταύτα ως άκυρα, καθότι γίνονται με βία και δυναστείαν και άνευ θελήσεως του πατριάρχου». [Δεσποτόπουλος, Αλέξανδρος (1977). «Η… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!