σε ,

Οδηγίες για τον Κορωνοϊό στα Κεφαλονίτικα

Τα μέντε σας εδεπά! (δηλαδή, την προσοχή σας παρακαλώ!)

Τα μέντε σας εδεπά! (δηλαδή, την προσοχή σας παρακαλώ!). Ετούτο το ηχητικό ντοκουμέντο περιέχει ορμήνειες (‘οδηγίες’ στα Κεφαλονίτικα) που αφορούν στον Κοβίντ.

Ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο:

Αβίζο

Τόμου και κομπαρίστηκε εφκειός ο ιός από το Κορώνι, μας επόστιασε ούλους μες τσι κάζες. Που κακιά ανεμορπή να τον έβρει και να μπούνε χίλιοι διάουτσε μέσα του, θηλυκοί και γκαστρωμένοι. Ετούτος ο ιος τζόγιες μου, δεν είναι κάζο πενσάτο, παρί κάζο ατσιτέντε. Λένε πως είναι φλουέντσα και αναγκρίζει τον καταπιώνα. Δελέγκου ιδεάζετε πως σας αγκαζάρισε, να στιμάρετε το δοτόρο σας. Να σας δώσει την ρετσέτα σας και τότενες, τίρα βια στο μινούτο στον σπετσιέρη σας. Να νίβεστε καλά στο μαστέλο με βαρεκίνα, μη σας έβρει μόρα, κορακόβηχας και αναφανός. Να φοράτε την μπαούτα σας, να κάμετε την βατσίνα σας και να μην ρουφάτε την ρούγκλα σας. Να πίνετε τσιπουρίτη, ρομπόλα και νερό απ’ τη Σισσιώτισσα, ή την βρύση στην πλατεία του Ληξουριού. Να μην βαρδαλωνίζετε, πριχού βγάλετε την φάουσα, σας ποστιάσουν στο οσπιτάλιο και τότενες, αντίο μαστέλλο και σας επάνε για χώμα Δραπάνου & φέρετρο Μπαμπάνου. Μα ακούτε και νια άλλη ορμήνεια… Να αριβάρετε εδεκεί στον Αφέντη στα Ομαλά, που είστε ούλοι θεόκουρλοι. Μην σπαβεντάρετε ωρές, μοναχά τα μέντε σας. Πού θα πάει; Θα αραπιστεί.

– – –

…και, ιδού, η μετάφραση:

Ειδοποίηση

Μόλις ήρθε ξαφνικά ο ιός από το Κορώνι, και μας έκλεισε στα σπίτια. Που συμφορά να τον βρει, να μπουν μέσα του θηλυκοί διαόλοι. Ετούτος ο ιός δεν είναι εκ προμελέτης, αλλά από ατύχημα. Λένε πως είναι γρίπη και ερεθίζει τον λαιμό. Αμέσως μόλις υποψιαστείτε πως σας πλησίασε, να πάτε στον γιατρό. Να σας δώσει συνταγή και αμέσως χωρίς χρονοτριβή, στον φαρμακοποιό σας. Να πλένεστε καλά με υγρό απορρυπαντικό, μη σας βρει εφιάλτης με βάρος στο στήθος, κορακόβηχας και άσθμα. Να φοράτε την μάσκα σας, να κάνετε εμβόλιο και να μην ρουφάτε το συνάχι. Να πίνετε τσιπουρίτη, ρομπόλα και νερό Κεφαλονίτικο. Να μην τριγυρίζετε έξω, πριν σας πιάσει η κακιά αρρώστια, σας πάνε νοσοκομείο και τότε φέξε μου και γλίστρησα, είστε για τον Δράπανο (για νεκροταφείο δηλαδή). Μα ακούστε και μια άλλη οδηγία… Επειδή είστε όλοι θεόκουρλοι, περάστε από τον Άγιο. Μην φοβάστε, μόνο τον νου σας. Που θα πάει; Θα εξαφανιστεί!

– – –

Κείμενο: Ορέστης Καππάτος | Απόδοση: Γιώργος Τροντής | Καλλιτεχνική επιμέλεια: Φωτεινή Ζηκάκου @DazzlingKefalonia

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε