σε ,

Ώρα 9 παρά 10. Έρχεται ειδοποίηση πως ένας από τους αγαπημένους μου πέθανε

Για το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

“Κι έτσι ο φίλος μας κινάει να πει κι αλλού το κήρυγμά του”

Σήμερα τελείωσε μια εποχή. Ώρα 9 παρά 10. Έρχεται ειδοποίηση πως ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, απεβίωσε. “Σοκ: Έφυγε από τη ζωή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας”. Μηνύματα από φίλους, τηλέφωνα από οικογένεια, δημοσιεύσεις και τραγούδια από παντού. Και όλα αυτά έρχονται σε έμενα. Μια άσχετη, για εκείνον, για τους δικούς του ανθρώπους και μάλλον και
για τη μουσική.

Μια άσχετη όμως που μεγάλωσε, έζησε, χάρηκε, έκλαψε με αυτή τη μουσική. Και τώρα κλαίει. Μια άσχετη,  ένα “τερατάκι της τσέπης”, που “ρώτησε τα τραγούδια” και  έμαθε τι έγινε το “76′ λίγο πριν να φέξει”, αν όχι τότε.

Αργότερα, μια άσχετη που “έγραψε μουσική με το γέλιο της” και “άναψε τσιγάρο από τα απαγορευμένα”. Μια άσχετη που στα μάτια της, δεν υπάρχει λογική. Που “είπε στους φίλους της” για εκείνον που “βλεπόντουσαν, φιλιόντουσαν, αγαπιόντουσαν”.

Μια άσχετη “εγωκεντρική”, που “μελαγχόλησε και “ένιωσε την πόλη της σαν ξένη”. Και που “ένιωσε, όπως ένιωσες κι εσύ”.

Μία -και “δυο ζωές” ακόμα-  χιλιοτραγουδισμένη από τα τραγούδια του. CD, συναυλίες, φωτογραφίες. Μία και δυο γενιές το ίδιο. Το “γάτο σου τον Τούρκο” τον ξέραμε απ’ έξω στο σχολείο. Μετά θα ταυτιζόμασταν και με άλλα.

Είναι μουσικός, συνθέτης, τραγουδοποιός, τραγουδιστής. Συνεργάτης με κορυφαίους. Είναι έντεχνος, ροκ, λαϊκός. Δε με νοιάζει. Μιλούσε για αγάπη, έρωτα, στιγμές της ζωής, στιγμές της καθημερινότητας. Με νοιάζει που γαλούχησε γενιές με αυτή τη μουσική. Σε μια εποχή τώρα, που η
μουσική συχνά αναλώνεται, αντικαθίσταται και πεθαίνει. Αυτή η μουσική, όμως, δεν πεθαίνει. Ούτε εσύ.

“Δε μας θέλει η ζωή”, αλλά την ήθελες εσύ Λαυρέντη.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δέκα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για αρχάριους

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση