σε ,

Όταν 15 έφηβοι από όλη την Ελλάδα τοποθετούνται δημόσια για το μεταναστευτικό

Στη μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση εφήβων προσκόπων της χώρας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΤΖΕΚΑ

Σήμερα εν έτει 2018 κοιτώντας κανείς τα πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και περιοδικά δεν θα βρεί πουθενά οτιδήποτε σχετίζεται με την ζωή των προσφύγων πια, αλλά ούτε και με το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει. Με μια Ευρώπη εύθραυστη και με τους πρόσφυγες «κλειδωμένους» σε ένα τόπο ξένο υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να προσφέρουν χρόνο και κόπο βοηθώντας τους. Το μέλλον κάθε κοινωνίας εξαρτάται από τους νέους της.

Έτσι στην περίπτωσή μας 15 έφηβοι συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις, στα πλαίσια της 34ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.), που διεξάγεται στην Ελευσίνα αυτές τις ημέρες. Της μεγαλύτερης ετήσιας συνάντησης εφήβων προσκόπων από όλη την Ελλάδα.

Πρώτοι εμείς ως Πρόσκοποι, μέλη της μεγαλύτερης εθελοντικής οργάνωσης νέων, οφείλουμε να είμαστε ανεκτικοί και να αποδεχόμαστε το διαφορετικό. Πιστεύουμε ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση αναλαμβάνοντας δράση

Το Forum, όπως αποκαλείται η συνάντηση αυτή, αποτελεί μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν πρόσκοποι – Ανιχνευτές και οι Ανιχνεύτριες (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών) – με σκοπό να αναδείξουν τα θέματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν τους έφηβους. Οι 15 Ανιχνευτές αποφασίζουν μόνοι τους το θέμα που θα συζητήσουν κάθε φορά, χωρίς καμία παρέμβαση από ενηλίκους. Στο τέλος καταλήγουν από κοινού σε ένα συμπέρασμα – μία πρόταση – η οποία παρουσιάζεται σε όλους τους εφήβους ανιχνευτές από όλη την χώρα καθώς και το ευρύτερο κοινό που παρακολουθεί την εκδήλωση.

Το προσφυγικό αποτελεί ένα όχι πια τόσο επίκαιρο θέμα που έχει σχεδόν ξεχαστεί από την κοινωνία. Οι πρόσφυγες όμως είναι ακόμα γύρω μας. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο η πολιτεία και η Ευρώπη αδυνατούν να δώσουν οριστική λύση. Και οι νέοι το βλέπουν αυτό! Ενδιαφέρονται και θέλουν η φωνή τους να ακουστεί για την εξάλειψη των διακρίσεων και των φαινομένων ρατσισμού στην κοινωνία.

Γιατί τους αφορά ως μελλοντικούς πολίτες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και μιας ενωμένης και κοινωνικά δίκαιης Ευρώπης.

Το πόρισμα του Forum των Εφήβων προσκόπων της 34ης Π.Α.Π.Ε. αναλυτικά είναι το παρακάτω:

«Το θέμα που επιλέξαμε να επεξεργαστούμε αφορά τις αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Μετά τη γενικότερη συζήτησή μας πάνω σε αυτό το θέμα, προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα με το ζήτημα του φυλετικού και κοινωνικού ρατσισμού. Συγκεκριμένα, μας απασχόλησαν οι ρατσιστικές συμπεριφορές που δέχονται οι πρόσφυγες  και οι μετανάστες από τους ντόπιους, κυρίως στον επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα. Άμεση συνέπεια αυτού είναι η ψυχολογική κατάπτωση και η ενδυνάμωση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων.

Ως τρόπους αντιμετώπισης προτείνουμε, αρχικά, την ανάληψη της ατομικής ευθύνης από πλευράς των ντόπιων με σκοπό την εξέλιξη της αυτογνωσίας και κυρίως της αυτοκριτικής. Επίσης, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της ανθρωπιστικής και κοινωνικοπολιτικής παιδείας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ένταξης προσφύγων. Στη συνέχεια, όσον αφορά τα Μ.Μ.Ε., προτείνουμε την αποφυγή προπαγάνδας και της ρητορικής του μίσους που συνηθίζεται να προβάλλεται. Πιστεύουμε ότι απαραίτητο μέτρο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Τέλος, είναι απαραίτητη η συνεργασία των κρατών στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

Πρώτοι εμείς ως Πρόσκοποι, μέλη της μεγαλύτερης εθελοντικής οργάνωσης νέων, οφείλουμε να είμαστε ανεκτικοί και να αποδεχόμαστε το διαφορετικό. Πιστεύουμε ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση αναλαμβάνοντας δράση. Ο κάθε Ανιχνευτής αποτελεί έναν λίθο. Πολλοί τέτοιοι λίθοι χτίζουν έναν τοίχο, δηλαδή την κοινότητα και όλοι μαζί συγκροτούμε το οικοδόμημα του Προσκοπισμού.

Η ευθύνη για το μέλλον μας είναι στα χέρια μας!»

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

11 points
Upvote Downvote

Total votes: 9

Upvotes: 5

Upvotes percentage: 55.555556%

Downvotes: 4

Downvotes percentage: 44.444444%

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
  1. Νεανική ελπίδα και νεανικός ενθουσιασμός. Ωραία πράγματα, με συναίσθημα…
    Έπειτα έρχεται η πραγματικότητα που είναι η εξής: μετά το σοκαριστικό για την (Βόρεια) Ευρώπη που δέχτηκε σχεδόν άπαντες στα εδάφη τους και την απροθυμία των μελών της ΕΕ να μοιραστούν τους πρόσφυγες (αφήνοντας 7-8 κράτη να σηκώσουν το βάρος) πλέον δεν υπάρχει καμιά διάθεση για βοήθεια. Γιαυτό και έκλεισαν τα σύνορα των Βαλκανίων. Την επόμενη φορά που θα έρθουν όλοι Ελλάδα, πιθανόν οι βόρειοι γείτονες των Ελλήνων να κρατήσουν πάλι κλειστή την πόρτα. Η κακή κατάσταση επίσης πολλών Ελλήνων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εκδήλωσης βοήθειας στους πρόσφυγες. Επίσης πάνω κάτω ψιλοβολεύτηκαν, δεν κοιμούνται στο δρόμο πια. Για αυτούς τους λόγους δεν ασχολούνται τα ΜΜΕ πια (δεν πουλάει το θέμα ακροαματικότητα πια). Παρολαυτά όμως υπάρχουν αρκετοί κρατικοί φορείς καθώς και ιδιώτες πολίτες που συνεχίζουν να βοηθάνε τα άτομα αυτά και καλά κάνουν. Ωραία η εμπειρία για τα παιδιά που βρέθηκαν να τα πούνε, να ανταλλάξουν απόψεις. Κατά τα άλλα δεν πρόκειται να εισακουστούν οι εκκλήσεις τους καθώς όσο νάναι η οργάνωση τους έχει ελάχιστη επιρροή (διότι αγαπητά παιδιά, δεν μετρά το να λες σωστά πράγματα αλλά η δύναμη, τίποτα άλλο). Ειδικά δε όταν μιλάμε για εφήβους, άστο. Κανείς δεν μετρά την άποψη τους για το μέλλον και για την κατάσταση της Ελλάδας πέρα από δασκαλοι, φίλοι, οικογένεια κτλπ.

    Στην τελική θα τους πουν το εξής: αμα δεν σας αρέσει εδώ, τραβήξτε στο εξωτερικό. Και τότε δεν θα τους απασχολούν τέτοια ζητήματα πια μιας και θαναι σε άλλη χώρα με λυμένα τα προβλήματα τουλάχιστον όσον αφορά αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα διότι κάποια είναι και διεθνή όπως πχ η ενσωμάτωση των προσφύγων/μεταναστών. Απ τα 15 παιδιά τα 5 θα φύγουν έξω (και θα έρχονται 2 εβδομάδες διακοπές και δεν θα ασχολούνται παραπάνω, οι μισοί άλλωστε μετανάστες ούτε έχουν κάποιο ενδιαφέρον ούτε θέλουν να ξαναγυρίσουν πίσω) και άλλα 5 θα τοχουν μόνιμα στο μυαλό, την μετανάστευση, Γερμανία πιθανόν που η μισή νεολαία την σκέφτεται (τραγική κατάντια). Ε τα υπόλοιπα 5 οκ κάτι καλό θα βρουν εντός χώρας, τόσο τραγικά δεν είναι για να φεύγουν όλοι έξω, μην τα παραλέμε, τα επόμενα χρόνια άλλωστε πιστευω θαναι πιο θετικά τα πράγματα, ήδη αλλάζει. Για τον τωρινό (μειον λίγο ακόμη) πληθυσμό. Για τους ήδη έξω δεν θα περισσέψει κάτι. Μάλλον η χώρα δεν σηκώνει πάνω από 10 – 10,5 εκατ. Έλληνες χωρίς δανεικά οπότε 100.000 – 200.000 άτομα πρέπει να φύγουν ακόμα ώστε βραχυπρόθεσμα να πάμε καλά. Μακρυπρόθεσμα βέβαια δεν θαναι όφελος λόγω γηρασμένου πληθυσμού (σε 30 έτη αναμένεται με τα τωρινά στοιχεία να είμαστε 2 εκατομμύρια λιγότεροι και με πολύ μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων).

Αφήστε μια απάντηση