σε ,

Πώς είναι η τηλεκπαίδευση για τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών

Ένας φοιτητής περιγράφει

Eurokinissi

Κείμενο αναγνώστη

Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω να περιγράψω το πως είναι η τηλεκπαίδευση για τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, το κατά πόσον είναι εφικτή και σε τι βαθμό καλύπτει τις ανάγκες του προγράμματος σπουδών.

Τα μαθήματα του εικαστικού τμήματος, για το οποίο θα μιλήσω, είναι κατά βάση εργαστηριακά, ενώ ειδικά το 5ο έτος αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από την υλοποίηση της πτυχιακής εργασίας.

Υπό κανονικές συνθήκες, η σχολή παρέχει στους φοιτητές εργαστηριακούς χώρους ώστε να εργάζονται, όχι μόνο όταν διεξάγονται μαθήματα, αλλά όποτε υπάρχει η ανάγκη, καθώς στα εργαστήρια υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και εξοπλισμός για να δουλέψουμε. Μιλάμε για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σχολής.

Ειδικότερα για τους τελειόφοιτους φοιτητές η πρόσβαση στα εργαστήρια είναι αναγκαία προκειμένου να υλοποιηθεί η πτυχιακή μας. Δεν πρόκειται για γραπτή εργασία που μπορώ να κάνω στον υπολογιστή μου, στο σπίτι μου. Χρειάζονται οι εγκαταστάσεις που η σχολή πρέπει να παρέχει. Ένα τέτοιο περιβάλλον σαφώς δεν γίνεται να μεταφερθεί με οποιονδήποτε τρόπο στο σπίτι μου.
Επομένως, εγώ ως τελειόφοιτος φοιτητής της Α.Σ.Κ.Τ. τι μπορώ να κάνω μέσω τηλεκπαίδευσης; Μόνο να χάσω το έτος μου.

Για όσους δεν γνωρίζουν πως είναι οι χώροι της σχολής, να εξηγήσω πως πρόκειται για αρκετά ευρύχωρα εργαστήρια, ειδικά σε αναλογία με τον αριθμό μόνο των τελειοφοιτων, με χωρίσματα έτσι ώστε ο καθένας να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα συνωστισμού. Μπορούμε να δουλέψουμε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να έρθουμε σε επαφή με καθηγητές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε πρόσβαση στους χώρους των εργαστηρίων.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά πρόσφατα δόθηκε και άδεια μετακίνησης σε τελειόφοιτους φοιτητές σχολών επιστημών υγείας και αστυνομίας ώστε να συμμετέχουν δια ζώσης σε εργαστηριακά μαθήματα. Φυσικά καλώς δόθηκε σε εκείνους, όμως για ποιο λόγο και με ποιο κριτήριο γίνεται η οποιαδήποτε εξαίρεση; Γιατί ένα πανεπιστήμιο αποτελεί εξαίρεση και ένα άλλο όχι; Και τα πανεπιστήμια τι κάνουν για αυτό;

Αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται και από το κράτος και από την σχολή. Κρατώντας την κλειστή δημιουργούμε την εντύπωση ότι είναι εφικτό να παραμένει κλειστή και να αναπληρώνονται διαδικτυακά τα εργαστηριακά μαθήματα, κάτι που όπως εξήγησα δεν ισχύει.

Και τελικά, ως φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ. έπρεπε να γνωρίζουμε ότι εκτός από όλα μας τα υλικά, θα πρέπει να μπορούμε να πληρώσουμε και για δικό μας επαγγελματικό χώρο ενώ σπουδάζουμε.

Θεωρώ πως είναι κατανοητό ότι η διαδικασία με την οποία δουλεύουμε στα εργαστήρια δεν μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τηλεκπαίδευση για τους τελειόφοιτους της σχολής καλών τεχνών να σημαίνει μόνο πλήρη απραξία.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote