Μενού

Πρωθυπουργοί απ’ την ίδια οικογένεια: Οι γνωστοί και οι λιγότερο γνωστοί

Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή πολιτικών «δυναστειών» στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο

upl54c0f68161af1
Τρεις γενιές Μητσοτάκηδων μαζί

Πρωθυπουργοί και λοιποί κυβερνήτες από την ίδια οικογένεια, στην Ελλάδα και αλλού…

Τώρα που πέρασε λίγο ο καιρός από τις εκλογές και τα πνεύματα λίγο ηρέμησαν,είπα να ασχοληθώ με ένα θεματάκι που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αφορμή ήταν η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό αξίωμα, ενός πολιτικού που όπως όλοι-φαντάζομαι-γνωρίζουμε υπήρξε γιος επίσης πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πόσες άλλες φορές όμως επαναλήφθηκε η ιστορία με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα; Δεν θα γυρίσουμε πίσω πολύ στον χρόνο,όπου όσο παλαιότερα τόσο πιο φυσιολογικό ήταν η εξουσία να πηγαίνει κληρονομικά. Θα περιοριστούμε κυρίως στον 20ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, όπου αρκετούς από αυτούς τους πολιτικούς τους προλάβαμε εν ζωή.

Έτσι, κοιτώντας τη λίστα με τους πρωθυπουργούς της χώρας μας από το 1900 και έπειτα,βλέπουμε πως ο Δημήτρης Ράλλης ανέλαβε την πρωθυπουργία 5 φορές – 1897, 1905, 1909, 1910 και 1920.

Γεώργιος Θεοτόκης

Ο γιος του Ιωάννης Ράλλης ήταν ο κατοχικός πρωθυπουργός την περίοδο 1943-44, ενώ ο εγγονός του Γεώργιος Ράλλης κυβέρνησε το 1980-81. Αξιοσημείωτο είναι πως από την πλευρά της μητέρας του είχε κι άλλο παππού πρωθυπουργό, τον Γεώργιο Θεοτόκη. Ο Θεοτόκης κυβέρνησε 5 φορές τον τόπο εκ των οποίων τις 3 ανεβοκατέβαινε εναλλάξ στο αξίωμα με τον… άλλο παππού, τον Δημήτριο Ράλλη!

Μπερδευτήκατε; Προσέξτε:

28 Ιουνίου 1903 τον διαδέχεται ο Ράλλης, 6 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ο Θεοτόκης ξαναπαίρνει την εξουσία. Δυο χρόνια μετά,διαδέχεται πάλι τον Ράλλη στις 8 Δεκεμβρίου 1905 για να του παραδώσει πάλι την έδρα του στις 7 Ιουλίου 1909….

Και δεν τελειώνει εδώ. Ο γιος του Θεοτόκη, Ιωάννης Θεοτόκης, κυβέρνησε για λίγο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 1950…!

Ελευθέριος Βενιζέλος

Κάπου εκεί στα 1909, αναδύεται το άστρο του Ελευθερίου Βενιζέλου, του διασημότερου Έλληνα πολιτικού και κατά πολλούς, και του πιο σπουδαίου. Ο Βενιζέλος κυβέρνησε τις χρονιές 1910-1915,1916-20,το 1924 και με διαλείμματα από το 1928 έως και το 1932-33.

Ο δευτερότοκος γιος του Σοφοκλής Βενιζέλος ήταν ο πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έδρα το Κάιρο. Η περίοδος αυτή κράτησε λίγο, από 13 Απριλίου του 1944 μέχρι 26 του ίδιου μήνα.

Για λίγο κυβέρνησε και μέσα στο 1950, δύο φορές συγκεκριμένα,ως αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ, προερχόμενος από τον Ελληνικό Συναγερμό. Η πρώτη του βραχύβια σχετικά  θητεία το 1955 αλλά ανανεώθηκε μέχρι το Μάρτιο του 1958. Με μικρά διαλείμματα από διάφορες υπηρεσιακές κυβερνήσεις έμεινε στην εξουσία μέχρι και τις 19 Ιουνίου του 1963. Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που κλήθηκε να αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την πτώση της χούντας κι εν μέσω του Αττίλα στην Κύπρο,τον Ιούλιο του 1974. Κυβέρνησε  δύο τετραετίες, 1974-77 και 1977-80, με τη νεοϊδρυθείσα Νέα Δημοκρατία, βάζοντας την Ελλάδα για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μεγαλύτεροι από μας, ανάμεσα τους κι εγώ,θα τον θυμούνται με την βαριά χαρακτηριστική προφορά από την οποία λίγα καταλάβαινες όταν έκανε δηλώσεις! Πέθανε το 1998 αφού διετέλεσε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τρεις Κωνσταντίνοι Καραμανλήδες, οι δύο πρώτη κυβέρνησαν ήδη την Ελλάδα, ο τρίτος είναι ο νυν υπουργός Μεταφορών

Ο ίδιος δεν είχε παιδιά αλλά ο διάδοχός του στην πολιτική βρέθηκε στο πρόσωπο του συνονόματου ανιψιού του, Κώστα Καραμανλή. Ο συγκεκριμένος ανέλαβε δράση στις 10 Μαρτίου 2004 εν μέσω προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και εποχές Euro και αφού ολοκλήρωσε την πρώτη του θητεία επανεξελέγη για να χάσει τελικά στις πρόωρες εκλογές της  6ης Οκτωβρίου 2009 από τον Γεώργιο Α. Παπανδρεου. Ο γνωστός σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, ΓΑΠ, θα μείνει στην ιστορία σαν ο πρωθυπουργός που έβαλε την χώρα στα Μνημόνια, εκείνο το πρωινό στο Καστελόριζο. Κυβέρνησε μέχρι τις 11 Νοεμβρίου του 2011 και τα υπόλοιπα είναι γνωστά μέχρι την έλευση του Μητσοτάκη του νεώτερου.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο μικρός Γιώργος Παπανδρέου, στο Καστρί γύρω στα 1960

Όμως πρέπει να αναφερθεί πως ο συνονόματος παππούς του, Γεώργιος Παπανδρέου, ήταν ο πρώτος μετακατοχικος πρωθυπουργός στις 18 Οκτωβρίου του 1944. Είχε διοριστεί δύο φορές ήδη στο Κάιρο από τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενώσεως. Έμεινε και τον επόμενο χρόνο,ενώ ξαναβρέθηκε στο προσκήνιο με την Ένωση Κέντρου την ταραγμένη περίοδο του 1963. Σχημάτισε κυβέρνηση στις 8 Νοεμβρίου 1963 και στις 18 Φεβρουαρίου 1964 μέχρι τα μέσα Ιουλίου του επόμενου χρόνου,που έγιναν τα γνωστά Ιουλιανά. Στην κηδεία του επί χούντας το 1968, συμμετείχε απίστευτα μεγάλος αριθμός πολιτών για να διαδηλώσει την απέχθεια του προς το δικτατορικό καθεστώς.

Τον γιο του τον Ανδρέα Παπανδρέου τον έστειλε κρυφά στην Αμερική την περίοδο που κυβερνούσε δικτατορικά ο Μεταξάς. Ο λόγος ήταν πως κινδύνευε να φυλακιστεί ως αριστερός .Όταν επανήλθε χρόνια αργότερα στα πατρώα εδάφη, έφερε έναν μοντέρνο αέρα που σαγήνευε και έτσι δεν άργησε να έρθει κι η σειρά του.Το 1981 είναι σημαδιακό για την σύγχρονη ιστορία της χώρας.Η “Αλλαγή” που είχε ως σύνθημα επικράτησε σχεδόν για μια δεκαετία. Το 1989 όμως θα γκρεμιστούν όνειρα και ψευδαισθήσεις, ο ίδιος θα δικαστεί και θα κινδυνεύσει με φυλάκιση αλλά θα επανέλθει θριαμβευτικά  για σχεδόν τρία χρόνια, το 1993 αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης ήταν αυτός που διαδέχτηκε τον Παπανδρέου το «βρώμικο ’89» και τώρα του έδινε ξανά τη σκυτάλη…Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού θεωρήθηκε ως ένας από τους «αποστάτες» μιας και με την αποχώρηση του από την ΕΡΕ στα μέσα της δεκαετίας του’60 προκάλεσε και την πτώση μιας άλλης κυβέρνησης, αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αυτά….

Είπαμε,δεν θα πάμε πιο παλιά,που ο Καποδίστριας συγκυβερνούσε με τον αδερφό του,γιατί μπαίνουμε σε άλλη κατηγορία. Ούτε και θα σταθούμε στις περιπτώσεις των Ζαϊμηδων ή των Τρικουπηδων, πατεράδων και γιων, γιατί θα κρατήσει πολύ αυτή η κολόνια..

Θα ρίξουμε όμως μια ματιά σε όλη την υφήλιο. Συνέβη άραγε ποτέ κάτι παρόμοιο σε άλλο κράτος;

Στην Αμερική από την ίδια οικογενειακή ρίζα ήταν οι δύο πρόεδροι Θίοντορ και Φράνκλιν Ρούζβελτ. Ο πρώτος κυβέρνησε από το 1901 έως και το 1909 και ο δεύτερος από το 1933 έως το θάνατό του το 1945. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι των Μπους σίνιορ και τζούνιορ. Ανάμεσά τους παρεμβληθεί μόνο ένας πρόεδρος, ο Κλίντον. Ο μπαμπάς Μπους κυβέρνησε τις ΗΠΑ από το 1989 μέχρι το 1992 και ο γιος για δύο τετραετίες από το 2001 μέχρι το 2009. Αμφότεροι έκαναν από έναν πόλεμο στον Κόλπο.

Όσο κι αν έψαξα ομολογώ πως δεν βρήκα κάτι άλλο, εκτός από την περίπτωση της Ινδίας: Ο Τζαβαχαρλαλ Νεχρού συνέβαλε στο να απελευθερωθούν Ινδία και Πακιστάν από την Βρετανική Αυτοκρατορία. Έγινε πρωθυπουργός στην Ινδία από το 1947 μέχρι το 1964. Η κόρη του ήταν η πασίγνωστη Ίντιρα Γκάντι που κυβέρνησε δυο περιόδους το 1966-77 και το 1980-84 όπου και δολοφονήθηκε.Την ίδια μοίρα είχε κι ο γιος της Ρατζιβ,που δολοφονήθηκε την προεκλογική περίοδο του 1991 .

Υ.Γ: Όποια (οι κυρίες προηγούνται!) ή όποιος βρει κάποιο άλλο ιστορικό προηγούμενο όπου σε δημοκρατική χώρα με εκλογές και τα λοιπά,έχουν κυβερνήσει μέλη της ίδιας οικογένειας,θα έχει την εκτίμηση μου! Δώρο ένα φιλί από τον γάτο μου τον Πάντα 🐼.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκπληκτικό ντοκουμέντο: Για πρώτη φορά βλέπουμε τον Ελ. Βενιζέλο να μιλά – και καταλαβαίνουμε γιατί γοήτευε τους συνομιλητές του