σε , , ,

6 αγαπημένα τραγούδια από παιδικές σειρές τις δεκαετίας του ’80

Retro alert!

παιδικές σειρές 80

Όλοι αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε με animated – και όχι μόνο – σειρές για παιδιά. Αυτά τέλος πάντων που μερικές παλιότερες γενιές αποκαλούσαμε συγκεντρωτικά “παιδικά”. Πέρα από τις ίδιες τις σειρές, υπάρχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας για τα theme songs τους.

Είναι αυτά τα τραγούδια που η κάθε νότα, ο κάθε στίχος τους είναι hardcoded στο μυαλό μας, ακόμα και αν δεν καταλαβαίναμε τι ακριβώς έλεγαν πάντα. Αυτά στα οποία το κορμί μας αντιδράει ενστικτωδώς σε κάθε beat, κάθε κρεσέντο, κάθε ήχο, χωρίς να το ελέγχουμε, όπως στα παλαμάκια από το theme song στα Friends.

Ακολουθεί μια λίστα με τα 5 (ή μάλλον 6) αγαπημένα μου. Ως παιδί πολλών Μαΐων, οφείλω να εκδώσω retro alert: ήμουν παιδί των ’80s.

*H φωτο είναι μια δημιουργία του YuGo Ohnishi και δείχνει τον too cool for school Col. Bluegrass των Silverhawks.

6 & 5. Φρουτοπία + Silverhawks

Είπα να κάνω ένα top 5, αλλά στο 5 δυσκολεύτηκα και το έληξα ισοπαλία.

Από τη μια ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά “παιδικά” των ’80s με ένα εξίσου εμβληματικό τραγούδι. Το τραγούδι, όπως και η σειρά, ισορροπεί ανάμεσα στην παιδική αλεγρία αλλά και μία υποβόσκουσα αλλόκοτη και μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Ένα ήταν το “θρίλερ” των παιδικών μου χρόνων, όπως Μία (μία, μία) ήταν η ονειρεμένη Φρουτοπία.

Φρουτοπία – Έναρξη (1985-1988)

Η ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουριτού. Η ιστορία της Φρουτοπίας είναι γεμάτη με πράξεις αφάνταστου ηρωισμού και κατάπτυστης προδοσίας, με υπέροχες θυσίες και ασίγαστα μίση, τολμηρές προσδοκίες και αποτρόπαιες δολοπλοκίες.

Από την άλλη δε μπορούσε να νικήσει το συναίσθημα που μου προκαλεί η γερακίσια κραυγή, το Tally-ho και το space cowboy guitar solo των Silverhawks, όσο κι αν η ποιότητα του ημέτερου παιδικού ξεπερνούσε μακράν το μέτριο Silverhawks. Αυτή η λίστα όμως δε φτιάχτηκε για τις σειρές τις ίδιες αλλά για τα εικονικά τραγούδια τους.

SilverHawks- Opening

SilverHawks now on DVD: http://bit.ly/WAC_Hawks For more on the Warner Archive visit: http://www.facebook.com/warnerarchive

4. Του κουτιού τα παραμύθια

Άλλο ένα μικρό θαύμα της οικογένειας Σοφιανού. Ας ξεπεράσουμε την εισαγωγή με την έρμη την Παρασκευούλα που με αυτές τις γυαλάρες και αυτό το θεσπέσιο κούρεμα, φήμες λένε ότι υπάρχει παιδί στα ’80s που άντεχε να τη βλέπει. Μετά όμως ξεκινάει αυτό το παραμυθένιο “Άνοιξε αυτό το κουτί…” που κατευνάζει την ψυχούλα σου, για να γυρίσει ξαφνικά στην απόλυτη ποπ-ροκ 80ίλα όταν μπαίνουν οι τρελοί τραγουδιστάδες. Ο Ρούχλας είναι λα και στο μι τραγουδάει παραμύθια η Μελιά αφού…

Του Κουτιού Τα Παραμύθια [Εισαγωγή]

Στην σειρά αυτή της οικογένειας Σοφιανού πρωταγωνιστούσε ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα (Παρασκευή Γεωργιάδου), το οποίο είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια. Τέσσερις υπέροχες φιγούρες, φίλοι της Παρασκευούλας, ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες που έλεγαν ιστορίες από κάθε γωνιά της γης.

3. Thundercats

Δύσκολο, πολύ δύσκολο να μην καρφώσω στο #1 το τραγούδι του πιο υπεραγαπημένου μου “παιδικού” στον αιώνα τον άπαντα. Αν αυτή η λίστα ήταν για τις αγαπημένες σειρές θα έγραφα διθυράμβους για τo Λάιον-ο, την Τσιτάρα και τ’άλλα παιδιά στην κορυφή αυτής της λίστας. Αλλά από μουσικής απόψεως, υπάρχουν δύο άλλα που με κέρδισαν. Δεν πειράζει, Thundercats are (still) loose, κι ας ενίσταται κάθε ανάσα, κάθε συριγμός του ThundercaTSSSSSS, η κραυγή του Μαμρα που βγαίνει από μέσα μου κάθε φορά που το ακούω.

Thundercats opening [HD]

No Description

2. Ducktales

Φημισμένο ως ένα από τα πιο εικονικά theme songs παιδικών σειρών στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, υπεραγαπημένο εκεί, όσο αφορά την ’80s-early ’90s εποχή, όσο και το τραγούδι τίτλων του Fresh Prince of Bel Air, είναι η πιο catchy κομματάρα ότι και να λέμε. Κι ας μην καταλάβαινα τίποτα όταν το “τραγουδούσα” παιδί –  μπορεί και να’ταν από τα πρώτα ουσιαστικά μαθήματα αγγλικών μου – κι ας το τραγουδάω ακόμα σε μερικά σημεία ως μούμπλε μούμπλε… D-d-d-danger, watch behind you!

Duck Tales Theme

Opening theme from this amazing cartoon:-))

1. Saber rider

Έλα πείτε αλήθεια. Δεν τη θυμάστε πολλοί τη σειρά. Μόνο οι dedicated fans. Δικαίως, ήταν πολύ μέτρια, ούτε που καλοθυμάμαι τι γινόταν ως υπόθεση. Αλλά την είχα πάντα κολλημένη στο μυαλό μου, μόνο και μόνο για αυτό το ε-πι-κό  εισαγωγικό τραγούδι. Η wikipedia λέει ότι ο δημιουργός του, Dale Schacker (που κάνει και τα lead vocals και έγραψε όλο το soundtrack της σειράς)  είχε πλήρη δημιουργική ελευθερία για να συνθέσει όλο το score και χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Your destinyyyy will lead you to where the people need you – και σλααατς το μαστίγιο. Δυναμώστε τον ήχο όσο πάει για τη  μεγαλειωδέστερη, λατρεμένη (ψιλοβλαχο)ροκιά των παιδικών μας (ε, ‘μου’ τουλάχιστον) χρόνων.

Saber Rider and the Star Sheriffs Theme full version

The full version of Saber Rider and the Star Sheriffs theme with “home made” alternate intro.

Με ένα ακόμα λατρεμένο space cowboy guitar solo (το ομολογώ, έχω αδυναμία) – του οποίου τα σύννεφα σκόνης τρώνε τα Silverhawks – που και οι κιθαρίστες αγάπησαν (metal version):

Saber Rider Metal Theme – High Quality

Free mp3 in HQ: https://www.dropbox.com/s/9ey33gcu1dkzlpa/Saber%20Rider%20Metal%20Theme.mp3 Backing track including 2nd lead guitar: https://www.dropbox.com/s/grvyl4n6fnw4ode/Saber%20Rider%20BT_Lead.mp3 Backing track “Basic”: https://www.dropbox.com/s/sa7zzjicn6mg6vu/Saber%20Rider%20BT_Basic.mp3 Tabs: http://www.ultimate-guitar.com/tabs/m/misc_unsigned_bands/petruccifever_-_saber_rider_metal_theme_guitar_pro.htm Feel free to share & let me know, if you like it! Recorded with the BOSS BR-864 & my Ibanez JEM 7DBK. A total of 8 tracks.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote