σε , ,

Τι είχαν οι σκοτεινές βιτρίνες του ΟΤΕ της Θεσσαλονίκης

Οι vintage στρογγυλεμένες καμπύλες από κοντά

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η έκθεση που είχε τίτλο Μετεμψυχώσεις στις Βιτρίνες Τέχνης Ο.Τ.Ε Θεσσαλονίκης, στην οποία ο Νικόλας Τσαπακίδης παρουσίασε μερικά εντυπωσιακά βιομηχανικά γλυπτά. Όπως αναφέρει ο Miguel Fernández Belmonte, ο οποίος είναι ιστορικός τέχνης και μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Α.Π.Θ., για την έκθεση, «ένας καινούριος κύκλος ξεκίνησε στις Βιτρίνες Τέχνης του Ο.Τ.Ε. με την εισαγωγή θεματικών εκθέσεων που αφορούν το design στον ήδη πλούσιο προγραμματισμό των εικαστικών εκθέσεων τους.

Ως πρώτο δείγμα, ο Νικόλας Τσαπακίδης παρουσίασε αντικείμενα στα οποία εξαρτήματα μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, με ιστορική και συλλεκτική αξία, αποκτούν μια νέα χρήση, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Στην παρουσίαση αυτή, μέρος της μηχανής V4 του Lancia Fulvia, που κυκλοφόρησε μεταξύ 1963 και 1976, συνοψίστηκε το σχέδιο του συνόλου του αυτοκινήτου, με τις στρογγυλεμένες καμπύλες, το ιδιαίτερο μεταλλικό μπλε χρώμα (το Mendoza Blue) και τη μάρκα. Το ίδιο συνέβη με τα καλύμματα των βαλβίδων μίας μηχανής BMW και με το κάλυμμα της μηχανής ενός Maserati Biturbo, κινητήρα που παρήχθη μεταξύ 1981 και 1994).

Είδαμε το αυτοκίνητο χωρίς να υπάρχει. Ακούσαμε το θόρυβο της μηχανής χωρίς να είναι ενεργή. Μας δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσουμε από κοντά κάτι που συνήθως είναι κρυμμένο και να το εκτιμήσουμε αισθητικά.

Τα χαρακτηριστικά του design παραμένουν, αλλά η μάρκα έχει πλέον αποκοπεί από το «φυσικό περιβάλλον» της. Ο Νικόλας Τσαπακίδης επεμβαίνει και προσθέτει μια καινούρια ανάγνωση, προσφέροντας μια δεύτερη χρήση και φύση στο κάθε αντικείμενο. Το σχέδιο δεν αλλοιώνεται ολοσχερώς. Διατηρεί την ισχυρή ταυτότητά του, αλλά διακριτικά, με λίγες και ουσιαστικές επεμβάσεις, μπαίνει το φως.

Και ενώ είναι όλα βιομηχανικά προϊόντα, αυτή η ιδιαίτερη μεταμόρφωση που πραγματοποιείται εμφανίζει το σημάδι της ανθρώπινης χειρονακτικής επέμβασης. Είναι χειροποίητα φωτιστικά ή και «βιομηχανικά γλυπτά», αντικείμενα χρηστικά στο παρόν, αλλά και κομμάτια της ιστορίας του design που φέρνουν το παρελθόν στο τώρα».

Ο Νικόλας Τσαπακίδης

Ο Νικόλας Τσαπακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1975. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Anatolia το 1993 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Automotive Design στο πανεπιστήμιο του Coventry. Έχει εργαστεί σε αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων στη Μ. Βρετανία και στην Ελλάδα και έχει ασχοληθεί με αναπαλαιώσεις κλασσικών οχημάτων.  

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση