σε , ,

Τι να κάνουμε αν βρούμε κάποιο χαμένο γατάκι

Έχει αποκοπεί απ’ τη μαμά του; Να μερικές απλές συμβουλές

Τώρα, αυτόν τον καιρό είναι που μπορεί σε όλους μας να τύχει να βρούμε κάποιο χαμένο γατάκι. Οι γατοερωτεςοι περισσότεροι τελείωσαν, αν και όπως έγραψε ο Άρης Δημοκίδης εδώ:

Το γατίσιο σεξ είναι βασανιστήριο κι οι θηλυκές το νιώθουν σαν S/M βιασμό

…μπορούν να κρατήσουν από Γενάρη μέχρι και Αύγουστο. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τις σκυλιτσες που ζευγαρώνουν σε συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, οι θηλυκές γάτες είναι πολυ-οιστρικά ζώα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν ακόμα και τρεις φορές κάθε έτος! Με πολλά γατάκια συνήθως σε κάθε γέννα, έτσι που δυστυχώς είναι αναμενόμενο να μη καταφέρνουν να επιβιώσουν όλα…

Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε κτηνίατρο (που αγαπά βέβαια το επάγγελμά του και οι περισσότεροι το αγαπούν) θα σας πει πως οι γάτες είναι σπουδαίες μητέρες. Υπεραγαπούν τα παιδιά τους,τα φροντίζουν και τα προστατεύουν από κάθε κινδυνο. Παίζουν μαζί τους, τα πλένουν με τη γλώσσα τους και όσο για το τάισμα, προοδευτικά τους κοβουν το θηλασμό και τα μαθαίνουν να κυνηγούν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις μανούλες εκείνες που τάιζα και που πάντα έπαιρναν από το φαγητό μια μεγάλη μερίδα για να το πάνε στα μικρά τους – ετσι τα εξοικείωναν με τη στερεά τροφή!

Όμως στη ζωή δεν κυλούν όλα όμορφα. Ζώντας στο δρόμο ως αδέσποτα, είναι όλα τους εκτεθειμένα σε καθημερινούς κινδύνους: Αυτοκίνητα, μολύνσεις, επιθέσεις από αλλά ζώα (σκυλους κυρίως), πείνα και δίψα, και φυσικά έχουμε και τους κακούς ανθρώπους. Αυτούς, τους λίγους ευτυχώς, που ζουν ανάμεσά μας. Αυτοι θα ρίξουν τη φόλα, αυτοί θα τα κλοτσησουν, αυτοί θα χωρίσουν τα μωρά από τη μάνα.

Κάπως έτσι δημιουργείται η εικόνα ενός γατιου όσο η παλάμη μας, να κλαίει χαμένο. Κι αυτό ίσως είναι και μια όμορφη εικόνα, γιατί τα υπόλοιπα, τρομαγμένα μέχρι θανάτου από το χωρισμό από τη γατομαμα, κρύβονται και περιμένουν βουβά το τραγικό τους τέλος. Όλοι μας θα ακούσαμε έστω μια φορά ένα νιαούρισμα μέσα στη νύχτα που να μας σπάραξε τη καρδιά και σε κάποιου το αμάξι θα μπήκε κάποτε ένα γατακι να κρυφτεί από κάτω, στη μηχανή.

Αν λοιπόν τύχει και προσέξετε ένα γατάκι μόνο του ή με τα αδερφάκια του σε μια τέτοια κατάσταση, μη φοβηθείτε κι εσείς! Σταθείτε ήρεμα εκεί και παρατηρήστε το: Μοιάζει όντως χαμένο ή κάπου εκεί κοντά είναι η μητέρα του; Αν δεν τη βλέπετε πουθενά, χωρίς να το αφήσετε από τα μάτια σας, ρωτήστε τριγύρω αν κάποιος γνωρίζει για αυτό.

Kitten Stretching GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Stretching GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Αν ούτε τότε μάθετε κάτι,στρέψτε την προσοχή σας στο ζωάκι… Μπορείτε να το πλησιάσετε ή δεν σας αφήνει; Δοκιμάστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του, με ήρεμη φωνή, γονατίζοντας στο ύψος του και επιχειρώντας χάδια, σιγά- σιγά. Αν σας εμπιστευτεί,όλα καλά. Αν όχι, τότε το πιθανότερο να χρειαστεί να ζητήσετε κάποιον να σας βοηθήσει. Αυτός θα είναι λογικά ο… φιλόζωος της παρέας σας, εκτός κι αν ήδη ξέρετε κάποια άλλη λύση.

Ζουμε πια με το κινητό στο χέρι κι ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να βρει στο ίντερνετ τα πάντα. Στο Facebook, είναι άπειρες οι ομάδες και ο οι ιδιώτες που μοναδική τους μέριμνα είναι η βοήθεια κι η προστασία κάθε αδέσποτου .Οι άνθρωπο αυτοί είναι οι «καλοί». (Φυσικα και υπάρχουν εξαιρέσεις κι εδώ για αυτό και πάντα ο ΠΡΩΤΟΣ κανόνας είναι η ΠΡΟΣΟΧΗ κι εδώ και παντού). Απευθυνθείτε σε αυτές τις ομάδες και πείτε το πρόβλημά σας. Έχετε όμως στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως το πιθανότερο είναι οι εθελοντές να βρίσκονται ήδη σε κάποιο άλλο παρόμοιο με το δικό σας, περιστατικό.

Οποτε εκτός κι αν όντως έρθει το… ιππικό με κάποια γατοπαγιδα, κτλ, υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστει να κρατήσετε εσείς το γατάκι για λίγο. Μη φρικαρετε.Ειπαμε,όχι φόβος! Γατάκι είναι,όχι δράκος. Το γατάκι ΔΕΝ θα σας σκοτώσει, ΔΕΝ θα… πιει την ανάσα σας (δείτε την ταινία «Cat’s Eye» που έγραψε ο Στίβεν Κινγκ με την Ντρου Μπάριμορ μικρή. Οχι, είναι για μια καλή γάτα η ταινία!), ΔΕΝ θα σας κάνει άνω κάτω το σπίτι…

Kittens GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Kittens GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ένα χαρτοκουτο από παπούτσια ή ό,τι άλλο, μια παλιά κουβέρτα ή ένα παλιό κουρέλι, μια πλαστική λεκανίτσα με άμμο των2 € είναι ό,τι χρειάζεστε για αρχή. Πάρτε το λοιπόν στην αγκαλιά σας, χωράει και στη τσάντα σας, στο μπουφάν (έτσι είχε σώσει τη γατούλα του ο ηθοποιός Θάνος Σαμαράς). Πάρτε στην ανάγκη ένα κουτί από τον κάδο ανακύκλωσης. Στην αρχή θα χρειαστεί τάισμα με γαλατάκι και αργότερα κροκετούλες (μη νωπή τροφή).

Μη ξεχάσετε ένα μικρό μπουκάλι με νερό! Και αν δεν έχετε ερωτευτεί στο μεταξύ… μεταξύ σας, κάποια στιγμή, πάλι μέσω των φιλοζωων του ίντερνετ, θα βρει και σπιτάκι. Αλλιώς να είστε σίγουροι, σας το λέω εγώ, αν το κρατήσετε θα δείτε  την πιο όμορφη αλλαγή στη ζωή σας.

Όλα τα παραπάνω, δεν θα χρειαζόταν τη δική σας βοήθεια, εσάς του «μοναχικού ήρωα»,αν είχαμε κρατικό μηχανισμό που να λειτουργούσε. Ξερετε ότι οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στη περιοχή τους; Περίθαλψη και στείρωση – είναι κάτι που υποχρεούνται να κάνουν, αφού παιρνουν και τα ανάλογα κονδύλια…

Πόσοι όμως όντως τα διαθέτουν για τον σκοπό αυτό; Ποιοι δημότες της Ελλάδας άκουσαν προεκλογικά για τέτοια μέτρα; Λίγοι φαντάζομαι,αφού στους περισσότερους δήμους είναι κοινό μυστικό ότι προτιμάται η φολα…

Ποιοι δηλητηριάζουν τα αδέσποτα τις μέρες των Χριστουγέννων;

Δεν λέω τη γνωστή καραμέλα «στη Γερμανία κάνουν αυτό κι αυτό κι εμείς εδώ….»

Όχι. Πουθενα δεν υπάρχει το τέλειο και στο εξωτερικό ζει και βασιλεύει ακόμα ο μπογιας που μαντρώνει σε κλουβιά σκύλους και γάτες για να τα σκοτώσει σε λίγο.

Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα του σήμερα; Σε μεγάλες πόλεις και σε χωριά: Πιεστε τους δήμους σας να κάνει τη δουλειά του, και εδώ η στείρωση των ζώων είναι το πρώτο, ενώ το να βρουν σπίτι με καλούς ανθρώπους το δεύτερο.

Κι αυτό γίνεται αν ακούμε τη συνείδησή μας και δεν γυρίσουμε απ’την άλλη μεριά το βλέμμα, σ’εκεινο το γατάκι που μας κοιτά με λυπημένα μάτια…

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε