σε , ,

Το εκκλησάκι που βρίσκεται σαν αετοφωλιά στην άκρη ενός βράχου

Εντυπωσιακές εικόνες

Λίγα χιλιόμετρα από το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο και πολύ κοντά στην παραλία του Καραθώνα, στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, σε ένα επιβλητικό σημείο, βρίσκεται η Παναγία των Βράχων ή Παναγία η Κατακεκρυμμένη.

Η εκκλησιά εικάζεται πως χτίστηκε περί τον δέκατο πέμπτο αιώνα και είναι από τα παλαιότερα ασκητήρια της περιοχής. Στο εσωτερικό του Ναού υπάρχει αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που φέρει ημερομηνία 1609 μχ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της περιοχής ο ναός αποτελούσε μετόχι της Ιερής μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται σε κοντινή περιοχή. Εκεί κατέβαιναν οι μοναχοί για να προστατευθούν από διάφορες επιδρομές ληστών και πειρατών, μιας και το ναύδριο είναι χτισμένο πάνω στα βράχια με δύσκολη πρόσβαση και χωρίς να γίνεται εύκολα ορατό από μακριά. Γι αυτό το λόγο το εκκλησάκι διαθέτει πολεμίστρες και μοιάζει με μικρό κάστρο.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ:

Λέγεται ότι πίσω από το ιερό υπάρχει μία στενή σήραγγα η οποία καταλήγει στην άλλη πλευρά του βουνού, ενώ σε κρύπτη εντός του ιερού έχουν βρεθεί παλιές εικόνες αλλά και μια κασέλα με οστά ενός μοναχού που διέμενε στο ασκητήριο.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια την εκκλησία την συντηρούσαν οι υποδηματοποιοί του Ναυπλίου, με την πάροδο του χρόνου το επάγγελμα εξαφανίστηκε κι έτσι η συντήρηση της εκκλησίας πέρασε στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Γράφτηκε από Θωμάς Ανδρεόπουλος

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1978 και από πολύ μικρός ασχολούμαι με την φωτογραφία και τον αερομοντελισμό.
Τα τελευταία έξι χρόνια κατάφερα να τα συνδυάσω με αποτέλεσμα να εξελίξω το έργο μου με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το περασμένο έτος έχουν εκτεθεί έργα μου σε γκαλερί και διεθνείς εκθέσεις φωτογραφίας στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη, στο Στρασβούργο, στο Άμστερνταμ και στην Βιέννη, ενώ η ταινία μου μικρού μήκους με τίτλο Treechurch, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στη Ρίγα της Λετονίας και να φτάσει εώς τα ημιτελικά.

Τον Δεκέμβριο του 2017 βραβεύθηκα με το βραβείο Action in Greece της Sigma M.G. για την προσφορά μου στην προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό.