σε , ,

Το να έχεις εστιατόριο στην Ελλάδα τις μέρες του κορωνοϊού

Η μαρτυρία μιας ιδιοκτήτριας μικρού εστιατορίου

Screenshot 8 8
Φωτο αρχείου

Ξεκινάω να γράφω αυτό το γράμμα πνιγμένη από θυμό, αδικία και απογοήτευση. Δεν ξέρω αν έχω ψευδαισθήσεις αλλά αν το διαβάσει έστω ένας από αυτούς που απευθύνομαι, θα έχω πετύχει τον σκοπό μου.

Με τον σύντροφο μου έχουμε ένα μικρό εστιατόριο. Το οποίο σε γενικές γραμμές έχει δουλειά, με σταθερούς πελάτες, οικογένειες, σχολιαρόπαιδα, φοιτητές και γενικά επικρατεί ένα πολύ ωραίο και οικογενειακό κλίμα. Στο προσωπικό μας δίνουμε περισσότερα χρήματα από ό,τι λέει ο νόμος, καθώς πιστεύουμε πως οι μισθοί στην Ελλάδα είναι απελπιστικά χαμηλοί. Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα όπως πρέπει,  ακόμα και αν οι νόμοι και η φορολογία της Ελλάδας ισχύουν για να κάνουμε τζίρο στο κράτος και όχι για την επιχείρηση μας.

Να τονίσω πως δεν είμαι αντιδραστικός άνθρωπος και πως όλη μου την ζωή πίστευα πως αν εσύ είσαι σωστός θα σου έρθουν σωστά και τίμια στην ζωή. Πίστεψα στο κράτος όταν μας στήριξαν στις δύσκολες ώρες της πανδημίας, όταν μας μείωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές, όταν μας μείωσαν το ενοίκιο, όταν υπήρξε παράταση στις τυχόν οφειλές. Αυτό που δεν ξέραμε, τότε που χαρούμενοι πήραμε το “δώρο” των 800 ευρώ, είναι πως θα τα έπαιρναν όλα πίσω. Και μάλιστα με τόκο.

Δεν μιλάω για τα λίτρα αντισηπτικό που είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε σε κάθε γωνιά, ούτε για τις μάσκες.Που προφανώς δεν καλύπτεται τίποτα.

Πριν 3 εβδομάδες ήρθε για έλεγχο η επιθεώρηση εργασίας. Για όσους έχουν μαγαζί, ξέρουν πωςείναι βέβαιο πρόστιμο καθώς μπορεί να σε γράψουν ακόμα και αν κάποιος από το προσωπικό έπαθε δηλητηρίαση στη 1 τη νύχτα και εσύ έφερες κάποιον συνάδελφο που είχε ρεπό και δεν πήρες τον λογιστή σου μέσα στη μαύρη νύχτα ώστε να το δηλώσει. Ή γιατί ένας διανομέας άργησε να παραδώσει τις παραγγελίες, λόγω φόρτου εργασίας, και τον πέτυχαν 20 λεπτά εκτός ωραρίου. Για του λόγου το αληθές, μας έγραψαν 6000 ευρώ για αυτόν τον λόγο.

Μετά από μια εβδομάδα ήρθε η εφορία, καθώς πέτυχε ένα τραπέζι που δεν είχε πάει απόδειξη και μας έκοψαν 250,00 ευρώ.

Τέλος, απόψε, ήρθε η αστυνομία. Αφού μας έκοψε 500,00 πρόστιμο επειδή δεν είχε ανανεωθεί το βιβλίο καπνίσματος (!!!), μας είπαν πως πρέπει να μείνουμε με 2 τραπέζια, καθώς η άδεια για τον εξωτερικό μας χώρο είναι 18 καθίσματα και η πληρότητα πρέπει να είναι 50%. Το κράτος ανακοίνωσε πως μπορούμε να απλώσουμε τραπέζια εάν υπάρχει χώρος. Τα απλώσαμε, ο Δήμος ήρθε,μέτρησε τις αποστάσεις και 4 μήνες μετά, ακόμα περιμένουμε την έγκριση. Στο μεταξύ, με 2 τραπεζια, καθήμενους έως τις 12, τρία πρόστιμα μέσα σε 3 εβδομάδες, αναρωτιέμαι αν η λύση τελικά είναι να δουλεύεις για να πληρώνεις το κράτος. Και αν ναι, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Εάν προσπαθούν να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, ας μην βγάζουν ελέγχους δυο φορές την εβδομάδα.

Υ.Γ. Για να προλάβω κάποιους που θα πουν πως εξαιτίας όλων αυτών που δεν κολλάνε όλα τα ένσημα, δεν κόβουν όλες τις αποδείξεις, δεν, δεν… έφτασε σε αυτό το σημείο η οικονομία της Ελλάδας, δεν σας αδικώ. Όλη μου την ζωή ήμουν υπάλληλος και έβλεπα να κάνουν τεράστιους τζίρους και αναρωτιόμουν που πάνε όλα αυτά τα χρήματα. Μόλις μπήκα στο χορό, χόρεψα.και κατάλαβα πως για ακόμη μια φορά, πως, αντικειμενικά, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν.

Όποιος έχει επιχείρηση το ξέρει. Δεν είναι όλοι άκαρδοι  κλέφτες και εκμεταλλευτές. Σκεφτείτε αυτό, την επόμενη φορά που θα δώσετε φακελάκι στον γιατρό για να μην σας αφήσει, στην καλύτερη περιπτωση, κουτσό. Την επόμενη φορά που θα ζητήσετε καλύτερη τιμή χωρίς απόδειξη. Την επόμενη φορά που θα πιστέψετε ότι για την κατάντια που μας τριγυρίζει φταίνε όλοι οι άλλοι. Εκτός από σας.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!