σε ,

Το θρυλικό ακρωτήριο του Αφορισμένου – Μαγικό ταξίδι στην άκρη της Ελλάδας

Η ιστορία του σύμφωνα με το θρύλο

Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο Καϊάφας σταύρωσε τον Χριστό, ξεκίνησε να πάει ταξίδι στην Ρώμη για να συναντήσει τον Καίσαρα, αλλά πέθανε από αρρώστια που εξαπλώθηκε σε όλο το πλήρωμα του πλοίου. Ήταν άρχοντας όμως και έπρεπε να τον θάψουν.

Φτάνοντας στην Κρήτη προσέγγισαν τον μικρό όρμο του Μιραμπέλλου αλλά η θάλασσα φούσκωσε απότομα. Παρ όλα αυτά οι έμπειροι ναύτες κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή και να θάψουν τον Καϊάφας.

Το ακρωτήριο ονομάστηκε “του Αφορισμένου” γιατί σύμφωνα πάντα με την παράδοση εκεί θάφτηκε αυτός που σταύρωσε τον Χριστό και η θάλασσα στο σημείο αυτό δεν ηρέμησε ποτέ. Μάλιστα πολλοί ναυτικοί οδηγοί του 19ου αιώνα πρότειναν στους καπετάνιους να πλέουν τουλάχιστον ένα μίλι μακρυά από το ακρωτήριο του Αφορεσμένου.

Δείτε εδώ το βίντεο

Ταξίδι στην άκρη της γης-Φάρος του Αφορεσμένου

Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο Καιφας σταύρωσε τον Χριστό, ξεκίνησε να πάει ταξίδι στην Ρώμη για να συναντήσει τον Καίσαρα, αλλά πέθανε από αρρώστια που εξαπλώθηκε σε όλο το πλήρωμα του πλοίου. Ηταν άρχοντας όμως και έπρεπε να τον θάψουν. Φτάνοντας στην Κρήτη προσέγγισαν τον μικρό όρμο του Μιραμπέλλου αλλά η θάλασσα φούσκωσε απότομα .

Ο φάρος Αγιος Ιωάννη ή Φάρος Αφορεσμένου κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων στο ομώνυμο ακρωτήριο. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 49 μέτρα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο στις 6 Μαΐου του 1915 και στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου το 1951, επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας την ασετιλίνη.

Σήμερα λειτουργεί ως αυτόματος φάρος με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος και πρόσφατα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσής του με ιδιωτική πρωτοβουλία και με ενέργειες των τοπικών αρχών.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!