σε , ,

Ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και τοξικά ποσταρίσματα. Ακόμη αναρωτιέστε γιατί σας έκανε “unfriend”;

Ο ψυχίατρος Χ. Λιάπης γράφει για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Γράφει ο Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Το γράψιμο απειλών ή υποτιμητικών και προσβλητικών σχολίων, ως απάντηση σε αναρτήσεις άλλων, μπορεί να υποκρύπτει ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, όπως και το συχνό ανέβασμα «ποσταρισμάτων» που σχετίζονται με βασικές ανάγκες, προσωπική ικανοποίηση, θέματα εξουσίας και πολιτικής.

Οι ψυχοπαθητικοί, μπορούν επίσης να «εντοπιστούν» διαδικτυακώς και από αυτά που δεν «ποστάρουν», καθώς βρέθηκε πως ο αριθμός των αγαπημένων βιβλίων τα οποία εμφανίζονται στα διαδικτυακά προφίλ, σχετίζεται αρνητικά με την ύπαρξη ψυχοπαθητικών στοιχείων προσωπικότητας, καθώς το ενδιαφέρον για την ανάγνωση, είναι σε ευθεία αντίθεση με ψυχοπαθητικές τάσεις όπως η διαρκής αναζήτηση συγκινήσεων, η παρορμητικότητα και οι συναισθηματικές ανεπάρκειες.

Άτομα με χειριστικά στοιχεία προσωπικότητας (δηλαδή με τάση να χρησιμοποιούν τους άλλους για την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών) προτιμούν το Twitter, καθώς αρέσκονται σε σύντομες αναρτήσεις που δεν αποκαλύπτουν πολλά για τον εαυτό τους, σε αντίθεση με τους «νάρκισσους» που δείχνουν προτίμηση σε μακροσκελέστερα ποσταρίσματα, με μεγαλύτερες προτάσεις αυτοπροβολής – αυτοέκθεσης.

Αναμενόμενη ροπή προς τον ναρκισσισμό εμφανίζουν και όσοι ανεβάζουν συνεχώς περιεχόμενο σχετικά με τα επιτεύγματά τους, τις δίαιτες ή τη γυμναστική τους. Όσοι «ποστάρουν» συχνές αναρτήσεις σχετιζόμενες με τον ερωτικό τους σύντροφο, τείνουν να εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ όσοι ποστάρουν σχετικά με τα παιδιά τους εμφανίζουν υψηλούς δείκτες ευσυνειδησίας (τύπος ανθρώπου που φέρνει σε πέρας αυτά που του ανατίθενται).

Facebook GIF by ZI Italy – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Cosimo Nesca GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ο αυξημένος αριθμός των διαδικτυακών φίλων στο Facebook έχει βρεθεί να σχετίζεται με γνωρίσματα της ναρκισσιστικής και ιστριονικής δομής προσωπικότητας. Όσοι έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, υπερτονίζουν τα καλά τους γνωρίσματα σημειώνοντας –για παράδειγμα- πως οι άλλοι δεν κατανοούν το νόημα της πραγματικής ευτυχίας.

Όσοι ποστάρουν σχετικά με πνευματικά και φιλοσοφικά θέματα δεν εμφανίζουν (αντίθετα με αυτό που θα υποθέταμε αρχικώς), τάση εσωστρέφειας. Τουναντίον χαρακτηρίζονται από τάση αναζήτησης νέων εμπειριών, όπως ταξίδια ή ακόμη και επικίνδυνες συμπεριφορές.

Άτομα με χειριστικά στοιχεία προσωπικότητας (συναισθηματικώς αποσυνδεδεμένα, με ροπή χρησιμοποίησης των άλλων για την ικανοποίηση των προσωπικών τους σκοπών) τείνουν να περιορίζουν, σκοπίμως, τις προσωπικές πληροφορίες που παρέχουν, προτιμώντας να μοιράζονται πληροφορίες για γεγονότα (events) που τους κάνουν να δείχνουν σημαντικοί.

Οι χειριστικές γυναίκες εμφανίζουν περισσότερη διαδικτυακή επιθετικότητα στο σχετίζεσθαι με στενούς φίλους και περισσότερο ανυπόλυπτη και υπερβολικώς θελγητρώδη αυτοπροβολή. Επίσης, είναι και εκείνες που διαγράφουν φίλους από το προφίλ τους, με μεγαλύτερη ευκολία.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Πόσο ναρκισσιστής είσαι;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση