σε

“I will always love you”, 18.000.000 δίσκοι… 25 χρόνια

Η πιο πρόσφατη απονομή (πολλαπλού) πλατινένιου δίσκου στις Η.Π.Α. (στις 17/11) αφορούσε έναν δίσκο που είχε κυκλοφορήσει ακριβώς 25 χρόνια πριν. Πρόκειται για το soundtrack της (μετριότατης) ταινίας “The Bodyguard”, με πρωταγωνιστές τον Kevin Costner και την Whitney Houston. Ο δίσκος είχε χαρίσει μεγάλες επιτυχίες στη Whitney, με κορυφαία ασφαλώς το “I will always love you”, που όλες οι συμφοιτήτριές μου στη Νομική Αθήνας τραγουδούσαν με λύσσα και ορμή, αλλά και τα “I have nothing”, “Run to you”, “I’m every woman” (διασκευή της Chaka Khan) και άλλα. Σιγά που δεν θυμάστε το “I will always love you”, που είχε πρωτοτραγουδήσε άδοξαι η καψερή Dolly Parton. Αφήστε που κάμποσοι το χρησιμοποιούσαν για ερωτικές εξομολογήσεις (καλέ, για χωρισμό μιλάει!!!)

Whitney Houston – I Will Always Love You

Whitney Houston’s official music video for ‘I Will Always Love You’. Click to listen to Whitney Houston on Spotify: http://smarturl.it/WhitneyHSpotify?IQid=WhitneyHIWALY As featured on Whitney: The Greatest Hits.

Εν έτει 2017, ο δίσκος αυτός έχει πουλήσει 18 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις Η.Π.Α. Από αυτά τα 6 εκατομμύρια είχαν πωληθεί τους πρώτους τρεις μήνες κυκλοφορίας του, ενώ παγκοσμίως υπολογίζεται ότι πρέπει να έχει πουλήσει 45 εκατομμύρια. Αριθμοί άπιαστοι για τα σημερινά άλμπουμ. Στη νέα εποχή μας ακόμη και σούπερ σταρ όπως η Rihanna, ο Drake, ο Ed Sheeran με δυσκολία ξεπερνούν τα 5.000.000 αντίτυπα (μαζί με τα digital downloads).Μόνο η Adele ξεπερνάει αυτούς τους αριθμούς, αλλά για πόσο ακόμα; Σιγά σιγά η έννοια του ολοκληρωμένου άλμπουμ χάνεται και, σαν τον παλιό (πολύ παλιό) καλό καιρό, βασιλεύουν τα singles.

Μία μέρα πριν τη Whitney, έφτασαν τα 16.000.000 και οι Bee Gees, με το soundtrack του θρυλικού Saturday Night Fever (κυκλοφόρησε το 1977).

Πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε τέτοιους αριθμούς στην παγκόσμια δισκογραφία. Μάλλον δεν θα σπάσει ποτέ το ρεκόρ του Michael Jackson (33 εκατομμύρια για το Thriller του 1982), και η δεύτερη θέση των Eagles (Greatest Hits 1971-1975, 29 εκατομμύρια). Με πωλήσεις πάνω από 20 εκατομμύρια θα δούμε δίσκους των Billy Joel, Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC, Fleetwood Mac, αλλά και των country Garth Brooks και Shania Twain.

Και οι του 21ου αιώνος; H Adele (το “21” με 14 εκατομ. και το φρέσκο “25” με 11 εκατομ.) μάλλον τους έχει πάρει φαλάγγι όλους, ίσως επειδή έχει και ένα μεγαλύτερο κοινό που ακούει ακόμα ολόκληρα άλμπουμ. Κοντά της, οι Outkast από το 2003 (Speakerboxxx, 11 εκατομ.), που δεν συνέχισαν αναλόγως.

(όλα τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από την RIAA, την Ένωση των αμερικανικών δισκογραφικών εταιρειών)

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

3 points
Upvote Downvote