σε , ,

ΚΟΥΙΖ: Από ποιο βιβλίο πιστεύετε ότι προέρχεται το απόσπασμα;

Ένα πολύ απλό κοινωνικό πείραμα…

Μπορείτε να υποθέσετε από ποιο λογοτεχνικό βιβλίο προέρχεται το απόσπασμα; Ή, έστω, τίνος συγγραφέα είναι;

Ανέβασα αυτή τη φωτογραφία και στα κοινωνικά δίκτυα, επιχειρώντας ένα πολύ απλό κοινωνικό πείραμα. Δεν ξέρω ειλικρινά αν θα απαντήσει κανείς. Ας παίξουμε, λοιπόν!

Αν υπάρξουν απαντήσεις, θα επανέλθω, μαζί με τη σωστή απάντηση. Υπενθυμίζοντάς σας την φοβερή εκείνη φράση από το αγαπημένο Twin Peaks:

The owls are not what they seem…

*ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ:

Ναι… η Πηνελόπη Δέλτα τα έγραψε αυτά για τη μακεδονίτικη γλώσσα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

9 points
Upvote Downvote

32 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Eγώ δεν κατάλαβα το πνεύμα του άρθρου. Δηλαδή η αποδοχή του οθωμανικού αχταρμά ως απόδειξη της μακεδονικής εθνότητας; Μα παντού στην οθωμανική αυτοκρατορία αχταρμάς ήταν! Ποιος μέρος ήταν σε κάτι διαφορετικό από την Μακεδονία; Δηλαδή η Αττική δεν ήταν ένα κράμα Ελλήνων, Αλβανών και Τούρκων που μιλούσαν διαλέκτους; Αυτό τι αποδεικνύει; Την ύπαρξη του έθνους της Αττικής; Ή μήπως το δικαίωμα των Αρβανιτών να αυτονομηθούν;

 2. Υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας κάποια αυτοκρατορία που ΔΕΝ ήταν πολυπολιτισμικό μίξερ το οποίο ήταν καθαρά θέμα χρόνου το να καταρρεύσει;
  Ποια αυτοκρατορία;

 3. Λοιπόν, έχω φτιάξει κι ένα σχετικό ποστ, αλλά ας το πω και εδώ, το κείμενο είναι από τα “Μυστικά του Βάλτου” της Πηνελόπης Δέλτα. Οι περισσότεροι το βρήκατε! Αλλά, για όνομα του θεού, μην ψάχνετε θεωρίες συνωμοσίας… 🙂 Αγαπάω τη λογοτεχνία, αγαπάω την Ιστορία, αυτό είναι και το επιστημονικό μου αντικείμενο, μ’ αρέσει να ψάχνω, να βρίσκω, να σχολιάζω, δατς ολ!

 4. Νίκο Συμφωνώ απόλυτα.
  Η Αθήνα απελευθερώθηκε σχεδόν 90 χρόνια πριν από την υπόλοιπη Ελλάδα τα οποία ήταν αρκετά για να εγκαθιδρύσει το κράτος της εξουσίας της. Να ξεχάσει τη Μακεδονία τη Θράκη και την Πόλη.
  Προφανώς οι απόψεις αυτές, απηχούσαν την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή σε Πελοπόννησο, και Αττική.

  • Οι βολεμένοι κάτοικοι της Πόλης ουδέποτε είχαν σκοπό να επαναστατήσουν φίλε γιατί επαναστάσεις κάνουν οι πεινασμένοι και οι εξαθλιωμένοι, πολλοί Φαναριώτες έχουν γράψει τα σχετικά οπότε δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Ασφαλώς και το πλήρωσαν. Όσο για το ”κράτος των Αθηνών” θα έλεγα ότι μόλις το 0,2% των κατοίκων της κατάγονται από αυτό το μέρος. Μεγάλος μύθος. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών, δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν τον τόπο. Άρα το ”κράτος των Αθηνών” είναι ο Πολάκης, ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου κλπ. Αυτοί δεν είναι από δω. Είναι Πατρινοί και Κρητικοί.

 5. Τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα. Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι είναι μυθιστόρημα, ότι η Πηνελόπη Δέλτα ήταν επηρεασμένη από τις απόψεις του Ίωνα Δραγούμη, με τον οποίο είχε και δεσμό και ο οποίος ήταν υπέρ μίας πολυεθνικής Μακεδονίας με σκοπό τη συνεννόηση όλων των εθνοτήτων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο ίδιος όμως δεν αρνείται ούτε θεωρεί αρνητικές τις ξένες προσμίξεις, μόνο όταν όμως δεν είναι τόσες και τέτοιες που να διαλύουν την ταυτότητα της φυλής, αλλά αντιθέτως αφομοιώνονται γόνιμα από αυτήν και… αν το συνεχίσουμε μπλέκουμε τόσο την κατάσταση που χάνει την απλότητα που φαίνεται στο μυθιστόρημα. Για αυτό απολαύστε ένα ωραίο βιβλίο με την φαντασία της συγγραφέας και τιw απόψεις της και αν θέλετε ιστορικά υπάρχουν άλλα βιβλία και ντοκουμέντα…

Αφήστε μια απάντηση