σε , ,

10 απ’ τα πιο διάσημα έργα του Πωλ Σεζάν

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, ρίχνουμε μια ματιά στους πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου

Ο Πωλ Σεζάν (19 Ιανουαρίου 1839 – 22 Οκτωβρίου 1906) ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος. Το έργο του αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού.

Ο Σεζάν γεννήθηκε στην Αιξ-αν-Προβάνς της Γαλλίας όπου και πέρασε τα πρώτα του μαθητικά χρόνια. Την περίοδο 1859-1861 σπούδασε νομικά ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα ζωγραφικής. Παρά τις αντιδράσεις του πατέρα του, αποφάσισε να ακολουθήσει το καλλιτεχνικό στάδιο και για το σκοπό αυτό, το 1861 επισκέφτηκε το Παρίσι μαζί με τον συγγραφέα Εμίλ Ζολά, με τον οποίο συνδεόταν φιλικά.

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι γνωρίστηκε με τον Καμίλ Πισαρό και άλλους καλλιτέχνες που ανήκαν στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ο Σεζάν επηρεάστηκε σημαντικά από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, ωστόσο πρόσθεσε και προσωπικά χαρακτηριστικά στους πίνακες του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε να μετατρέψει τον ιμπρεσιονισμό “σε κάτι στέρεο που διαρκεί όσο και η τέχνη που εκτίθεται στα μουσεία”. Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον ιμπρεσιονισμό θεωρείται η πρόσθεση καθαρών γεωμετρικών στοιχείων που αργότερα επηρέασαν και το κίνημα του κυβισμού.

Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συμμετείχε σε λίγες εκθέσεις — μεταξύ των οποίων ανήκουν και οι κοινές εκθέσεις των ιμπρεσιονιστών — ενώ έζησε και αρκετά απομονωμένος, στην Προβηγκία της νότιας Γαλλίας, μακριά από το Παρίσι που αποτελούσε το κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της εποχής. Τα έργα του επικεντρώνονται σε μία περιορισμένη θεματολογία και κυρίως σε θέματα νεκρής φύσης, τοπίων και προσωπογραφιών.

Πέθανε στις 22 Οκτωβρίου του 1906 από πνευμονία.

Να 10 από τα πιο διάσημα έργα του

1. Ο Φόνος, 1867-8

2. Jas de Bouffan, η λιμνούλα, 1876

3. Πανόραμα με κόκκινες στέγες, 1885

4. Αγόρι με κόκκινο γιλέκο, 1889

5. Οι χαρτοπαίκτες, 1890

6. Υφάσματα, κανάτι και φρουτιέρα, 1893

7. Νεκρή φύση με κουρτίνα, 1895

8. Όρος της Αγίας Βικτωρίας, άποψη από το Μπελβί, 1895

9. Οι μεγάλες λουόμενες, 1905

10. Πυραμίδα από νεκροκεφαλές, 1901

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Πωλ Σεζάν ή Ζωρζ Σερά; Μπορείς να ξεχωρίσεις σε ποιον ανήκουν οι παρακάτω πίνακες;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote