σε , ,

10 πανέμορφα μέρη που ενδέχεται να καταστραφούν (έως και εξαφανιστούν!) στο προσεχές μέλλον

xar 15

Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ερημοποίηση και οι πάγοι που λιώνουν μεταβάλλουν την εικόνα του παγκόσμιου χάρτη. Υπάρχουν κάποια μέρη στον πλανήτη που είναι πολύ πιθανό αν όχι να εξαφανιστούν, η όψη τους σε μερικές δεκαετίες να μην θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή τους εικόνα.

Να δέκα από αυτά:

10. Σεϋχέλλες

10 39

Οι Σεϋχέλλες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα βύθισης. Οι παραλίες διαβρώνονται, ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν ότι μπορεί το σύμπλεγμα να… καλυφθεί από νερό. Εκτιμούν συγκεκριμένα, ότι τα νησιά θα μπορούσαν να καταστούν εντελώς ακατοίκητα λόγω της βύθισής τους στο νερό μέσα στα επόμενα 50 με 100 χρόνια.

9. Βενετία

9 40

Η πόλη των καναλιών, των γονδολιέρηδων και των εκατοντάδων γεφυρών, η Βενετία κινδυνεύει να… χαθεί από αυτό που την κάνει ξεχωριστή σε ολόκληρο τον πλανήτη: Το νερό.

Εδώ και αιώνες η Βενετία βυθίζεται, ωστόσο, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς, ενδεχομένως και κατά πέντε φορές πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν. Πραγματικά αξίζει να την επισκεφθούν όλοι έστω και για μια φορά και όσο το δυνατό συντομότερα καθώς οι πλημμύρες επιδεινώνονται.

8. Νεκρά Θάλασσα

8 4

Με την επιφάνειά της να βρίσκεται 400 μέτρα κάτω από την από την επιφάνειά της Μεσογείου καθίσταται ως η χαμηλότερη επιφάνεια στην Ηπειρωτική Γη. Με εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο η Νεκρά Θάλασσα είναι σίγουρα ένα κερδοφόρο τουριστικό θέρετρο για τις γύρω περιοχές. Όμως τα προβλήματα είναι πολλά και καίρια. Η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας κατεβαίνει περίπου ένα μέτρο τον χρόνο, αφού η μοναδική πηγή νερού της ο Ιορδάνης Ποταμός χρησιμοποιείται κατά κόρον για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των γειτονικών χωρών. Βέβαια η κλιματική αλλαγή (αύξηση θερμοκρασίας, μείωση περιόδου βροχών) έχει επίσης βοηθήσει ώστε η Νεκρά Θάλασσα να χάσει το 1/3 του όγκου της σε νερό.

7. Κιλιμάντζαρο

7 42

Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα. Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με την υψηλότερη κορυφή του την ονομαζόμενη Κίμπο (5895 μ.) να είναι η υψηλότερη της Αφρικής. Από την  κλιματική αλλαγή δεν γλίτωσαν ούτε οι παγετώνες της Αφρικής. Πλέον έχει μόνο το 20% του όγκου τους σε σχέση με 100 χρόνια πριν. Αν συνεχιστεί η μείωση τους με αυτό το ρυθμό σε περίπου 20 χρόνια ίσως να το τοπίο να έχει αλλάξει ριζικά.

6. Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

3 54

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται στην Αυστραλία και είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και έτσι το 1981 μπήκε στην λίστα με τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η υπεραλίευση (κυρίως) αλλά και η κλιματική αλλαγή συμβάλλουν στο γεγονός της εξαφάνισης του. Συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού συμβάλλει στον θάνατο των κοραλλιών, ο οποίος ξεκινά με την ‘λεύκανση’ των οργανισμών αυτών και καταλήγει στον μετέπειτα θάνατο τους.

5. Άλπεις

5 4

Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη και εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λίχτενσταϊν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. Μπορεί να είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη αφού η θερμοκρασία φτάνει τους -66°C αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Την περίοδο 2015-2016 η κάλυψη χιονιού ανήλθε μόλις στο 20% της κανονικής χιονόπτωσης. Επιπλέον σύμφωνα με μετρήσεις κάθε χρόνο σταθερά χάνεται το 3% των πάγων τους γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνιση αυτού του λευκού τοπίου.

4. Ταζ Μαχάλ

4 5

Το Ταζ Μαχάλ βρίσκεται στην Ινδία, είναι ένα κτιριακό συγκρότημα το οποίο ανεγέρθηκε από τον Σαχ Γιαχάν προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. Αν και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία του πλανήτη δεν έχει την απαραίτητη ‘φροντίδα’, έτσι χρήζει άμεσης βοήθειας από την παγκόσμια κοινότητα, αφού λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ρύπανσης, το εξωτερικό του κτιρίου τείνει να καταστραφεί, γεγονός το οποίο θα το καταστήσει μη επισκέψιμο από το κοινό τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Ακόμα ο ποταμός Γιαμούνα, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μνημείου έχει μολυνθεί από την βιομηχανική δραστηριότητα γεγονός από αποτελεί ένα ακόμα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

3. Εθνικό Πάρκο Γκλέισιερ

3 5

Το επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μεγαλώσει όμως καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που τρέχουν να προλάβουν να θαυμάσουν το πάρκο πριν οι παγετώνες υποχωρήσουν. Σε ορισμένα σημεία του πάρκου, ήδη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές, ενώ από τους 150 παγετώνες που υπήρχαν κάποτε σήμερα υπάρχουν μόλις 25. Ερευνητές εκτιμούν ότι όλοι οι παγετώνες είναι πιθανό να έχουν εξαφανιστεί έως το 2030. Μπορεί και νωρίτερα.

2. Μαδαγασκάρη

2 7

Η Μαδαγασκάρη είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου με πληθυσμό σχεδόν 26εκ κατοίκους. Στο νησί ‘κατοικούν’ περίπου 12.000 είδη φυτών και πολλά σπάνια ζώα, όπως ο λεμούριος και ο προπίθηκος. Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης υλοτομίας το νησί τείνει να καταστραφεί γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει και μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

1. Μαλδίβες

1 66

Η όμορφη αυτή συστάδα νησιών είναι γνωστή παγκοσμίως για τις εξαιρετικές της παραλίες. Ωστόσο, οι κάτοικοί της ίσως χρειαστεί σύντομα να μετακομίσουν καθώς τα νησιά βουλιάζουν. Οι Μαλδίβες είναι η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο. Το 80% των εδαφών της βρίσκεται στα 3,3 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και αν η στάθμη του νερού συνεχίζει να αυξάνεται, τότε ολόκληρη η συστάδα θα μπορούσε να είχε θαφτεί κάτω από το νερό σε λιγότερο από 100 χρόνια. [frapress, iefimerida]

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!