σε , ,

11 μέρη που θα ήθελα να βρεθώ αυτό το Σαββατοκύριακο

(Όλα στην Ελλάδα!)

Ταξιδεύοντας με τη φαντασία μου (και το discovergreece) κι αυτό το Σαββατοκύριακο.

1. Στην αρχαία Ολούντα, στην Κρήτη

1 39

Η Ολούς είναι μια βυθισμένη αρχαία πόλη, πάνω στην οποία βρίσκεται χτισμένη η σημερινή Ελούντα, και μία από τις 100 σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης. Εδώ λατρευόταν ο Ταλλαίος Δίας, η Βριτόμαρτις και ο Απόλλωνας. Μωσαϊκά επιβεβαιώνουν την ακμή της πόλης ακόμη και κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Βρίσκεται στον στενό ισθμό που ενώνει την Ελούντα με το νησί Κολοκύθα: όταν η θάλασσα είναι ήρεμη θα εντυπωσιαστείτε από τα ερείπια της πόλης που διακρίνονται στο βυθό!

2 32

2. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα

3 31

Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι τέχνεργα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού από την 3η χιλιετία π.Χ. Το μουσείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1986 ώστε να στεγάσει τη συλλογή κυκλαδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης του Νικόλαου Γουλανδρή και της Ντόλλης Γουλανδρή, οι οποίοι άρχισαν να αποκτούν τα τέχνεργα με την άδεια των αρχών από τη δεκαετία του 1960.

Το 2002 ο Θάνος Ζιντίλης δώρησε την μεγάλη συλλογή του κυπριακών αρχαιοτήτων, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές. Σήμερα στο μουσείο εκθέτονται περίπου 350 έργα κυκλαδικής τέχνης. Στεγάζεται σε ειδικά σχεδιασμένο κτίριο στην οδό Νεοφύτου Δούκα και μια πτέρυγα του μουσείου στεγάζεται στο Μέγαρο Σταθάτου από το 1991.

4 27

3. Στον οικισμό του Νυμφαίου, στην Φλώρινα

5 26

Στο Νυμφαίο ή Νέβεσκα, όπως το αποκαλούσαν παλιά, ένα από τα πιο πλούσια και ακμαία Βλαχοχώρια της Μακεδονίας, τη δεκαετία του 1980 συντελέστηκε ένα μικρό «θαύμα». Μερικοί ευπατρίδες Νεβεσκιώτες ξεκίνησαν την προσπάθεια αναγέννησης του χωριού τους που ερήμωσε στη διάρκεια των ετών, με πρωτοφανή επιτυχία. Έτσι σήμερα με τα αναστηλωμένα και εντυπωσιακά αρχοντικά σπίτια και ξενώνες του, την επιβλητική Νίκειο Σχολή του 1927, τις παλιές εκκλησίες, τα πεντακάθαρα καλντερίμια του και το ξακουστό Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας του AΡΚΤΟΥΡΟΥ, το Νυμφαίο υποδέχεται τους φιλοξενούμενούς του σαν αβρός αριστοκράτης.

6 22

4. Στο κάστρο Φορτέτσα, στα Κύθηρα

7 24

Το αποκαλούσαν «μάτι της Κρήτης», γιατί ελέγχει τα τρία μεγαλύτερα πελάγη στην Ελλάδα: το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό. Περπατώντας στο κάστρο της Χώρας, η εποχή των Ενετών αναβιώνει. Το Παλάτι των Προβλεπτών, οι φυλακές, η παλιά στέρνα, η Μυρτιδιώτισσα, ο Παντοκράτορας όλα είναι ακόμη εκεί, σηματοδότες και προστάτες της μακρόχρονης ιστορίας των Κυθήρων.

8 23

5. Στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου, στα Γρεβενά

9 23

Τα κελαρυστά νερά στα ρέματα και τα σπάνια δάση κόκκινης πεύκης. Η ποικιλία τοπίων, η «ζεστή» κοιλάδα Βάλια Κάλντα, που την αγκαλιάζουν ψηλές κορυφές. Τα χίλια χρώματα στα φύλλα του φθινοπώρου, η μυρωδιά από αρωματικά βότανα, οι χιονισμένες κορφές, οι δύο αλπικές λίμνες της Φλέγκας, το Αρκουδόρεμα στα χνάρια της καφετιάς αρκούδας. Διαφορετικά χρώματα και οικοσυστήματα, όλα συνυπάρχουν αρμονικά στον κρύο αέρα της Πίνδου.

10 24

6. Στην Καστέλλα, στον Πειραιά.

11 21

Η θάλασσα από ψηλά και ο Πειραιάς μέσα από τα παράθυρα νεοκλασικών επαύλεων του 19ου αιώνα που έχουν αναστηλωθεί και μεταμορφωθεί σε μπιστρό, εστιατόρια, καφέ-μπαρ. Περπατώντας στα δρομάκια και ανεβαίνοντας τα σκαλιά της πιο αριστοκρατικής συνοικίας της πόλης φτάνεις μέχρι την κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία με το εκκλησάκι του: όλη η Αττική, και ο Αργοσαρωνικός, βρίσκονται στα πόδια σου. Εκεί τριγύρω υπάρχουν ιερά λαξευμένα στο βράχο και ίχνη οχυρώσεων από την αρχαϊκή εποχή.

12 15

7. Στο Αγαθονήσι, στα Δωδεκάνησα

13 14

Το μικροσκοπικό Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νότια της Σάμου. Αποτελεί το βορειοανατολικό όριο μεταξύ της Δωδεκανήσου και του θαλάσσιου χώρου με τις εγγύς Μικρασιατικές ακτές, κυρίως των εκβολών του Μαιάνδρου ποταμού και της Μιλήτου.

Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 186 κάτοικοι. Κατά την Iταλοκρατία, το νησί ονομάστηκε Γαϊδουρονήσι, δηλωτικό του σχήματός του, κι έτσι αναγράφεται και σε πολλούς ναυτικούς χάρτες, αλλά η σημερινή ονομασία Αγαθονήσι οφείλεται σε παρετυμολογία του φυτού Αγκαθόχορτου που φύεται άφθονο στο νησί. Ένα από τα μικρότερα νησιά στην Ελλάδα, με άγρια ομορφιά και ιστορία.

14 11

8. Στον υδροβιότοπο Γιάλοβα, στην Πελοπόννησο

15 11

Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα (Διβαρι) Πύλου 6.000 στρεματων αποτελεί το νοτιότερο υγρότοπο διεθνούς σημασίας των Βαλκανίων αφού είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για χιλιάδες πουλιά που χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Δυτικής Ελλάδας κατά τη μετανάστευση.

Το φθινόπωρο, τα μεταναστεύοντα πουλιά προς τις Αφρικανικές χώρες κάτω από τη Σαχάρα βρίσκουν εδώ τον τελευταίο Ευρωπαϊκό υγρότοπο πριν από τη μεγάλη τους πτήση πάνω από τη Μεσόγειο και την έρημο της Σαχάρας, ένα ασταμάτητο ταξίδι 3000km.

16 12

9. Στο φρούριο της Μονεμβασιάς, στην Λακωνία

17 11

Η μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασιάς”, που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής. Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Είναι ένας μικρός παράδεισος.

18 12

10. Στον Φάρο της Αλεξανδρούπολης

19 11

Ο Φάρος στην Αλεξανδρούπολη έχει «ημερομηνία γέννησης» τη 1η Ιουνίου του 1880 που αρχίζει και η σύγχρονη ιστορία της πόλης αυτής.

Μετά τον ρώσοτούρκικο πόλεμο (1876 – 1878 ) οι Ρώσοι αρχιτέκτονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν το σχέδιο της πόλης χαράσσοντας πλατείς δρόμους κάθετους στη παραλία. Μετά από καιρό δημιουργήθηκε το κυκλοφοριακό σύστημα φαναριών και η πόλη με γρήγορους ρυθμούς άρχισε να μετατρέπεται σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος. Παράλληλα δημιουργήθηκε και ο υψηλότερος φάρος στην Ελλάδα με ύψος 27 μ., και φωτοβολία εμβέλειας 24 ναυτικών μιλίων. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία φαρών και φανών, με κυλινδρικό σχήμα λευκού χρώματος.

Σήμερα στον φάρο υπάρχει και το πολύχρωμο σιντριβάνι και το σημείο πλέον αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό, μαζεύοντας έτσι πολύ κόσμο.

20 13

 

[+] Στην Ελάτη, στα Ζαγοροχώρια.

21 8

Η Ελάτη είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια δασωμένη βορινή περιοχή του βουνού Μιτσικέλι, με θέα προς τα βουνά και τα δάση της Τύμφης με εξαίρετο κλίμα, αποτελεί έναν κοντινό προορισμό απ’ την πόλη των Ιωαννίνων αλλά ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την περιήγηση κάθε επισκέπτη και στα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια. Στην Ελάτη μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη το 1806.

22 9

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!