σε , ,

13 ενδιαφέροντα τρίβια για την Ελισάβετ (που έκλεισε τα 93)

Βασικά δεν προοριζόταν για Βασίλισσα…

Η Βασίλισσα Ελισάβετ η Β΄ είναι η βασίλισσα δεκαέξι ανεξάρτητων κρατών, φέροντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα. Ανέβηκε στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, όσον αφορά τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία.

Τα πρώτα χρόνια

Η Βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε με καισαρική τομή την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926 στις 2.40 πμ στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο. Αργότερα βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης, Κόσμο Γκόρντον Λανγκ, στο παρεκκλήσι Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Πήρε τα ονόματα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαίρη προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να την φωνάζει Λίλιμπετ.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 13 ενδιαφέροντα τρίβια για τη ζωή της

1. Δεν προοριζόταν για Βασίλισσα – η Πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν κόρη του Δούκα και της Δούκισσας του York. Ο αδερφός του Δούκα, Edward, έγινε βασιλιάς αλλά παραιτήθηκε της εξουσίας του το 1936 και έτσι έγινε βασιλιάς ο πατέρας της Ελισάβετ, Γιώργος ο IV.

2. Η Βασίλισσα κουβαλάει  στην τσάντα της πάντοτε κραγιόν, καθρέφτη, μια πένα, ένα αγκιστράκι για να κρεμάει τη τσάντα της όπου πηγαίνει και ένα τάλιρο για την εκκλησία.

3. Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει την ίδια ηλικία με το BBC. Τo ΒΒC, με έτος ίδρυσης το 1922, έγινε δημόσια επιχείρηση το 1927. Η Βασίλισσα είχε γεννηθεί μόλις 8 μήνες πριν.

4. Προτιμάει να παρακολουθεί μακρόβια σόου όπως το Coronation Street ή Doctor Who ενώ  είναι φαν του Game of Thrones, παρ΄ότι έχει παρακολουθήσει γυρίσματα.

5. Παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Philip στις 20 Νοεμβρίου του 1947. Το φόρεμα της δημιουργήθηκε από τον Sir Norman Hartnell. Για την δημιουργία του έγινε χρήση μεταξωτών υφασμάτων από την Κίνα. Όπως άλλες νύφες της εποχής, έτσι και η Βασίλισσα έπρεπε να συλλέξει μεταπολεμικά κουπόνια για υφάσματα ώστε να ολοκληρώσει το φόρεμά της.

6. Στις 9 Ιουλίου 1982, ένας άντρας ονόματι Michael Fagan εισέβαλλε στο Buckingham Palace και έφτασε μάλιστα μέχρι το δωμάτιο της Βασίλισσας. Σύμφωνα με φήμες, η Βασίλισσα “τα είπε” με τον Fagan και μάλιστα του πρόσφερε τσιγάρο όσο περίμενε το προσωπικό της να έρθει να τον συνοδέψει έξω.

7. Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφτιαξε καινούρια ράτσα σκυλιού, το dorgi, αφότου ένα από τα corgi της συνευρέθηκε με το Ντάτσχουντ της αδερφής της, πριγκίπισσας Μάργκαρετ

8. Της έχουν χαριστεί πολλά άλογα της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας. Ένα εκ των οποίων, ίππευε για 18 χρόνια στη σειρά για την τελετή Trooping the Colour, τον Burmese. Όταν ο Burmese αποσύρθηκε το 1986, η Βασίλισσα σταμάτησε να ιππεύει για να επιβλέπει τους στρατιώτες αλλά κυκλοφορούσε μέσα σε άμαξα.

9. Το Zaza ή Dubonnet Cocktail είναι το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό της. Εμπεριέχει Dubonnet και gin με πάγο και τρίμματα λεμονιού.

10. Mια από τις αγαπημένες της καρφίτσες έχει Καναδικές ρίζες – ένα ροζ διαμάντι στάλθηκε από τον John Williamson του Quebec τον Οκτώβριο του 1947, το οποίο μετατράπηκε σε καρφίτσα και στολίζει τα παλτό της πολύ συχνά.

11. Το υπηρετικό προσωπικό του παλατιού έχει πάνω από 300 υπαλλήλους την ημέρα αλλά από αυτούς περίπου 12 έρχονται σε επαφή με τη Βασίλισσα.

12. Είναι πολύ καλή στις μιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Margaret Thatcher. Σύμφωνα με μια συνέντευξη του Πρίγκιπα Harry το 2012, η Βασίλισσα μιμείται καταπληκτικά τον χαρακτήρα του Sasha Baron Cohen, Ali G.

13. Μερικά από τα ρούχα που φοράει σήμερα έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας υφάσματα που της έχουν χαριστεί ανά τα χρόνια, ακόμη και πριν τη στέψη της. Σχεδιάζονται και ράβονται από τη προσωπική της ομάδα σχεδιαστών.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Ξέρεις τίποτα από το Βασιλικό Πρωτόκολλο;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

11 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση