σε , , ,

15 μυστηριώδη βιβλία που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει

Από το «Σπήλαιο του Θανάτου» μέχρι το «Χειρόγραφο του Voynich»

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που δεν θα βρούμε εύκολα στις λίστες του Amazon. Αυτά τα παράξενα και μυστηριώδη έργα έχουν συχνά άγνωστους συγγραφείς και περιγράφουν ξεχασμένες ιστορίες για περίεργους και φανταστικούς κόσμους. Υπάρχουν κάποια βιβλία που είναι τόσο μυστηριώδη που κανείς δεν κατάφερε ποτέ να τα διαβάσει, γραμμένα σε κρυπτογραφικούς κώδικες που δεν έχουμε  ακόμη σπάσει. Κι ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα έργα είναι «φάρσες» που γράφτηκαν σκόπιμα για να μας μπερδέψουν, άλλοι επιμένουν ότι περιέχουν αρχαίες αλήθειες, λέει το ranker.

Αυτά είναι τα 15 πιο μυστηριώδη βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ 

1. Το χειρόγραφο του Voynich

Το χειρόγραφο του Voynich αγοράστηκε από τον Πολωνό συλλέκτη Wilfrid Voynich το 1912. Είναι ένα βιβλίο περίπου 250 σελίδων γραμμένο σε κάποιο είδος κώδικα που κανείς δεν κατάφερε ποτέ να σπάσει. Πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και είναι γεμάτο με παράξενες εικονογραφήσεις διαφόρων βοτάνων, ζώων, ανθρώπων, αστρολογίας και χαρτών. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ιατρικό εγχειρίδιο. Φυλάσσεται στο Beinecke Rare Book and Manuscript Library του Πανεπιστημίου του Yale.

2. Το βιβλίο του Soyga

Γνωστό και ως Aldaraia, είναι ένα βιβλίο για τη μαγεία. Είναι γραμμένο στα Λατινικά και μιλάει για δαίμονες, αστρολογία, ξόρκια και αγγέλους. Ο μελετητής John Dee, ο οποίος ήταν σύμβουλος της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’, είχε ένα αντίγραφο του βιβλίου τον 16ο αιώνα, αλλά χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, δύο αντίγραφα του βιβλίου βρέθηκαν αργότερα, το ένα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και το άλλο στη βιβλιοθήκη Bodleian. Ο Dee δεν μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει τους πίνακες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ενώ κάποτε προσπάθησε να μιλήσει με τους αγγέλους μέσω ενός μέντιουμ.

3. Το Popol Vuh

Το Popol Vuh είναι ένα γραπτό κείμενο που χρονολογείται γύρω στο 1550 και ο τίτλος του μεταφράζεται ως «Το Βιβλίο του λαού». Είναι γραμμένο στη γλώσσα των Μάγια K’iche και μιλά για τη δημιουργία των ανθρώπων και των ζώων. Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι οι δίδυμοι ήρωες Hunahpu και Xbalanque, οι οποίοι τελικά μεταμορφώνονται σε ήλιος και σελήνη. Το βιβλίο βρέθηκε από έναν ιερέα στη Γουατεμάλα το 1700. Σύμφωνα με το μύθο της δημιουργίας που αναφέρεται στο βιβλίο, αρχικά υπήρχε μόνο ο ουρανός και η θάλασσα μέχρι οι δημιουργοί να σχηματίσουν τη Γη. Τα πρώτα πλάσματα ήταν ζώα, ακολούθησαν άνδρες φτιαγμένοι από πηλό έπειτα ξύλινοι άνδρες και τέλος άνδρες από καλαμπόκι. Όταν οι άνδρες αυτοί κοιμήθηκαν, οι θεοί δημιούργησαν τις γυναίκες.

4. Η Ιστορία των Κοριτσιών Βίβιαν

Η Ιστορία των Κοριτσιών Βίβιαν είναι ένα παράξενο, εικονογραφημένο φανταστικό έπος που γράφτηκε από τον Henry Darger και θεωρείται πρωταρχικό παράδειγμα της τέχνης του περιθωρίου. Ο Darger εργαζόταν ως νοσηλευτής σε νοσοκομείο του Σικάγο. Το μυθιστόρημά του αυτό ανακαλύφθηκε μετά το θάνατό του το 1973 και έχει θέμα επτά πριγκίπισσες, με το όνομα Βίβιαν, οι οποίες πρωταγωνιστούν σε μια εξέγερση παιδιών εναντίον αυτών που τα υποδουλώνουν, τους Γκανδελίνους. Ζουν σε έναν φανταστικό πλανήτη όπου κατοικούν γιγαντιαία πλάσματα.

5. Το βιβλίο της Urantia

Το βιβλίο Urantia χρονολογείται μεταξύ του 1924 και του 1955. Εμφανίστηκε στο Σικάγο και κανείς δεν ξέρει ποιος το έγραψε. Urantia είναι η Γη. Το βιβλίο μιλάει για τον Θεό, τον Ιησού, το νόημα της ζωής, της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Το βιβλίο έγινε γνωστό από δύο γιατρούς, τον William Sadler και την σύζυγο του Lena, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ένας γείτονάς τους έπεφτε σε βαθύ ύπνο και μετέφερε μηνύματα από μια υποτιθέμενη άλλη ύπαρξη. Τελικά άρχισε να γράφει αυτά τα μηνύματα σε χαρτί και από αυτά τα μηνύματα έγινε το βιβλίο.

6. Οι Προφητείες του Νοστράδαμου

Ο Michel de Nostradamus ήταν Γάλλος φαρμακοποιός και αστρολόγος, ο οποίος, τον 16ο αιώνα, έγραψε το Les Propheties, ένα βιβλίο γεμάτο προφητείες. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να δει μελλοντικά γεγονότα. Πολλοί πιστεύουν ότι οποιεσδήποτε ομοιότητες μεταξύ των προβλέψεών του και των γεγονότων πραγματικής ζωής που έχουν προκύψει από τότε είναι απλά τυχαίες ή το αποτέλεσμα κατασκευασμένων ερμηνειών. Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι πρόβλεψε σωστά την δολοφονία του JFK, την 11η Σπτεμβρίου και την καταστροφή του Challenger.

7. Το Σπήλαιο του Θανάτου

Το Σπήλαιο του Θανάτου είναι ένα γοτθικό μυθιστόρημα τρόμου παρόμοιο με το Frankenstein, Το πορτραίτο του Dorian Gray και το Dracula. Ωστόσο, ενώ αυτά τα μυθιστορήματα έχουν διάσημους συγγραφείς, το Σπήλαιο του Θανάτου δημοσιεύθηκε ανώνυμα. Διηγείται την ιστορία του Σερ Αλβέρτου, ο οποίος επιβιώνει από ένα ταξίδι μέσα στον Μέλανα Δρυμό για να ανακαλύψει ότι η αγάπη της ζωής του παντρεύεται με έναν πλούσιο βαρόνο. Ο Αλβέρτος, βέβαια, πρέπει να την σώσει αλλά καταλήγει στο Σπήλαιο του Θανάτου, το οποίο είναι γεμάτο φαντάσματα και σκελετούς.

8. Οι επιγραφές του Rongorongo

Το Rongorongo είναι ένα σύστημα γραφής που βρέθηκε σε κομμάτια ξύλου στο νησί του Πάσχα. Πολλά από αυτά βρέθηκαν τον 19ο αιώνα και από τότε έχουν χωριστεί και στεγάζονται σε διάφορα μουσεία και συλλογές. Κανείς δεν κατάφερε ποτέ να τα αποκρυπτογραφήσει. Τα σύμβολα περιλαμβάνουν ζώα, ανθρωποειδείς μορφές και φυτά και πιστεύεται ότι έχουν σκαλισθεί με δόντι καρχαρία.

9. Ο Codex Seraphinianus

Ο Codex Seraphinianus είναι ένας πλήρης οδηγός για έναν κόσμο που δεν υπάρχει. Γράφτηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Λουίτζι Σεραφίνι στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και δημοσιεύθηκε το 1981. Δεν είναι γραμμένο σε πραγματική γλώσσα, αλλά σε κώδικα. Έχει πάνω από 300 σελίδες και είναι γεμάτο με εικόνες που απεικονίζουν φυτά, ζώα, χάρτες, μηχανές, ανθρώπους, ανθρωποειδή, τρόφιμα, παιχνίδια και κτίρια. Κανείς δεν έχει σπάσει ποτέ τον κώδικα, αν και ο ίδιος ο Σεραφίνι ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κάποιο κρυφό μήνυμα και το βιβλίο έχει σκοπό να δημιουργήσει την αίσθηση της έκπληξης και της σύγχυσης που αισθάνονται τα παιδιά όταν κοιτάζουν τα βιβλία πριν μάθουν να διαβάζουν.

10. Τα Αρχεία του Βατικανού

Το Βατικανό κατέχει στα αρχεία του μερικά από τα πιο σπάνια συγγράμματα του κόσμου. Μετά την προβολή της ταινίας Angels and Demons το 2009, το Βατικανό αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα αρχεία του για να διαλύσει τις φήμες περί Illuminati. Ανάμεσα στα έγγραφα που παρουσιάστηκαν ήταν και μια επιστολή που αποσκοπούσε στην επιτάχυνση της ακύρωσης του γάμου του βασιλιά Ερρίκου Η’ και της Αικατερίνης της Αραγονίας, η αποκήρυξη του Μαρτίνου Λούθερου και τα συγγράμματα που σχετίζονται με τη δίκη του Γαλιλαίου.

11. Το Oera Linda

Το βιβλίο λέγεται ότι γράφτηκε στην παλιά άνω γερμανική γλώσσα το 1256, αλλά πολλοί πλέον πιστεύουν ότι γράφτηκε τον 19ο αιώνα. Ασχολείται λεπτομερώς με την ιστορία των Φριζίων, μιας γερμανικής φυλής. Περιγράφει διάφορες καταστροφές και, σε ένα σημείο, αναφέρει και την χαμένη πόλη της Ατλαντίδας. Είναι επίσης γνωστό ως η Βίβλος του Himmler, λόγω της αδυναμίας που του είχε ο Γερμανός στρατηγός των Ναζί.

12. Ο Κώδικας του Rohonc

Δεν είναι γνωστό ποιος έγραψε τον κώδικα Rohonc. Εμφανίστηκε στην Ουγγαρία στην πόλη Rohonc (το σημερινό Rechnitz της Αυστρίας) γύρω στα 1800 όταν ένας Ούγγρος ευγενής δώρισε τα βιβλία του στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών. Αν και έχει επιβεβαιωθεί ότι το χαρτί στον οποίο γράφεται ο Κώδικας είναι από τον 16ο αιώνα, κανείς δεν κατάφερε να τον αποκρυπτογραφήσει. Εκτός από την άγνωστη γλώσσα, υπάρχουν στο βιβλίο εικόνες που απεικονίζουν διάφορες θρησκευτικές και πολεμικές σκηνές. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι «φάρσα» από τον 18ο αιώνα.

13. Η Χαγκαντά του Σαράγεβο

Εμφανίστηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας γύρω στο 1350 μ.Χ. και είναι ένα από τα παλαιότερα Χαγαντά (= εβραϊκά κείμενα) στον κόσμο. Κι ενώ το περιεχόμενο του δεν είναι αυτό καθ’ αυτό μυστηριώδες, είναι η ανθεκτικότητα του που το κάνει να ξεχωρίζει. Το 1492 οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν από την Ισπανία και το βιβλίο έπρεπε να μεταφερθεί εκτός χώρας για να αποφευχθεί η καταστροφή. Από εκεί πήγε στην Ιταλία, όπου παρέμεινε μέχρι τα τέλη του 1800. Το 1894 πωλήθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Σεράγεβο, απ’ όπου, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, έπρεπε να μεταφερθεί ξανά. Παρέμεινε κρυμμένο κάτω από το δάπεδο ενός μουσουλμανικού σπιτιού για την επόμενη δεκαετία. Τέλος, γλίτωσε από μια ακόμη σύγκρουση τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας την δεκαετία του ’90 και βρέθηκε άθικτο, στο πάτωμα ενός μουσείου μέσα σε ερείπια.

14. Ο Πάπυρος του Ripley

Ένας Αυγουστίνος ιερέας του 15ου αιώνα, ο Sir George Ripley, υπήρξε η έμπνευση για ένα από τα πιο παράξενα κείμενα που έχουν γραφτεί ποτέ. Γνωστό ως ο Πάπυρος του Ripley, αυτό το μακρύ κομμάτι περγαμηνής κοσμείται με μια απεικόνιση της θρυλικής Φιλοσοφικής Λίθου, της αλχημικής ουσίας που μπορεί να μετατρέψει τα βασικά μέταλλα σε πολύτιμα. Κι αυτό επειδή ο Ripley εκτός από ιερέας ήταν και αλχημιστής. Ο πάπυρος περιέχει επίσης ποίηση που αποδίδεται στον Ripley, εικόνες και πληροφορίες σχετικές με το αλχημικό έργο του. Αν και το το βιβλίο δεν γράφτηκε από τον ίδιο τον Ripley, είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη υπολείμματα από μια εποχή πριν από τη σύγχρονη επιστήμη.

15. Το Κόκκινο Βιβλίο του Carl Jung

Ο Ελβετός ψυχαναλυτής και σύγχρονος του Freud, Carl Jung πέρασε περίπου 15 χρόνια εξερευνώντας το ασυνείδητο προτού γράψει το κόκκινο βιβλίο, ένα χρονικό, που ορισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι μιλά για την ψυχική κατάρρευση του Jung. Για να γράψει το κόκκινο βιβλίο, ο Jung εισήγαγε τον εαυτό του σε αυτό που ονόμασε «μυθοποιητική φαντασία», συνεδρίες δηλαδή όπου συμμετείχε με τη θέλησή του στις φαντασιώσεις του καταγράφοντας τις.

Πολλοί ιστορικοί και θρησκευτικοί χαρακτήρες εμφανίστηκαν στον Jung κατά τη διάρκεια των «ταξιδιών» του και ο ίδιος ανάγκαζε όποιον του εμφανιζόταν να εξηγήσει γιατί ήταν εκεί και ποιος ήταν ο σκοπός του. Ωστόσο, ο ίδιος ο Jung και η οικογένειά του κράτησαν τις περιπέτειές του στον κόσμο του ασυνείδητου μακριά από το κοινό για σχεδόν 80 χρόνια. Το κόκκινο βιβλίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2009.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ για βιβλιόφιλους: Μπορείς να βρεις ποια βιβλία ξεκινούν με τις παρακάτω 16 φράσεις;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε