σε , ,

15 σοκαριστικά πράγματα τα οποία ίσως δεν γνώριζες για το κάπνισμα

Εάν είσαι αναποφάσιστος για το αν αξίζει να το κόψεις, διάβασε αυτό

Εάν είσαι αναποφάσιστος σχετικά με το εάν θα πρέπει να κόψεις το κάπνισμα, σκέψου το ξανά. Εάν σκέφτεσαι ότι είναι κάτι που μπορείς να το αφήσεις για αργότερα, τα στοιχεία και τα στατιστικά λένε πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σου.

Ενώ θα πρέπει να σκέφτεσαι πως το κόψιμο του καπνίσματος είναι ένα μεγάλο βήμα για μια καλύτερα και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή, είναι εξίσου σημαντικό να σκεφτείς της συνέπειες του να μην το κόψεις.

Όπως αναφέρει το Verywellmind, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις μια συνειδητοποιημένη επιλογή και να κάνεις τα απαραίτητα βήματα ώστε να κόψεις αυτή τη βλαβερή συνήθεια μία και καλή. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Αυτά είναι 15 πράγματα που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο για το κάπνισμα

1. 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, το 2025 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 1,6 δισεκατομμύρια.

2. Ο καπνός σκοτώνει περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, πράγμα που μεταφράζεται σε έναν θάνατο ανά πέντε δευτερόλεπτα.

3. Κατά μέσο όρο, το κάπνισμα σου αφαιρεί 13 χρόνια από τη ζωή σου. Εάν έχεις HIV ο αριθμός αυτός φτάνει τα 16 χρόνια.

Cigarette Smoking GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Smoking GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

4. Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι η μόνη κακοήθης ασθένεια που μπορεί να πάθεις. Άλλες είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του αίματος, του μυελού του οστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του συκωτιού, το στόματος, του πάγκρεας, του ορθού, του στομαχιού και του λαιμού.

5. Πέρα από τον καρκίνο, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού από 200% έως 400%.

6. Το κάπνισμα είναι κάτι που εμφανίζεται πιο συχνά στους φτωχότερους ανθρώπους. Ειδικότερα, το 80% των καπνιστών ζουν σε χώρες με χαμηλά έως μεσαία εισοδήματα.

7. Στην Κίνα ζουν περίπου 300 εκατομμύρια καπνιστές οι οποίοι καταναλώνουν 1,7 τρισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως ή 3 εκατομμύρια το λεπτό.

8. Παγκοσμίως, 10 εκατομμύρια τσιγάρα αγοράζονται το λεπτό, 15 δισεκατομμύρια πωλούνται την ημέρα και περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια παράγονται και πωλούνται ετησίως.

9. Ένα κανονικό τσιγάρο μπορεί να περιέχει από 8 έως 9 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης. Αντίθετα, ένα πούρο μπορεί να περιέχει από 100 έως 400 χιλιοστόγραμμα.

Mikey Day Smoking GIF by Saturday Night Live – Find & Share on GIPHY

The official GIPHY channel for Saturday Night Live. Saturdays at 11:30/10:30c! #SNL

10. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Toxicology, η ποσότητα νικοτίνης που υπάρχει σε πέντε τσιγάρα είναι αρκετή για να σκοτώσει έναν ενήλικα, εάν απορροφηθεί όλη. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι καπνιστές προσλαμβάνουν 1 με 2 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης από κάθε τσιγάρο και από αυτήν την ποσότητα τα 0,03 χιλιοστόγραμμα διοχετεύονται στο αίμα.

11. Εμπεριέχονται περισσότερες από 4,000 χημικές ουσίες σε ένα τσιγάρο, εκ των οποίων περισσότερες από 250 είναι άγνωστο εάν είναι επιβλαβής, περισσότερες από 50 είναι επιβλαβής και 11 θεωρούνται ιδιαίτερα καρκινογόνες.

12. Ο ραδιενεργός μόλυβδος, το πολώνιο και το υδροκυάνιο μπορεί να βρεθούν στα τσιγάρα. Σύμφωνα με ιστορικούς, το υδροκυάνιο ήταν συστατικό που χρησιμοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

13. Μόλις το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύεται από αντικαπνιστικούς νόμους και πρόκειται για κατοίκους χωρών με υψηλό εισόδημα.

14. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από το κάπνισμα τον 20ο αιώνα. Αναμένεται να πεθάνουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι τον 21ο αιώνα αν δεν παρθούν σοβαρά αντικαπνιστικά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

15. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν από το κάπνισμα.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ: Πόσο εθιστική προσωπικότητα έχεις;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση