σε , ,

15 τελείως νορμάλ πράγματα που κάποτε δεν επιτρέπονταν στην τηλεόραση

Ξέρατε πως οι «λογοκριτές» είχαν πρόβλημα με το χρώμα του Τουίτι και το άλλαξαν;

Η τηλεόραση αποτελούσε πάντα τον καθρέφτη τον κοινωνίας. Γι’ αυτό και μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες για τα ήθη και τις συνήθειες της κάθε εποχής παρακολουθώντας τα τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλονταν τότε. Πολλά πράγματα που σήμερα θεωρούμε τελείως νορμάλ αποτελούσαν ταμπού για πολλές δεκαετίες και ήταν απαγορευμένα από την τηλεόραση.

Να 15 νορμάλ πράγματα που δεν επιτρεπόταν στην τηλεόραση

1. Η λέξη «έγκυος»

Η λέξη «έγκυος» ήταν απαγορευμένη στην τηλεόραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν η Λούσι Ρικάρντο (Lucille Ball) έμεινε έγκυος στο I Love Lucy, κανείς δεν μπορούσε να πει τη λέξη στον αέρα.

2. Τα διαφυλετικά φιλιά

Σε πολλές πολιτείες της Αμερικής υπήρχαν νόμοι κατά των μεικτών γάμων ως και τη δεκαετία του ’60. Επομένως τα φιλιά μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής φυλής ήταν άγνωστα και στην τηλεόραση. Το πρώτο ζευγάρι που έσπασε τον κανόνα ήταν ο Captain Kirk (William Shatner) και η υπολοχαγός Uhura (Nichelle Nichols) στο Star Trek το 1968.

3. Οι έγκυες γυναίκες

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δημιουργοί δεν μπορούσαν να δείξουν γυναίκες σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνη. Η κωμική σειρά του 1940 Mary Kay και Johnny άλλαξε τα δεδομένα όταν η πραγματική εγκυμοσύνη της πρωταγωνίστριας συμπεριελήφθη στη σειρά.

4. Οι τουαλέτες

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τηλεοπτικές σειρές αρνούνταν να παραδεχτούν ότι οι χαρακτήρες τους εκπλήρωναν τις βασικές σωματικές τους λειτουργίες. Το 1957, το Leave It To Beaver ήταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά που έδειξε το εσωτερικό μιας τουαλέτας, αν και στο πλάνο φαινόταν κυρίως ο νιπτήρας. Το σενάριο ζητούσε να φαίνεται ολόκληρος ο χώρος, αλλά τα στελέχη του CBS δήλωσαν τόσο προσβεβλημένα, που η ημερομηνία προβολής του επεισοδίου άλλαξε μέχρι να επιτευχθεί συμβιβασμός.

5. Οι γυναικείοι αφαλοί

Τα τηλεοπτικά δίκτυα απέφευγαν να δείχνουν γυναικείους αφαλούς. Αυτό άλλαξε τη δεκαετία του 1960 με τον ρόλο της Barbara Eden στο I Dream of Jeannie.

6. Ζευγάρια στο ίδιο κρεβάτι

Η πρώτη φορά που ένα παντρεμένο ζευγάρι εμφανίστηκε μαζί στο κρεβάτι ήταν στην κωμική σειρά του 1947 Mary Kay and Johnny. Και παρόλο που το σκηνικό της σειράς περιείχε μια κρεβατοκάμαρα με δύο χωριστά κρεβάτια, το μπάνιο δεν παρουσιάστηκε ποτέ, καθώς κάτι τέτοιο ξεπερνούσε τα όρια.

7. Οι κτηνωδίες της ιστορίας

Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα αποτελούσαν πάντα σημαντικό κομμάτι της τηλεόρασης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και προγράμματα «βασισμένα σε αληθινές ιστορίες» έδειχναν μια πιο ελαφριά εκδοχή των γεγονότων, όπως για παράδειγμα το Judgment at Nuremberg, μια τηλεοπτική ταινία του 1959 με θέμα τις δίκες του Β ‘Παγκοσμίου Πόλεμο στη Γερμανία, που παρέλειψε να μιλήσει για τους θαλάμους αερίων.

8. Οι γυμνοί χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων

Η απαγόρευση του γυμνού δεν περιοριζόταν στους ανθρώπους, αλλά αφορούσε και τα κινούμενα σχέδια. Ο Tweety για παράδειγμα, ήταν αρχικά ροζ, αλλά σταδιακά απέκτησε κίτρινο χρώμα επειδή οι λογοκριτές πίστευαν ότι το ροζ τον έκανε να φαίνεται γυμνός.

9. Το κούνημα των γοφών

Το 1956, ο Έλβις Πρίσλεϋ εμφανίστηκε στο The Ed Sullivan Show. Οι κάμερες τραβούσαν πλάνα του κυρίως από τη μέση και πάνω επειδή οι κινήσεις των γοφών του θεωρούνταν πολύ προκλητικές.

10. Η Betty Boop

Η Betty Boop ήταν πονοκέφαλος για τους λογοκριτές των τηλεοπτικών δικτύων. Αφού πρωταγωνίστησε στη μεγάλη οθόνη, μεταπήδησε στην τηλεόραση τη δεκαετία του 1950, όπου ο αισθησιασμός της έπρεπε να μειωθεί σημαντικά.

11. Τα στήθη

Για χρόνια, η εμφάνιση του γυναικείου μπούστου ή οποιουδήποτε άλλου «ευαίσθητου» μέρους του σώματος απαγορευόταν στην τηλεόραση. Το πρώτο στήθος που εμφανίστηκε στην τηλεόραση ήταν της παρουσιάστριας Faye Emerson που είχε ένα τυχαίο ολίσθημα της γκαρνταρόμπας της σε ζωντανή εκπομπή το 1950.

12. Τα εσώρουχα

Επειδή και η παραμικρή αναφορά στην σεξουαλικότητα και το γυμνό ήταν παράνομη, ακόμη και οι διαφημίσεις εσωρούχων δεν έδειχναν ανθρώπους με εσώρουχα. Η πρώτη γυναίκα με σουτιέν προβλήθηκε στη διαφήμιση του Playtex Cross Your Heart το 1987.

13. Η πολιτική σάτιρα

Τη δεκαετία του 1960, ακόμη και ασαφείς αναφορές στην πολιτική αποκλείονταν από τις τηλεοπτικές σειρές. Ο Bob Dylan αρνήθηκε κάποτε να εμφανιστεί στην εκπομπή του Ed Sullivan όταν το δίκτυο του ζήτησε να αλλάξει κάποια τραγούδια του.

14. Η χρήση ουσιών

Η χρήση ουσιών και οι αναφορές σε αυτήν παραμένουν σπάνιες ακόμη σήμερα. Τη δεκαετία του ’60, ζητήθηκε από τον Jim Morrison να αλλάξει μερικούς από τους στίχους των τραγουδιών του πριν εμφανιστεί στην τηλεόραση. Αρχικά συμφώνησε, αλλά τελικά τραγούδησε τους κανονικούς στίχους.

15. Τα gay φιλιά

Το 2000, το Dawson’s Creek ήταν η πρώτη σειρά που έδειξε τον Jack και τον Ethan να μοιράζονται ένα παθιασμένο φιλί. Πριν από αυτό, υπήρχαν πεταχτά τηλεοπτικά φιλιά μεταξύ χαρακτήρων του ίδιου φύλου, αλλά χωρίς ιδιαίτερο συναίσθημα.

[ranker]

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΟΥΙΖ: 20 ερωτήσεις για να τεστάρεις τις γνώσεις σου στις ξένες σειρές

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε