σε ,

20 αλεπουδάκια της Σαχάρας που θα ομορφύνουν τη μέρα μας

Έχουν τεράστια, χαριτωμένα αυτιά και είναι πανέμορφα. Οπότε, επιλέξαμε μερικές απ’ τις πιο ωραίες φωτογραφίες τους…

Η αλεπού της Σαχάρας, που είναι γνωστή και με την ονομασία φενέκ κατέχει τον τίτλο της μικρότερης αλεπούς στην φύση και το είδος της απαντά αποκλειστικά στην Βόρεια Αφρική. Δεν έιναι μόνο η μικρότερη αλεπού στον κόσμο, αλλά και το μικρότερο σε μέγεθος μέλος της οικογενείας των Κυνιδών, όπου ανήκει. Είναι προσαρμοσμένο να ζει στα αφιλόξενα ερημικά και ημιερημικά ενδιαιτήματα των περιοχών εξάπλωσής του, έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερα δομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά που τού επιτρέπουν να αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας και σε μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές.

Να 20 φωτογραφίες με τα αλεπουδάκια της Σαχάρας

1.

2.

3.

4.

Το είδος απαντά σε όλη την σαχάρια και υποσαχάρια Β. Αφρική, από το Ν.Μαρόκο στα δυτικά, μέχρι την χερσόνησο του Σινά στα ανατολικά, ενώ νότια φθάνει μέχρι τις παρυφές του Σαχέλ. Η περιοχή του Σινά θεωρείται το ανατολικότερο όριο του φάσματος κατανομής του είδους. Γενικά, το φάσμα εξάπλωσης του φενέκ περιλαμβάνει τα κατάλληλα ενδιαιτήματα στο Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, την Λιβύη, την Αίγυπτο, την Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, το Τσαντ και το Σουδάν.

Τα φενέκ συνδέονται στενά με τα ερημικά και ημιερημικά ενδιαιτήματα, σε ξηρό, άγονο έδαφος που το ανασκάπτουν για την κατασκευή των φωλιών τους. Ιδανικά θεωρούνται, ιδιαιτέρως, τα ενδιαιτήματα με τις μεγάλες αμμοθίνες που σχηματίζουν οι άνεμοι στις ερημικές περιοχές. Ωστόσο, μπορούν να ζουν και σε αμμόλοφους με πολύ αραιή βλάστηση κοντά στην ακτή του Ατλαντικού.

5.

6.

7.

8.

Διαθέτει λεπτό ρύγχος και πολύ μεγάλα ωτικά πτερύγια, τα οποία μπορούν να φθάσουν σε μέγεθος μέχρι το 1/2 του σώματος. Τα πολύ μεγάλα αυτιά είναι λευκά στο εσωτερικό και κανελί-ερυθροκίτρινα στο εξωτερικό τμήμα τους και τα βοηθά να εντοπίσουν με την οξύτατη ακοή τους, τυχόν θηράματα κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια, κάτι που τελικά πετυχαίνουν. Το κεντρικό μέρος του αυτιού είναι σχεδόν γυμνό εσωτερικά, αλλά καλύπτεται από κοντές, πολύ λεπτές τρίχες στα άλλα σημεία του.

9.

10.

11.

 

12.

Τα φενέκ διαθέτουν πολλές προσαρμογές για την επιβίωσή τους στην έρημο. Τα πέλματα των ποδιών καλύπτονται εντελώς από μακριές, μαλακές τρίχες για να αντέχουν το βάδισμα στην καυτή και χαλαρή άμμο. Πίνουν αρκετό νερό, όταν αυτό είναι διαθέσιμο, αλλά μπορεί να επιβιώνουν χωρίς υδατικά αποθέματα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Σε αντιστάθμιση αυτής της έλλειψης, τα φενέκ έχουν νυκτερινή δραστηριοποίηση, βρίσκονται στις φωλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ λαμβάνουν μεγάλο ποσοστό υγρασίας από την λεία τους.

13.

14.

15.

16.

Τρέφονται κυρίως με έντομα, ωστόσο, επειδή το αφιλόξενο περιβάλλον όπου ζουν δεν επιτρέπει «πολυτέλειες», μπορούν να επιβιώσουν με οποιαδήποτε φαγώσιμη ύλη, ζωική ή φυτική, γι’ αυτό και κατατάσσονται στα παμφάγα ζώα. Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές τρώνε κυρίως ακρίδες, αλλά και άλλα έντομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκκρίνουν επιβλαβή υγρά. Επίσης, τρώνε τρωκτικά, κουνέλια μικρά πουλιά, σαύρες και φυτά, κυρίως ρίζες και καρπούς.

17.

18.

19.

20.

Η κύρια απειλή για το είδος φαίνεται να είναι η παγίδευσή του για εμπορική χρήση . Στις αμμώδεις περιοχές που συνήθως επισκέπτονται οι τουρίστες, το φενέκ είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο, επειδή είναι δύσκολο να παρατηρηθεί συλλαμβάνεται σε παγίδες και εκτίθεται προς πώληση στους τουρίστες. Αν και περιορίζεται σε περιθωριακές περιοχές, καινούργιοι, μόνιμοι ανθρώπινοι οικισμοί όπως αυτοί στο Ν. Μαρόκο, έχουν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του θηλαστικού από αυτούς τους τομείς. Τα φενέκ εκτρέφονται ως κατοικίδια ζώα από ιδιώτες.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι λατρεύουν τα καπιμπάρα! 20 αγαπησιάρικες φωτογραφίες τους με άλλα ζώα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση