σε , ,

5 απ’ τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που πιστεύουν οι Έλληνες για το 1821

Η πανελλαδική δημοσκόπηση του ΚΕΦίΜ δείχνει, εκτός των άλλων, πόση πολλή -ενίοτε αδικαιολόγητη- αυτοπεποίθηση έχουμε…

Screenshot 12 1
Τοιχογραφία (1840-3) στον ανατολικό τοίχο της αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή με θέμα την ορκωμοσία των πληρεξουσίων στην Επίδαυρο.

Βάλαμε νωρίτερα τη σύνοψη των αποτελεσμάτων της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου είναι εδώ:

Βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου του ΚΕΦίΜ “Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;”

Το 2021 οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα τιμήσουμε τα διακόσια χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Με αφορμή την επέτειο του σημαντικότερου γεγον…

Τα ευρήματα συνόψισε ο επικεφαλής της μελέτης Αριστείδης Χατζής (Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ, Μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021») ως εξής:

«Η ελληνική κοινωνία βλέπει την Επανάσταση με ενιαίο τρόπο. Δεν είναι διχασμένη, όπως, π.χ. για τη δεκαετία του 1940. Οι μεγάλοι ήρωες της Επανάστασης για τον ελληνικό λαό είναι βέβαια οι στρατιωτικοί. Αλλά και ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι εξίσου δημοφιλής μ’ αυτούς. Έχουμε το εντυπωσιακό φαινόμενο, για μια Επανάσταση των αρχών του 19ου αιώνα, ότι δύο από τους δέκα δημοφιλέστερους πρωταγωνιστές της Επανάστασης είναι γυναίκες. Η Μπουμπουλίνα μάλιστα είναι τρίτη στη σειρά μετά τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις εθνοσυνελεύσεις, τα Συντάγματα, τη διπλωματική διάσταση, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Ενώ αναγνωρίζουμε τις πολλές διαστάσεις της Επανάστασης, δεν ξέρουμε αρκετά γι’ αυτές. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΦίΜ θα βοηθήσει στο να γίνουν περισσότερο οικεία γεγονότα, πρόσωπα και κείμενα για τα οποία πρέπει να νιώθουμε περήφανοι.»

Screenshot 13
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης (1865) του Θεόδωρου Βρυζάκη (Εθνική Πινακοθήκη).

Διαβάζοντας την αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, σημείωσα μερικά τρίβια που μου έκαναν εντύπωση. 

1. Ο μέσος Έλληνας είναι κυρίως οι άλλοι

Screenshot 18 1

Ελάχιστοι Έλληνες (μόνο το 8.4%) θεωρούν ότι ως λαός ξέρουμε πολύ καλά ή αρκετά καλά την ιστορία του 1821.

Αν τους ρωτήσεις όμως πόσο καλά την ξέρουν αυτοί… 

Screenshot 19

…το  8.4 % εκτινάσσεται  στο εντυπωσιακό ποσοστό  42.9%.  Με δυο λόγια,  αυτοί ξέρουν, οι άλλοι όχι. ¯\_(ツ)_/¯

2. Μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι η Επανάσταση ήταν (και) θρησκευτική

Screenshot 10 2

Το ενδιαφέρον είναι πως όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο περισσότεροι πιστεύουν πως ήταν όντως θρησκευτική, ενώ όσο αυξάνει το επίπεδο αυξάνεται και η άποψη πως δεν ήταν θρησκευτική.

3. Ξέρουμε την αλήθεια για το Κρυφό Σχολειό

Screenshot 14 1

Μου φάνηκε ενδιαφέρον πως μόνο ένα 4.1% παραδέχεται πως δεν είναι σίγουρο, καθώς το υπόλοιπο περίπου 96% θεωρεί πως ξέρει στα σίγουρα.

4. Πιστεύουμε θρησκευτικά fake news

Κι αν για το Κρυφό Σχολειό ακόμη και οι ιστορικοί μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους, είναι 100% επιβεβαιωμένο γεγονός πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ αφόρισε την Ελληνική Επανάσταση.

Κι όμως!

Screenshot 17

Σχολιάζει ο Χατζής:

Screenshot 21

5. Οι νέοι επιλέγουν τις γυναίκες

Κυρίαρχη προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (92,7%). Ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (63,1%). Εντύπωση προκαλεί ότι μια γυναίκα, η Μπουμπουλίνα, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα. Ανάμεσα στους πλέον αναγνωρισμένους 10 πρωταγωνιστές της Επανάστασης βρίσκεται άλλη μια γυναίκα, η Μαντώ Μαυρογένους, στην 10η θέση.

Όμως δείτε ποιοι «θυμήθηκαν» τις δύο γυναίκες επαναστάτριες:

  Screenshot 11 2

Οι γυναίκες απάντησαν Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους περισσότερο απ’ ό,τι οι άντρες, και ήταν αναμενόμενο, όμως η διαφορά των ποσοστών σε νέους και ηλικιωμένους είναι εντυπωσιακά.

Οι μισοί νέοι (49.8%) επέλεξαν τη Μπουμπουλίνα, σε αντίθεση με μόλις το 14.4% των άνω των 65. Τη Μαυρογένους επέλεξε 1 στους 5 νέους, αλλά μόλις το 4% των άνω των 65. Πολύ ενδιαφέρον…

*ΥΓ. Βρείτε εδώ την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας από τον επικεφαλής του προγράμματος Αριστείδη Χατζή, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Ελπίδα Βόγλη, την Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Μαρία Ευθυμίου, τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών και Πρόεδρο του ΙΔΙΣ Χάρη Παπασωτηρίου, και τον Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης Διονύση Τζάκη.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Γράφων
Γράφων
3 χρόνια πριν

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα… Για να δούμε για τον κατά κόσμον Γεώργιο Αγγελόπουλο εκ Δημητσάνης τι ισχύει… Αφόρισε; Ναι. Το έκανε με την θέλησή του; Όχι. Απόδειξη; Τι έλεγε ο ίδιος ο Υψηλάντης μετά τον αφορισμό του στον Κολοκοτρώνη: «ο μεν Πατριάρχης βιαζόμενος παρά της Πόρτας σας στέλλει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρτα, εσείς όμως να τα θεωρείτε ταύτα ως άκυρα, καθότι γίνονται με βία και δυναστείαν και… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!