σε ,

6 Μητροπολίτες που είχαν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη

Χειροτονήθηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της αγάπης αλλά τελικά βρέθηκαν στα δικαστήρια…

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία με τον όρο «Μητροπολίτης» περιγράφουμε τον κληρικό που διοικεί μία μητροπολιτική περιφέρεια.  Ο βαθμός ιεροσύνης που οφείλει να κατέχει κάποιος ως μητροπολίτης είναι αυτός του επισκόπου. Οι μητροπολίτες εκλέγονται από κανονική σύνοδο ιεραρχών της τοπικής εκκλησίας και ενθρονίζονται στην επαρχία τους. Κάθε μητροπολίτης τυγχάνει ισόβιος και αναπληρώνεται μόνο σε περίπτωση έγκυρα διαπιστωμένης ασθένειας που τον εμποδίζει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του.

Αυτοί είναι 6 μητροπολίτες που έμπλεξαν τα τελευταία χρόνια με το νόμο

1. Παντελεήμων Μπεζενίτης

pant

O Μπεζενίτης γεννήθηκε στη Χίο. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και στη συνέχεια υπηρέτησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Το 1977 εξελέγη Μητροπολίτης Ζακύνθου ενώ το 1994 Μητροπολίτης Αττικής. Για τον Μπεζενίτη όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2002, σε ένα κλίμα απίστευτης σκανδαλολογίας για την εκκλησιαστικά κοινότητα της χώρας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης (και ορκισμένος αντίπαλός του) έδωσε στη δημοσιότητα κασέτες ροζ περιεχομένου οι οποίες εμπεριείχαν συνομιλίες με του με νεαρό. Την ίδια εποχή, σε offshore εταιρία βρέθηκε ποσό 1.500.000 ευρώ που ήταν κατατεθειμένο στο όνομά του, για το οποίο ο ίδιος είπε πως το φύλαγε για τα γεράματά του. Τον Αύγουστο του 2005 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την οριστική απομάκρυνσή του από τον μητροπολιτικό θρόνο της Αττικής.

Τον Ιούνιο του 2008 καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη χωρίς αναστολή για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 66,5 εκατ. δραχμών την περίοδο 1995-1998 από την Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Παρέμεινε φυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού για ένα χρόνο μέχρι να αποφυλακιστεί υπό όρους λόγω ηλικίας. Το Συνοδικό Δικαστήριο τον καθαίρεσε στις 14 Μαΐου του 2009 και τον υποβίβασε σε απλό μοναχό.

Στις 2 Ιουλίου 2014, βρέθηκε νεκρός στην παραλία Βγέθι της Κερατέας. Η σορός του εντοπίστηκε από άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κερατέας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μετά από νεκροτομή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι ο πνιγμός του προκλήθηκε μετά από ισχαιμικό επεισόδιο εντός της θάλασσας.

2. Αθανάσιος Λενής (Αμβρόσιος)

ImageHandler 4

Ο Αμβρόσιος μεγάλωσε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 ενώ από το 1956 ως το 1960 έμενε στο οικοτροφείο της  «Ζωής»  στους  Αμπελόκηπους, όπου μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με το φοιτητή φιλολογίας Γιάννη Λιάπη, το μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 ο μητροπολίτης (πλέον) Αμβρόσιος δημοσίευσε σε προσωπικό ιστολόγιο ένα άρθρο με τίτλο “Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι!- Ας μιλήσουμε έξω απ τα δόντια: Φτύστε τους!”. Στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφερόταν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς έναντι των ομοφυλοφίλων ενώ προέτρεπε τους «υγιείς ανθρώπους», να τους αποδοκιμάσουν.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2016, εννέα ομοφυλόφιλοι κατέθεσαν μήνυση κατά του μητροπολίτη για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού (αντιρατσιστικός νόμος), αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Η δίκη του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

3. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

0071

Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος είναι από το 1995 Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρείας και πρώην Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Εκλέχθηκε στο αξίωμα του μητροπολίτη τον Μάιο του 1984, και το 1985 προχώρησε στην ίδρυση Ιερατικής Επιμορφωτικής Σχολής στην Ναύπακτο για την εκπαίδευση νέων κληρικών, ενώ κατά το ίδιο έτος άρχισε να εκδίδεται υπό την διεύθυνση του το εκκλησιαστικό περιοδικό «Εκκλησιαστική Ναυς».

Το 2016 κατατέθηκε μήνυση εναντίον του και κλήθηκε να απολογηθεί σε δικαστήριο, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον των ομοφυλοφίλων σε σχέση με ότι αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων. Είχε πει:

«Είναι άνθρωποι της ανωμαλίας και αυτή καταδικάζεται από τη ζωή και την κοινωνία. Τους λυπάμαι, προσεύχομαι να τους συγχωρήσει ο Θεός, να μετανοήσουν, να αλλάξουν τακτική και να γίνουν τίμια μέλη της κοινωνίας μας. Η Εκκλησία ακολουθεί τον νόμο του Θεού και την κατάσταση της φύσεως, ο καθένας που έχει το κουσούρι του δεν μπορεί να το εμφανίζει δημόσια και να μην ντρέπεται! Είναι άρρωστοι και θα πρέπει να θεραπεύσουν την αρρώστια τους».

Τι έγινε τελικά; Ύστερα από δικαστική έρευνα, η υπόθεση «μπήκε» αρχείο τόσο από την Εισαγγελέα Τριπόλεως όσο και από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου. O μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα με τις παραπάνω τοποθετήσεις διότι «δεν είχε κάποιο επιθετικό περιεχόμενο».

4. Xρήστος Μεντζελόπουλος (Σεραφείμ)

serafim

 

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία, και έλαβε την άδεια ασκήσεως δικηγορίας. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στις 3 Φεβρουαρίου του 2017 εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Φτιάξε καφέ να στα πω» στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» και μεταξύ άλλων είχε δηλώσει σχετικά με την ομοφυλοφιλία:

«Για την Εκκλησία αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν θανάσιμες καταστάσεις. Είναι μια συμπεριφορά αντιανθρώπινη! Η ομοφυλοφιλία είναι μια τραγωδία! Μια σεξουαλική τραγωδία! Είναι ψυχοπαθολογική εκτροπή». Μάλιστα στη συνέχεια συνέκρινε την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία και την κτηνοβασία. «Στο ίδιο καλάθι είναι όλα αυτά!», ισχυρίστηκε

Μετά απ’ αυτές τις δηλώσεις το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι και το Athens Pride κατέθεσαν μήνυση κατά του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για τα όσα είπε κινώντας την αυτόφωρη διαδικασία αλλά με ένα μεγάλο ερωτηματικό. 

5. Αθανάσιος

article 4069

O Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8.2.1959. Το 1999 εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Λεμεσού, χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο την 14η Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα.

Στις αρχές του 2017 οι Φροίξος και Μαρία Θεοδούλου στρέφονται κατά του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του ηγουμένου της μονής Μαχαιρά Επιφάνειου και του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Οι γονείς υποστηρίζουν, ότι ο γιος τους με πολύ καλές σπουδές στις οικονομικές επιστήμες, ο οποίος σήμερα έχει το όνομα Ιουστίνος, πήγε στην μονή, αν και ενήλικας το 2003, παρά την βούληση του. Η μητέρα του μοναχού υποστήριξε στο δικαστήριο ότι, αν ο γιος της σκεφτόταν ελεύθερα, σήμερα δεν θα ήταν στην μονή.

6. Διονύσιος Ρούσσας (Άνθιμος)

anthimos allo oi omofulofiloi tis ekklisias.w hr

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος γεννήθηκε το 1934  στη Σαλμώνη του νομού Ηλείας. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Έχει συγγραφικό έργο και είναι επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θράκης ενώ από το 2004 εκδίδει το περιοδικό «Ευλογία».

Ως μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο Άνθιμος είναι κατηγορούμενος για φορολογικές και ποινικές υποθέσεις σχετικά με το «Ορθόδοξο Ίδρυμα Παιδείας και Πολιτισμού» της Μητρόπολης. Η έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και αφορά την διετία 2004-2005, κατά την οποία φέρεται ότι δεν αποδόθηκε φόρος προστιθέμενης αξίας και φόρος εισοδήματος συνολικής αξίας άνω των 460.000 ευρώ.

Ως πρόεδρος του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης ο Άνθιμος αντιμετώπιζε και ποινικές διώξεις για “κουκούλωμα” υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο. Μια αποκάλυψη που ήρθε μετά από πρωτοβουλία της αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Ειρήνη Χρυσογιάννη η οποία είχε θεωρήσει ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία που έδειχναν συγκάλυψη στο ίδρυμα. Έτσι, αντί να μπει ο φάκελος στο συρτάρι, σε βάρος του μητροπολίτη Άνθιμου ως προέδρου του δ.σ. και ακόμη πέντε μελών της διοίκησης είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος» και της «υπόθαλψης εγκληματία». Τελικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως που χειρίστηκε τη νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία ο μητροπολίτης Άνθιμος και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης έπρεπε να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!