σε , ,

6 σημαντικά οφέλη που προσφέρει το διάβασμα

Η διασκέδαση είναι ένα μόνο από τα θετικά του

O Ryan Gosling, γνωστός βιβλιόφιλος

Το διάβασμα κάνει καλό στον άνθρωπο για πολλούς λόγους, όχι απλά για λόγους διασκέδασης. Το να αφιερώνεις μέρος της ημέρας στο διάβασμα μπορεί να σε κάνει πιο έξυπνο, πιο ευγενικό και πιο άνετο άτομο. Οι ευεργετικές επιδράσεις της ενδιαφέρουσας αυτής απασχόλησης δεν γνωρίζουν ηλικία: Ακόμη πριν καν αναπτύξουν τις αναγνωστικές τους ικανότητες, τα παιδιά μπορούν να βγουν κερδισμένα από την επαφή με έντυπα και να ακούν αναγνώσματα τακτικά. Η έκθεση των παιδιών σε βιβλία,περιοδικά και άλλα έντυπα σε μικρή ηλικία είναι ένας καλός τρόπος να ενθαρρυνθούν για να διαβάζουν σε όλη της τους τη ζωή, πράγμα που συνεπάγεται με απόκτηση όλων των πλεονεκτημάτων του διαβάσματος.

Book Read GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Book Read GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Το διάβασμα μπορεί να ενισχύσει την ευφυία

Οι άνθρωποι που επιδεικνύουν υψηλές αναγνωστικές ικανότητες νωρίς στη ζωή τους, τείνουν να γίνονται πιο ευφυείς. Αυτό ήταν το εύρημα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2014, η οποία μέτρησε τη γνωστική ανάπτυξη 1,890 μονοζυγωτικών δίδυμων. Σε δύο δίδυμους που μοιράζονταν τα ίδια γονίδια και το ίδιο σπιτικό περιβάλλον, οι πρώιμες αναγνωστικές ικανότητες ήταν ο παράγοντας που επηρέασε ποιος από τους δύο δίδυμους τα πήγε καλύτερα στα λεκτικά τεστ (όπως τα λεξιλογικά) και στα μη λεκτικά (όπως τα συλλογιστικά τεστ). Επειδή η ανάγνωση είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται, οι ερευνητές συμπέραναν πως θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο να μαθαίνουν τα παιδιά να διαβάζουν από μικρή ηλικία.

Το διάβασμα βοηθάει στην αύξηση της ενσυναίσθησης

Το να διαβάζεις βιβλία δεν σε κάνει απλώς εξυπνότερο – μπορεί να σε κάνει πιο ευγενικό άνθρωπο επίσης. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, οι άνθρωποι που διαβάζουν λογοτεχνία είναι ευκολότερο να κατανοήσουν τους άλλους και τα συναισθήματά τους. Αυτή η θετική επίδραση έχει να κάνει με τον τρόπο που είναι γραμμένα τα βιβλία: Η καλή λογοτεχνία αναγκάζει τους αναγνώστες να κοιτάξουν έξω από τον εαυτό τους και να εστιάσουν στον χαρακτήρα για τον οποίο διαβάζουν.

Το διάβασμα μπορεί να μειώσει το άγχος

Νιώθεις ότι το άγχος σε κατακλύζει στο τέλος της ημέρας; Ένας καλός τρόπος να χαλαρώσεις είναι να ανοίξεις ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Μια έρευνα του 2019 βρήκε ότι το να διαβάσεις για 30 λεπτά έχει την ίδια επίδραση στο στρες με το να κάνεις γιόγκα για 30 λεπτά.

Read Suicide Squad GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Sips Tea GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Το διάβασμα μπορεί να σου αλλάξει τον εγκέφαλο

Ακόμη και όταν αφήνεις κάτω το βιβλίο, οι επιδράσεις της ανάγνωσής του εξακολουθούν να είναι παρούσες. Μια έρευνα του 2013 ανακάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι διαβάζουν μυθιστορήματα με καλή αφήγηση και πλοκή, οι εγκέφαλοί τους εξακολουθούν να συμπεριφέρονται διαφορετικά για ώρες, ακόμη και ημέρες, μετά την ανάγνωσή τους. Οι εγκέφαλοι των αναγνωστών παρουσιάζουν αυξημένη συνεκτικότητα στον αριστερό κροταφικό φλοιό – την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη αντίληψη της γλώσσας- ακόμη και για ώρες μετά το διάβασμα. Αυτό σημαίνει πως το διάβασμα μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο και ενθαρρύνει τη λειτουργία των νεύρων.

Το διάβασμα αποτελεί μια καλή αφορμή για να αφήσεις το κινητό στην άκρη

Το να διαβάζεις ένα ωραίο βιβλίο πριν πας στο κρεβάτι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στο να ασχολείσαι με το κινητό – κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση κινητού τη νύχτα δυσκολεύει τους ανθρώπους να κοιμηθούν και οδηγεί γενικότερα σε ύπνο χαμηλότερου επιπέδου. Από την άλλη, αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται πως το διάβασμα μπορεί να σε χαλαρώσει, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για ύπνο.

Book Read GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Book Read GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Το διάβασμα ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς

Το διάβασμα δεν είναι απαραίτητα μια μοναχική δραστηριότητα. Όταν οι γονείς διαβάζουν δυνατά στα παιδιά τους , μπορούν να τους μεταδώσουν τα οφέλη του διαβάσματος και ενθαρρύνουν την ουσιαστική αλληλεπίδραση. Για να καρπωθούν τα οφέλη αυτά, οι γονείς θα πρέπει να προτιμούν κανονικά εικονογραφημένα βιβλία. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα έντυπα βιβλία, σε αντίθεση με τα e-books, μπορεί να προωθήσουν στενότερες σχέσεις ανάμεσα στους κηδεμόνες και τα παιδιά.

Με πληροφορίες από το Mental Floss

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ για βιβλιόφιλους: Μπορείς να βρεις ποια βιβλία ξεκινούν με τις παρακάτω 16 φράσεις;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε